28 december 2009

Webclip-iconen aanpassen (iPhone & iPod touch)

webclips

Op de iPhone en iPod Touch is het mogelijk om webclip-bookmarks op je SpringBoard te zetten. Echter, als je een website bookmarkt die geen apple-touch-icon-reference heeft in zijn webpagina, dan verschijnt er een icon met daarin een miniatuur van de pagina. Dat is niet altijd mooi en duidelijk. Het zou natuurlijk mooier zijn als er een logo zou komen te staan en dat is natuurlijk ook mogelijk!

Open een webpagina die geen webclip icoon heeft (bijvoorbeeld: pda.t-mobile.nl) en druk op “+” onderin het scherm en kies 'Zet in beginscherm' geef de webclip een naam en druk op 'Voeg toe'. Je keert nu terug naar het SpringBoard.

Je ziet dat het icoon een miniatuur is van de webpagina. Druk op het icoon om de pagina te openen en sluit hierna Safari weer af. Dit is belangrijk! Wanneer de pagina voor de eerste keer via het icoon wordt geopend zal Safari hier een folder voor aanmaken op je iPhone met daarin een .plist met de url-gegevens en het icoon.

Maak nu een connectie naar je iPhone met een SFTP-programma of USB applicatie zoals Diskaid. Ga naar de folder:

/var/mobile/Library/WebClips/

Hierin staan folders met als naam de sessie id’s. Sorteer de lijst op datum en open de folder met de meest recente datum. In de folder staan de files info.plist en icon.png. Vervang icon.png door een icoon van (57x57 pixels) dat je wilt gebruiken.

Herstart je SpringBoard of iPhone om de wijziging effectief te maken.

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige iOS versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.Reacties


 • Pjotr NL

  28 december 2009 om 14:52

  werkt dit alleen op een jailbreak iPhone of what? Want anders kun je voordat je een webclip-bookmark aanmaakt eerst pinch-zoomen op een banner of gedeelte van de site die je wilt bookmarken en dan wordt dat het icoontje. Misschien niet zo mooi maar het werkt wel.

 • Mark

  1 januari 2010 om 21:58

  Goede uitleg! Erg grappig om de “look” van de icoontjes zelf te bepalen. Alleen wanneer ik de stappen volg krijg ik inderdaad het door mij gecreeerde icoon te zien op mijn iphone als vierkant. Dus niet met mooie afgeronde hoeken.

  Doe ik iets fout?

 • ironmanixs

  1 januari 2010 om 23:13

  @Mark: Dat klopt, de iPhone doet verder niets met de iconen.

  Wanneer je look-a-like afgeronde iconen wilt hebben kan je gebruik maken van:

  http://www.flavorstudios.com/iphone-icon-generator

 • 100procent me

  25 maart 2011 om 20:05

  yo richard,

  ik heb diskaid gedownload voor dit, ik heb ook een mooi icoontje gemaakt. maar ik weet de map ‘var’ niet te vinden.
  weet jij waar die zit??

  100% me

 • WALLY

  12 maart 2014 om 21:31

  zelfde probleem. volgens mij ontbreekt iets aan de uitleg. of er is inmiddels iets dichtgetimmerd.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!