26 juni 2011

NieuwsWordt de MacBook Air binnenkort voorzien van een ARM processor?

Al geruime tijd verschijnen er regelmatig geruchten dat Apple gaat overstappen op ARM processoren. Er wordt op sommige websites zelfs melding gemaakt dat de volgende hardware update van de MacBook Air wel eens uitgerust kan zijn met een op ARM technologie gebaseerde processor. In de iPads en iPhone 4 wordt dit type processor in de vorm van de Apple A4 en A5 gebruikt.

Persoonlijk denk ik dat het nog veel te vroeg is voor een overstap naar ARM processoren voor de MacBook Air. Langzamerhand verschijnen er echter steeds meer kleine aanwijzingen dat Apple deze kant op gaat.

Vanaf Mac OS X 10.6.7 is er een opmerkelijke foutmelding in het besturingssysteem aanwezig. Wanneer je een iOS applicatie wilt starten vanuit Mac OS X dan verschijnt de melding: “U kunt het programma niet openen, omdat het niet op dit type Mac wordt ondersteund”


Belangrijk in de tekst is het stukje “dit type Mac”, dat zou kunnen betekenen dat er wel degelijk Mac’s aanzitten te komen die iOS applicaties gebaseerd op de ARM architectuur kunnen openen. Wanneer Apple niet iets dergelijks van plan zou zijn dan volstaat een melding als “U kunt het programma niet openen, omdat deze alleen geschikt is voor iOS” of iets dergelijks.

Je kunt de bovenstaande foutmelding zelf genereren op je Mac door een .ipa bestand te hernoemen naar .zip, het bestand uit te pakken en het applicatie package in de Payload map te openen.

Vanzelfsprekend hoeft de bovenstaande melding verder geen betekenis te hebben of is het een truc om de concurrentie op het verkeerde been te zetten. Maar gezien de aanhoudende geruchten…..Reacties


 • Reinierr94

  26 juni 2011 om 19:12

  Weet niet zeker of ik het me goed herinner, maar volgens mij is die melding al minimaal een jaar precies hetzelfde.. vroeger ook eens geprobeerd, kreeg volgens mij precies dezelfde tekst. Dus dit hoeft niks te betekenen.

 • Nickdgraaf

  26 juni 2011 om 19:20

  Als Apple zou overstappen op ARM processoren, wat zou dit dan betekenen voor Bootcamp? Windows zal wel niet (goed) compatibel zijn en jammer genoeg heb ik dat besturingssysteem nog wel eens nodig.

 • iDennis

  26 juni 2011 om 19:21

  Ik denk het eigenlijk ook niet. En waarom zou Apple de MacBook Air telkens zo intensief wijzigen? Volgens mij houden ze graag werk! Ik heb de MacBook Air nu 3 maanden en sta telkens weer versteld hoe snel dat ding is en dat in zo’n dunne behuizing… Zelf mijn iMac (nog geen week oud) is in sommige dingen trager. Dat zegt toch wel iets over de huidige notebooks van Apple. Alhoewel het waarschijnlijk komt door de flash opslag.

 • michel

  26 juni 2011 om 20:39

  Mocht Apple overstappen denk ik dat dit alleen zal gelden voor de AIR omdat dit een apparaat is voor echte mobiele dingen. De AIR is eigenlijk te zwak voor zware programma’s zoals autocad of photoshop.

 • Bart

  26 juni 2011 om 20:52

  Dit artikel zwenkt de geruchtenmachine weer aan! Uitgaande van een aantal woordjes in een foutmelding hoeft nog geen basis te vormen voor een complot theorie hè. Overigens wèl een mooie theorie. Maar waarom het ARM zou worden is mij ook een raadsel. Dan mogen ze in mijn Mac minimaal een stuk of 4 van die A5 processors zetten. Anders trekt hij programma’s als Photoshop of Final Cut Pro niet meer..

 • Pepijn Koning

  26 juni 2011 om 21:08

  Dat de Macbook Air een update gaat krijgen is zeker, maar ik denk dat we achter deze melding niets moeten zoeken ;-).

 • Mausy

  26 juni 2011 om 21:33

  Dat type melding ga je straks denk ik vooral zien als je een PPC applicatie wilt opstarten onder Lion.

 • Binnenwerk

  26 juni 2011 om 23:27

  Hmmm tikkeltje vergezocht.

 • Pieter

  27 juni 2011 om 6:46

  Apple zit nu opgescheept met twee verschillende besturingssystemen voor “mobile devices”, te weten iOS en OS X. Het samenvoegen van deze twee systemen is al ingezet; OS X krijgt steeds meer iOS trekjes. Als deze trend zich doorzet, en er uiteindelijk nog maar één systeem overblijft (“iOS X”) is het gebruik maken van één hardware platform (Intel dan wel ARM) een logische stap. Dit zal echter nog wel even duren.

Een reactie toevoegen: