28 januari 2018

Het wifi signaal versterken in huis

6 min leestijd
Het wifi signaal versterken in huis
Handleiding  
6 min leestijd

Tegenwoordig maakt iedereen gebruik van draadloos internet en het liefst ook nog eens overal ter wereld. Maar dan ben je net gezellig met iemand aan het Skypen, valt ineens de internetverbinding weg. Of je zit lekker in het zonnetje in je achtertuin naar een video op internet te kijken, heb je plotseling geen bereik meer, zodat de video middenin het verhaal stopt.

Herkenbaar? Als je last hebt van een slechte of trage wifi verbinding, is het vaak verstandig om een wifi versterker aan te schaffen om de plekken met een slecht bereik toch te voorzien van een goede wifi ontvangst.





Wat is een wifi versterker?

Een wifi versterker, ook wel repeater genoemd, is een apparaat om het bereik van je wifi signaal in huis te versterken. Het is de bedoeling dat je de wifi versterker op een strategische plek in huis plaatst. Dit doe je door van je router af te lopen en te controleren op welk punt in je huis het wifi signaal nog sterk genoeg is. Dit zie je terug aan de indicator op je MacBook, iPhone, laptop of smartphone. Als je bent aangekomen bij de plek waar het signaal nog net voldoende is, kan je daar de wifi versterker neerzetten en inpluggen. Op deze manier wordt het wifi signaal vanaf dat punt het meest effectief versterkt. In de iOS App Store vind je ook Wifi Analyzer apps terug die je net iets meer informatie geven over het signaal.

Wanneer heb je een wifi versterker nodig?

De reden dat je wifi verbinding traag is of zelfs helemaal wegvalt, is dat er steeds meer mensen gebruikmaken van wifi waardoor de wifi kanalen uiteindelijk overvol raken. Alle apparaten die via hetzelfde wifi kanaal kunnen functioneren, werken elkaar op die manier tegen. Dit geldt ook voor de medegebruikers van smartphones of tablets in jouw omgeving met wifi. Snelle verbindingen maken vaak gebruik van vijf verschillende wifi kanalen in plaats van één, waardoor bij drukte van meerdere gebruikers op de kanalen, de wifi juist trager wordt in plaats van sneller.

Airport wifi signaal versterken

Het internetmodem wordt vaak in je huis geplaatst naast andere kabels, in een kast of ergens in een hoekje van de woonkamer. Hierdoor kan het wifi signaal al enigszins afgezwakt zijn. Als je vervolgens een goed wifi signaal wilt creëren dat overal in huis te gebruiken is, kan een wifi versterker ervoor zorgen dat het wifi signaal op beide punten (modem en versterker) ongeveer even krachtig zal zijn. Zo kunnen de verschillende apparaten die hier gebruik van maken ook op een wat grotere afstand met elkaar 'communiceren.'

Een manier om dit te doen is door een wifi versterker te gebruiken waarbij het wifi signaal via de kabel de versterker binnenkomt. Nadeel is dan natuurlijk wel dat er een nieuwe kabel gelegd moet worden tussen je internetmodem en de wifi versterker, maar uiteindelijk heb je wel overal in huis een beter bereik. Het kan echter – logisch bij wifi - ook draadloos. 

Hoe stel je een wifi versterker goed in?

Wanneer je de versterker op een specifiek punt in huis plaatst, dien je hem eerst te koppelen aan je eigen wifi netwerk. Over het algemeen is je router beschermd door middel van Wifi Protected Setup (WPS) en kan je de WPS knop op zowel de router als de wifi versterker tegelijk indrukken. Wacht een moment tot de twee apparaten met elkaar zijn verbonden, dan zal de wifi versterker zich in kunnen stellen op jouw netwerk.

De verbinding die dan is gemaakt tussen de twee apparaten wordt opgeslagen in de wifi versterker, zodat je deze kunt afkoppelen en verplaatsen naar een punt in huis met een matige wifi ontvangst. Steek de stekker in het stopcontact en wacht tot er een lampje gaat branden. Op deze manier kan je op verschillende plekken in huis een wifi versterker plaatsen telkens als de verbinding zwak is. 

Hoe kies je de juiste wifi versterker?

Hoe meer antennes een wifi versterker heeft, hoe beter de wifi in huis zal werken. Wanneer je verscheidene, andere apparaten op de versterker aan wilt sluiten, is het van belang om te letten op het aantal 'poorten' dat de wifi versterker heeft. De 5 GHz wifi verbinding wordt op dit moment erg veel gebruikt. Mocht je dus een router hebben die met een 5 GHz verbinding werkt, check dan ook of de wifi versterker deze bandbreedte ondersteunt.

TP-Link - Archer C5

Als je de wifi versterker voornamelijk wilt aansluiten op je computer of de printer kan je gebruikmaken van de netwerkaansluiting van de versterker. Met zo'n draadloze versterker zal de wifi echter minder snel zijn dan wanneer je een netwerkkabel aanlegt tussen de router en de wifi versterker. Wanneer je toch liever met draadloze wifi versterkers werkt, kan je de snelheid blijven genereren door een aantal satellieten op verschillende werkplekken in je huis neer te leggen, zodat je altijd een goede wifi verbinding blijft houden. Dit laatste principe wordt multiroom wifi genoemd.

Hoe beveilig je je wifi versterker?

Je wil natuurlijk dat je versterker net zo goed beveiligd is als je wifi verbinding. Let er daarom op of de versterker gebruikmaakt van één van de verschillende draadloze beveiligingen: WPA, WEP of WPA2. WPA staat voor Wifi Protected Access en werkt wanneer je de router met de versterker verbindt. Via een sticker op de router kan je het WPA wachtwoord achterhalen en zo de beveiliging inschakelen.

Voordeel hiervan is dat bij de aanwas van nieuwe data de netwerksleutel continue veranderd. WPA2 is in principe dezelfde soort beveiliging als WPA, deze is alleen nog veel sterker qua beveiliging. WEP gebruikt alleen een vaste netwerksleutel die nooit verandert. Deze is dus het gemakkelijkst om te kraken.

Powerline adapters vs. wifi versterkers

Het kan gebeuren dat de wifi versterker de verbinding niet goed maakt, omdat de router in de huiskamer staat en jij bovenop zolder je werkkamer hebt ingericht. De afstand wordt dan te groot voor de versterker en een kabel van beneden naar boven door je hele huis trekken voor een versterker is ook geen handige oplossing.

Met Internet Powerline Adapters kan je in elke kamer een uitstekend (niet draadloze) wifi verbinding creëren. Daarnaast kan je met deze adapters consequent meerdere ontvangers aan één zender toevoegen. Door het ingebouwde stopcontact kunnen de adapters aan de ander toegevoegde apparatuur toch netspanning blijven leveren.

Werking Powerline Adapters

De adapters komen altijd in paren: één zender en één ontvanger. Eerstgenoemde wordt bij je router geplaatst. Vervolgens worden ze aan elkaar gekoppeld en komt er een signaal via het lichtnet aan bij de ontvanger. De ontvanger krijgt zo een goed wifi signaal door voor de computer, tablet of smartphone die zich op dat moment in dezelfde kamer bevindt. Je kunt ook gebruikmaken van een UTP netwerk kabel als je alleen internet, maar geen wifi wilt aansluiten, zoals je bijvoorbeeld weleens doet bij een smart TV.

Accessoires voor wifi versterkers



Wanneer je andere apparaten op een gemakkelijke manier wil koppelen aan de wifi versterker, kan je ze ook verbinden met cat 6 netwerkkabels. Deze zijn op elk apparaat met een UTP aansluiting te gebruiken en zorgen daarnaast voor een goede bekabeling van je wifi versterker. Het is natuurlijk fijn als je direct een wifi versterker kan aanschaffen met meerdere antennes. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je uiteraard ook kiezen voor de aanschaf van losse wifi antennes die je kunt aansluiten op de versterker.

Bekijk ook: Wifi problemen oplossen op een iPhone of iPad

info
Auteur appletips redactie
Datum28/01/2018 15:24
Categorie Handleiding
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  1 reactie

Reacties

  • Gebruik wifi met overleg, het is op la,ge termijn cumulatief schadelijker als men vermoed. Wij hebben geen zintuig voor dit soort straling, welk het extra moeilijk maakt om te aanvaarden dat het schadelijk kan zijn. Wees alert en zoek zelf naar gezondheidsrisico’s van Wifi. Mijn ervaring: kabel waar het kan, wifi enkel met overleg! minder is beter.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store