11 juni 2012

iOS 6WWDC 2012: iOS 6.0 wordt voorzien van 200 nieuwe features

iOS 6 appleiOS 6 wordt voorzien van 200 nieuwe features. Het takenpakket van Siri is flink uitgebreid met o.a sportuitslagen, facetime gesprekken opzetten, notities maken, alarm instellen, afspraak verzetten en apps opstarten.

Siri komt beschikbaar in veel extra talen zoals o.a. Japans, Spaans, Italiaans, Canadees, Koreaans en veel meer extra talen, helaas nog geen Nederlandstalige en Belgische versie.

Volledige Facebook integratie zoals we die kennen van Twitter in iOS 5. Je kunt dus eenvoudig afbeeldingen, locaties, etc delen met je vrienden en zoals in Mac OS X 10.8 Mountain Lion is dit ook mogelijk vanuit het berichtencentrum. Daarnaast zal Facebook ook worden geintegreerd binnen de App Store, hierdoor kun je Apps, Muziek, Films etc van een 'like' voorzien. De telefoonlijst en agenda kan tevens worden gesynchroniseerd met Facebook.

De telefoon app krijgt een volledige make-over. Een binnenkomend gesprek kun je nu markeren als 'Herinner later' of direct beantwoorden met een standaard of zelf gedefineerd tekstbericht. Er is ook een 'Niet storen' systeemfunctie toegevoegd die op basis van tijd kan worden ingesteld.

Facetime zal vanaf iOS 6.0 ook gebruikt kunnen worden via het mobiele netwerk (niet alleen meer via Wi-Fi). Telefoonnummers en Apple ID's zullen worden gekoppeld, waardoor het mogelijk wordt vanaf een Mac een Facetime conversatie op te zetten met behulp van een telefoonnummer.

In Safari krijgen we de beschikking over iCloud tabbladen, een offline leeslijst, tap banners en volledige schermweergave in landschap modus. Zeer mooi is de optie om bestanden te uploaden naar websites met behulp van de standaard 'Upload' knoppen op een webpagina.

Aan Fotostream wordt een 'deel / share'-optie toegevoegd waardoor je eenvoudig foto's kunt delen met vrienden. Deze kunnen ook notificaties ontvangen en reageren wanneer er nieuwe foto's beschikbaar zijn.

De Mail applicatie zal worden voorzien van een VIP inbox, waardoor je e-mail van belangrijke personen makkelijker kunt terugvinden. Zoals onder Mac OS X zullen ook de gemarkeerde e-mails terug te vinden zijn in een aparte postbus. Het toevoegen van video's en foto's aan e-mail zal eenvoudiger worden en er is een 'pull to refresh' functie toegevoegd.

De nieuwe applicatie Passbook geeft de mogelijkheid om online tickets te kopen/verkrijgen. Denk daarbij aan toegangsbewijzen (voor de bioscoop), boardingkaarten, kortingcoupons etc.

Zoals als verwacht is de kaarten app aangepast en voorzien van eigen kaarten, hierdoor zegt Apple vaarwel tegen Google Maps. Je kunt eenvoudig in je eigen omgeving zoeken naar locaties en de app is voorzien van 'turn by turn' (tomtom) navigatie, inclusief verkeersinformatie.

De kaarten app is tevens voorzien van een 'fly-over' functie die een 3D weergave geeft, wat er ontzettend mooi uitziet. Alle zijden van een gebouw kan worden bekeken. Het is niet duidelijk in hoeverre deze functie wereldwijd beschikbaar komt.

De eerste beta van iOS 6 wordt vandaag vrijgegeven aan developers en de definitieve versie zal dit najaar verschijnen. iOS 6 wordt ondersteund op de iPhone 3GS of later, tweede en derde generatie iPad en vierde generatie iPod touch.

Meer tips over iOS 6 kun je hier terugvinden.Reacties


 • Laurens

  11 juni 2012 om 23:06

  Nice! Nog bedankt voor de live blog.

 • D.ali

  12 juni 2012 om 0:39

  1ste generatie iPad niet?? Dat kan bijna niet als de 4de gen iPod met zelfde hardware wel ondersteund word….

 • slide2nl

  12 juni 2012 om 4:12

  ik zou zo graag willen weten of siri nu ook op de iphone 4 uit komt..

 • annsootje2

  12 juni 2012 om 12:24

  Spijtig dat die upgrade enkel voor iphone 3GS is en niet iphone 3G …

Een reactie toevoegen: