23 juni 2011

Willekeurige wachtwoorden genereren met OpenSSL

De meest veilige wachtwoorden zijn wachtwoorden die bestaan uit een aantal willekeurige karakters, een nadeel hiervan is dat ze vaak moeilijk te onthouden zijn. Gelukkig kun je in Mac OS X gebruik maken van de Sleutelhangertoegang applicatie voor het opslaan van je wachtwoorden. Hierdoor wordt het een stuk simpeler om wachtwoorden te onthouden.

Om een willekeurig wachtwoord te genereren kun je gebruik maken van OS X Terminal en het openssl commando wat standaard aanwezig is op iedere Mac. OpenSSL is een versleutelde transportlaag die bovenop een normale communicatielaag kan worden gebruikt.

openssl rand -base64 8

De output van dit commando is een willekeurig wachtwoord dat bestaat uit 8 karakters, bijvoorbeeld: o6Ln59nkrTg=

Je kunt de lengte van wachtwoord wijzigen door de 8 te wijzigen in het gewenste aantal karakters. Wanneer je alleen gebruik wilt maken van cijfers en letters dan kun je gebruik maken van de -hex optie. Deze genereert wachtwoorden die bestaan uit een combinatie van A t/m F en 0 t/m 9.

openssl rand -hex 8

Wanneer een willekeurig wachtwoord niet safe genoeg voor je is dan kun je eventueel gebruik maken van een extra MD5 hash.

openssl rand -base64 8 |md5 |head -c8;echoReacties


 • Nils Breunese

  23 juni 2011 om 12:55

  Of lees direct alfanumerieke karakters uit /dev/urandom:

  env LC_CTYPE=C tr -cd “[:alnum:]” < /dev/urandom | head -c 8

  (Of gebruik /dev/random voor de paranoïdere medemens.)

 • Mausy

  23 juni 2011 om 16:56

  Wat ik wel handig vind van de Keychain Access app is dat als je een nieuw wachtwoord aanmaakt je ook een wachtwoord kunt laten verzinnen door het programma zelf. Als je op het sleuteltje klikt Verschijnt de Password Assistant die de sterkte van je wachtwoord weergeeft en ook een aantal suggesties doet.
  Heel prettig zijn de “Memorable” passwords. Zou openssl dat ook kunnen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!