30 mei 2014

YosemiteIn aanloop naar het WWDC 2014 (deel 1)

wwdc2014iconWe hebben er even op moeten wachten, de eerste Apple keynote in 2014, maar maandag 2 juni is het dan eindelijk zover. De keynote zal worden gehouden op het World Wide Developer Conference (WWDC) in San Francisco. Gebruikelijk presenteert Apple op het WWDC de opvolgers van zowel OS X als iOS.

De afgelopen maanden zijn er een hoop geruchten de wereld in gebracht over eventuele nieuwe producten, functies en opties binnen OS X en iOS. In aanloop naar het WWDC 2014 hebben wij al deze geruchten, details en gegevens verzameld. Dit verslag kun je de komende dagen hier op appletips teruglezen.

Wat is het WWDC?

Het World Wide Developer Conference, kortweg WWDC, is hét ontwikkelaars evenement van het jaar. Ontwikkelaars van OS X en iOS applicaties komen uit de gehele wereld speciaal naar San Francisco om er verschillende sessies volgen, hierbij hebben ze de gelegenheid om vragen te stellen aan Apple werknemers die betrokken zijn bij de ontwikkeling van OS X en iOS.

Helaas zijn tickets niet makkelijk aan te schaffen, er is meer vraag dan aanbod. Door middel van een loting eerder dit jaar kon je een ticket bemachtigen en dien je hierna nog $1599 per ticket te betalen.

WWDC begint zoals gebruikelijk met een keynote van Apple waarbij vaak nieuwe software wordt voorgesteld, achteraf kunnen de aanwezige gasten en ontwikkelaars de software en misschien zelfs nieuwe producten bekijken en testen. Wat Apple dit jaar op het WWDC uit de hoge hoed gaat toveren is nog de vraag, maar we proberen er de komende dagen een antwoord op te vinden.

wwdc2014

Opvolger voor OS X 10.9 Mavericks

Het lijkt erop dat Apple aanstaande maandag een kleine preview gaat tonen van de opvolger van OS X 10.9 Mavericks. Momenteel heeft deze OS X de codenaam OS X 10.10 ‘Syrah’, de uiteindelijk de naam zal waarschijnlijk een belangrijke plaats in Californië worden net zoals de naam Mavericks is ontstaan.

Echt veel details over OS X 10.10 zijn er nog niet, één ding is wel zeker, de nieuwe OS X zal waarschijnlijk een iOS 7-achtige interface gaan krijgen. Hierdoor zullen veel schaduwen verdwijnen en wordt alles een stuk rustiger met vooral wit-grijs en lichtere kleuren. Ook zullen de (standaard) icons worden aangepast naar het nieuwe design en ziet alles er een stuk frisser uit. Door deze wijziging zal OS X meer op iOS gaan lijken en wordt het meer één geheel. Designer Danny Giebe heeft een concept gemaakt van Finder en Mail met een iOS 7-look, deze kun je hieronder bekijken.

finderredesign

Naast de wijziging van de interface in OS X zullen er natuurlijk ook een hoop nieuwe functies worden toegevoegd. Veel is er nog niet bekend, maar waarschijnlijk zal de integratie van iCloud verder worden uitgebreid. Daarnaast zou het vanaf OS X 10.10 mogelijk zijn om via iOS content door te sturen naar OS X via Airdrop en vice versa. Verder zal de nieuwe versie van OS X veel bestaande bugs oplossen, onder de motorkap wijzigingen krijgen voor betere prestaties en een verhoogde productiviteit. OS X 10.10 moeten we nog niet onmiddellijk verwachten, waarschijnlijk kunnen we hem dit najaar gratis downloaden in de Mac App Store.

mailredesign

Nieuwe Macs

Bij een nieuwe OS X hoort vaak ook een lancering van een nieuwe Mac. Bijna 2 jaar is de Mac Mini niet voorzien van een update en maakt deze nog steeds geen gebruik van moderne intel Haswell ULT processors. Momenteel lijkt het erop dat Apple waarschijnlijk een nieuwe Mac Mini gaat voorstellen, er worden echter verder geen nieuwe Macs verwacht op het WWDC, dit omdat Apple eerder dit jaar de MacBook Air al heeft voorzien van een upgrade en de overige Macs later dit jaar aan de beurt zijn.

New-Mac-Mini-2014

UPDATE: Eerder deze week is de Banner voor OS X al verschenen in het Moscone Center waar het WWDC gehouden wordt. Hierop wordt de berg El Captain op afgebeeld en kunnen we dus eruit afleiden dat OS X 10.10 de naam 'Yosemite' gaat krijgen naar aanleiding van het gelijknamige nationale park.

image

Morgen

Centraal tijdens het WWDC 2014 staat waarschijnlijk het introduceren van nieuwe Apple software. Naast OS X 10.10 kunnen we ook een preview van iOS 8 verwachten. Details en geruchten over iOS 8 lees je morgen hier op appletips in het tweede deel van 'In aanloop naar het WWDC 2014’.Reacties


 • Frank

  30 mei 2014 om 11:24

  Zolang er nog maar de mogelijkheid blijft om de huidige looks van OSX te behouden als een soort classic skin vind ik het best…. NIer is meer wat het lijkt bij apple na Jobs :-(

 • robert

  30 mei 2014 om 12:05

  Als de spanning al moet komen van een iets ander design (net als bij iOS), tsja, dan raak je waarschijnlijk al overstuur van een muis die in je woonkamer langs de plint loopt………

 • Eddy Gaens

  7 juni 2014 om 22:04

  Vind de hudige look ok en zit heus niet te wachten op dat “flash” gedoe. Jobs zou het niet toegelaten hebben. Er is niks nieuws in deze versie. Gepikte code dus … veranderen … :-(

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!