4 juni 2017

NieuwsWat te verwachten van WWDC 2017?

WWDC 2017

Aanstaande maandag 5 juni start in het McEnery Convention Center te San Jose het WWDC 2017. Dit is de plek waar ontwikkelaars elkaar ontmoeten. Zoals altijd zal Apple dit event aftrappen met een keynote, die meestal in het teken staat van software en soms nieuwe producten.

Wat kun je verwachten van het WWDC 2017? Verwacht vooral een hoop nieuwe ontwikkelingen op gebied van software, zo krijgen alle software-versies een update en wordt misschien wel de complete App Store vernieuwd. De geruchten spreken ook over de aankondiging en lancering van nieuwe producten zoals een Siri Speaker, nieuwe iPad Pro 10,5 inch en MacBooks.

iOS 11, macOS 10.13, tvOS 11 en watchOS 4

Dat er nieuwe software aangekondigd gaat worden is 100% zeker. Het WWDC is namelijk de aftrap voor nieuwe software zodat ontwikkelaars de hele zomer hun applicaties kunnen optimaliseren. Aannemelijk is dat Apple ook deze zomer de nieuwe iOS en macOS als publieke beta beschikbaar stelt. Maar wat kunnen we verwachten?

iOS 11

• FaceTime-groepsbellen
• Genderneutrale en aanpasbare emoji's zoals haarkleur
• Aanpasbaar bedieningspaneel
• De muziek app wordt (weer) vernieuwd met aandacht voor video's
• Volledige 64-bits ondersteuning van apps en apparaten
• Ondersteuning voor WebRTC in Safari (communicatie in real-time tussen video en audio)

mail iOS 11 concept Filipe Espósito voor WWDC 2017

Ook donkere modus (dark mode) is al jaren een terugkerend gerucht, Apple zou in iOS 11 deze modus gaan introduceren. Echter vermoeden wij dat dit nog niet meteen beschikbaar zal zijn. Wellicht wacht Apple tot de presentatie van de iPhone 8 later dit jaar om deze modus uit de doeken te doen. Deze iPhone zou een OLED-scherm gaan krijgen, dit is ook meteen de reden waarom deze modus er nu nog niet is. De huidige schermen moeten 'zwart' maken, een OLED-scherm is al zwart van zichzelf en daarom is energiezuiniger bij gebruik van donkere modus.

Kom in de stemming voor het WWDC met deze speciale wallpapers voor iPhone, iPad en Mac!

macOS 10.13

De opvolger van macOS Sierra komt er aan, maar wat gaat er nieuw zijn? Waarschijnlijk zal macOS 10.13 gebruik gaan maken van het nieuwe bestandsysteem: Apple File System (APFS). Dit is veiliger, sneller en biedt ontzettend veel voordelen. Wat dit bestandsysteem precies is lees je terug in deze handleiding.

Tot slot wijzen de geruchten er op dat HomeKit naar de Mac komt, op dit moment kun je bijvoorbeeld niet met behulp van Siri je HomeKit apparaten aansturen. Hier gaat waarschijnlijk in 10.13 verandering in komen.

watchOS 4 en tvOS 11

watchOS 4 gaat een complete verrassing worden, er zijn namelijk geen concrete geruchten die iets meer vertellen over nieuwe functies. Wat Apple gaat toevoegen aan de software voor de Apple Watch weten we pas 5 juni.

Over tvOS 11 voor de Apple TV is iets meer bekend. Zo zou de nieuwe software ondersteuning bieden voor LIVE TV (waarschijnlijk nog niet in Nederland en België) en meerdere gebruikers. Dit laatste is een extra optie voor ontwikkelaars, zij zouden namelijk hun app kunnen optimaliseren voor meerdere gebruikers. Zo kunnen deze dezelfde app gebruiken met ieder hun eigen instellingen en voorkeuren, erg handig voor apps zoals bijvoorbeeld Netflix.

Siri-speaker en Siri in de cloud

Het lijkt er nu op dat de Siri-speaker zo goed als klaar is en getoond kan worden aan het grote publiek. De speaker kun je gebruiken voor verschillende zaken zoals het afspelen van muziek (van streamingdiensten) of als Airplay-speaker, maar kan ook berichten voorlezen en versturen, lampen in of uitschakelen, apparaten besturen, het weerbericht, verkeer of nieuws opvragen, etc. In principe kan de speaker alles wat Siri op dit moment al kan, echter kan dit gebruikt worden zonder tussenkomst van een iPhone of iPad.

Siri golven voor siri 2.0 en meer

Apple is niet de eerste die zo'n speaker op de markt brengt, veel bedrijven gingen hun al voor. Echter zou Apple alles tot in de puntjes willen optimaliseren en gaan voor hoge kwaliteit. Zo bevat de speaker volgens Ming-Chi Kuo zeven tweeters (speakers) die in verschillende richtingen zijn geplaatst en een woofer. Hierdoor krijg je een goed en driedimensionaal geluid van hoge kwaliteit. Over het uiterlijk weten de geruchten te melden dat de speaker wellicht een cilinderachtige vorm krijgt. Waarschijnlijk gaan we de speaker te zien krijgen, maar is deze pas later dit jaar te koop.

Daarnaast weten de geruchten te melden dat Siri wellicht naar iCloud gaat verhuizen. Hierdoor kan op alle apparaten dezelfde belevenis en ervaring plaatsvinden. Zo kan Siri op de Apple Watch en Apple TV bijvoorbeeld stukken minder dan op de iPhone. Door de spraakassistent te verplaatsen naar iCloud kan er één Siri gebruikt worden op alle apparaten.

Nieuwe iPad Pro 10,5 inch

Er gaan al lange tijd geruchten dat Apple met een nieuwe iPad gaat komen die een 10,5-inch scherm heeft. Deze iPad moet de opvolger gaan worden van het huidige 9,7-inch pro-model. De iPad wordt niet veel groter dan de iPad Air 2, het scherm wordt groter en de behuizing (rand) wordt kleiner. Volgens de geruchten krijgt de nieuwe iPad Pro 10,5-inch een resolutie van 2732 x 2048 pixels met een pixeldichtheid van 326 ppi.

iPad Pro 2017 apple event

Een leuk weetje: de 10,5-inch variant is gelijk aan twee iPad mini's naast elkaar. Hierdoor wordt de iPad toegankelijker voor split view en creatieve uitspatting met de Apple Pencil. In de recent uitgebrachte iOS 10.3.3 beta kun je drie nieuwe iPad Pro 12,9-inch achtergronden. Dat is opvallend want meestal worden nieuwe achtergronden enkel toegevoegd wanneer er nieuwe apparaten of iOS versies zijn. Vermits de achtergronden enkel beschikbaar zijn op het 12,9-inch model kan dit er op duiden dat er nieuwe iPads in het verschiet zijn.

De nieuwe iPad achtergronden zijn hier te downloaden en dus ook beschikbaar voor al je andere (Apple) apparaten waaronder de iPhone:
• iPad Pro wallpaper: Strand
• iPad Pro wallpaper: Zee
• iPad Pro wallpaper: Roségoud

Nieuwe MacBooks

Volgens Bloomberg-verslaggever Mark Gurman wil Apple tijdens WWDC 2017 nieuwe MacBooks lanceren, het zou hier zeker gaan om de MacBook 12-inch. Deze zou een kleine upgrade krijgen met een betere en snellere processor, dit zou ook het geval zijn voor de MacBook Air (ook al lijkt deze afgeschreven te zijn)

Tot slot zijn er ook geruchten dat zelfs de nieuwe MacBook Pro 15-inch en de MacBook Air een kleine update krijgen met betrekking tot een snellere processor en meer keuzes om het werkgeheugen uit te breiden. Wie nu een MacBook Pro wil bestellen moet, toevallig of niet, wachten tot 8 juni voor deze geleverd wordt. Het zou dus zomaar kunnen dat er een update zit aan te komen.

WWDC
WWDCApple Watch app
Categorie: Reference
Ontwikkelaar: Apple Distribution International
TV, iPad & iPhone  4+  33 MB DOWNLOAD GRATIS

Wat kunnen we nu echt verwachten?

De aankondiging van iOS 11, macOS 10.13, tvOS 11 en watchOS 4 zijn zeker, daarnaast wordt ook de opvolger van Swift 3 verwacht. Al jaren lang zijn er vlak voor het WWDC een hoop geruchten over nieuwe hardware. De laatste jaren heeft Apple geen nieuwe hardware uitgebracht tijdens het event. Een Siri-speaker, nieuwe iPad Pro en MacBooks zouden zomaar kunnen, maar zeker weten we pas 5 juni aanstaande. De keynote start op maandag 5 juni om 19u Nederlandse tijd en kan hier live gevolgd worden.

Lees ook: Download de appletips app en blijf op de hoogte over het WWDCReacties


  • Sander

    2 juni 2017 om 19:09

    ja, de prijzen zullen wel weer de pan uit vliegen met die suffe Siri speaker.ik gok hem op 500 euro

Een reactie toevoegen: