23 mei 2015

Xcode: Hoe de naam wijzigen van je eigen app?

Met behulp van Xcode en Swift, kun je jouw eigen applicatie bouwen en als alles goed is lanceren in de iOS App Store. Iedere beginnende ontwikkelaar krijgt vroeg of laat te maken met een app waarvan de naam te lang (zie foto hieronder) is waardoor hij op het beginscherm van je iPhone niet netjes wordt getoond.

Vanzelfsprekend moet je dan de naam aanpassen zodat deze netjes in iOS past of gewoon omdat je een andere naam wilt voor je applicatie. Hoe je dit doet lees je hieronder terug.

Een app met een te lange naam

Helaas is er in Xcode geen menu-optie om snel even de naam van je app te wijzigen. Sterker nog: als je het verkeerd aanpakt, loop je de kans dat Xcode weigert om je app nog langer te compileren en dat je alleen nog maar foutmeldingen ziet. In dit artikel zie je wat de juiste manier is.

Zorg ervoor dat het Navigatiepaneel (links op het Xcode-scherm) geopend is, bijvoorbeeld door op cmd⌘-0 te drukken. Klik vervolgens op het blokje met de naam van je app, zodat het blauw wordt:

De naam van je app wijzigen in Xcode: het Navigatiepaneel

In de Editor (midden op het scherm) zie je nu een overzicht van allerlei instellingen voor je app. Klik op de derde tab in de Editor, met de naam Info:

Selecteer de Info-tab

Er verschijnt nu een lijstje met een aantal instellingen voor je app, de zogenaamde Custom iOS Target Properties:

Instellingen van je app in Xcode

In dit lijstje zie je een instelling met de naam Bundle name staan. Dat is de instelling die we moeten hebben. Als waarde zie je $(PRODUCT_NAME) staan. Dubbelklik daarop, waarna je die waarde kunt wijzigen:

De huidige naam van onze app: de oorspronkelijke productnaam

Wijzig de naam en druk daarna op de enter-toets:

We wijzigen de naam van de app.

Dat is alles! Start je app nu opnieuw. In het beginscherm van je iPhone zie je het resultaat:

De naam van onze app is gewijzigd.

Let wel, je hebt alleen de naam gewijzigd die op het beginscherm wordt getoond! Als je de naam van een compleet project wilt wijzigen, moet je het iets anders aanpakken. Hoe zie je in onderstaande video, daarnaast zie je ook de bovenstaande werkwijze in de video.

Wil je meer weten over het maken van je eigen apps voor de iPhone, iPad en Apple Watch? Als appletips-lezer krijg je tien euro korting op het populaire eBook van de iOS Academie: Apps bouwen met Swift. Klik hier voor meer informatie.

Wil je zelf apps ontwikkelen met Swift? Dat kan, op appletips maken we je wegwijs in de wereld van Swift, Klik hier voor alle posts, plus lesmateriaal.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!