Menu

25 april 2015

Gratis bellen via WhatsApp (update)

Whatsapp icoon voor iOS en Android

Sinds de laatste nieuwe update (versie 2.12.1) van WhatsApp is het eindelijk mogelijk om een VoIP-gesprek te starten vanuit de applicatie. VoIP? Dit is een telefoongesprek voeren via het internet dat in de meeste gevallen gratis is.

Via WhatsApp kun je dus ‘gratis’ bellen met je vrienden via de nieuwe belfunctie. Dit is handig want op deze manier hoef je nooit meer te bellen op de ‘oude’ manier en dat scheelt weer in de kosten. Let wel op, bellen via WhatsApp is alleen gratis over Wi-Fi.

Uiteraard kun je ook bellen over een mobiel netwerk, echter is dit dan niet gratis en gaat het van je databundel af. WhatsApp verbruik je ongeveer 500 kilobyte per minuut, voor 50MB kun je dus zo’n 100 minuten bellen. De belfunctie is terug te vinden in de gesprek weergave naast de naam van de huidige contactpersoon. Hoe deze functie precies werkt lees je in onderstaande omschrijving terug.

whatsappbellen1

Klik naast de naam van je contactpersoon op het telefoon-icoon. Onmiddellijk wordt het telefoongesprek gestart, je belt naar het nummer dat gekoppeld is aan het WhatsApp profiel van je contactpersoon.

Nieuw in WhatsApp is de mogelijkheid om alle recent gevoerde en gemiste gesprekken te bekijken. Tap (tik) hiervoor op het tabblad ‘Recent’. Wil je weten hoeveel bytes je verstookt hebt? Dan kun je dit controleren via WhatsApp ▸ Instellingen ▸ Gebruik.

whatsappbellen2

Voordeel van bellen via WhatsApp is dat je niet alleen naar ja iOS vrienden gratis kunt bellen, maar ook naar Android en later ook andere gebruikers. De werking is precies hetzelfde. Helaas is het niet mogelijk het bellen uit te schakelen, wel kun je vervelende bellers blokkeren via WhatsApp ▸ Instellingen ▸ Account ▸ Privacy ▸ Geblokkeerd.

Geupdate artikel, in verband met uitrol WhatsApp Call in Nederland

Meer over WhatsApp kun je hier terugvinden.
Gerelateerde tips:
Reacties


 • Sander 9 februari 2015 om 21:28

  Iemand dit weet hoe je dit kunt uitschakelen? Ik vind het verdomd irritant

 • Rob 10 februari 2015 om 10:16

  Hoe kan je dit weer uitschakelen? nu al 2x per ongeluk gebeld!! Erg irritant!!!

 • richard 20 maart 2015 om 12:01

  Sinds ik van iPhone 5 naar iPhone 6 ben overgestapt, zit dat icoon er niet meer…

 • Wesley Fabry 20 maart 2015 om 12:21

  @richard WhatsApp heeft deze functie tijdelijk gedeactiveerd, deze zal waarschijnlijk binnenkort weer opnieuw toegevoegd worden.

 • Dennis 25 april 2015 om 17:40

  Wordt degene die gebeld wordt ook dataverbruik in rekening gebracht, of alleen de beller? Moet je beide op wifi zitten voor echt gratis bellen?

 • Wesley Fabry 25 april 2015 om 17:44

  Als de ontvanger niet verbonden is met een Wi-Fi netwerk dan moet deze inderdaad voor de kosten van zijn verbruik betalen. Je kan wel bellen van Wi-Fi naar mobiel netwerk of anders om. Je betaalt alleen wat je zelf verbruikt, ongeacht de situatie.

 • Frank 25 april 2015 om 22:58

  Hiermee zadel je ook de gene die belt op kosten als ie niet in een wifi netwerk zit…… vind ik een beetje asociaal. Bij normaal bellen betaalt alleen maar de zendende partij.
  Bovendien is bellen op wifi alleen gratis als je op een gratis netwerk zit. je thuis wifi zit immers ook vast aan je eigen internet abonnement waar je maandelijks voor betaald. Grote onzin dus dat WA bellen en hel klinkt ook nog eens voor geen meter.

 • Katie 29 april 2015 om 18:12

  Ik heb iphone 3GS. Dus ik kan gratis met wifi bellen. Dat heb ik ook naar het buitenland gedaan.
  Maar ik moet nu 21 euro betalen voor belkosten. Gelukkig heb ik vroeg ontdekt.
  Als het niet gratis is waarom zetten ze dan bel knop bij whatsapp?
  Ik dacht immers dat ik gratis belde.
  Wie is nu verantwoordelijk voor mijn kosten. Ik denk dat meerdere mensen hier de dupe van zullen worden, vooral als ze naar dure buitenlandse nummers bellen.
  Hoe kan dit. Het is toch gratis?

 • Wesley Fabry 30 april 2015 om 10:31

  Je belt alleen gratis als het via een Wi-Fi verbinding is, via het mobiele datanetwerk betaal je altijd netwerkkosten. Misschien heb je nog ‘mobiel’ gebeld, dit betekende namelijk eerst het bel-icoon in WhatsApp, je kon dan snel het gekoppelde mobiele nummer bellen. Controleer bij het starten van een gesprek of het gaat om een ‘WhatsApp-gesprek’ (zie foto’s in artikel).

 • Ronny 12 juni 2016 om 15:52

  eigenlijk moet je “gratis via WiFi” vervangen door “zonder extra kosten (voor jezelf) via WiFi”. beide partijen verbruiken “data”, ofwel via 3G/4G, ofwel via WiFi.

Een reactie toevoegen: