28 oktober 2013

Mavericks10.9: Mission Control aanpassen naar je eigen wensen

lion_missioncontrol_tnNet zoals vele functies in OS X 10.9 Mavericks is ook Mission Control aangepast en verbeterd. De linnen achtergrond heeft plaats gemaakt voor een strakke grijze achtergrond met in het midden je eigen bureaublad. Daarnaast zit de verandering en de kracht in de vernieuwde spaces.

In voorgaande versies was het eerste bureaublad 'heilig' in OS X en bleef deze prominent altijd het eerste bureaublad. Vanaf nu kun je 'Blureaublad 2 of 3' slepen naar de eerste positie. Op deze manier kun je snel een bureaublad aanpassen en deze als standaard te gebruiken.

missioncontrol109

Daarnaast is het nu ook mogelijk schermvullende applicatie te plaatsen voor 'Bureaublad 1'. In voorgaande versie kon hier alleen het Dashboard staan, nu kun je er dus voor kiezen om hier bijvoorbeeld de Mail, Berichten, iTunes, enzovoorts applicatie te plaatsen. Bijkomend voordeel, elke space kan voorzien worden van een eigen achtergrond (bureaublad), hierdoor heb je snel door om welke space het gaat.

Via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Mission Control heb je nu ook de mogelijkheid om spaces op externe beeldschermen te voorzien van hun eigen spaces. Hiervoor dien je de optie 'Beeldschermen hebben afzonderlijke spaces' te activeren.

Meer over Mavericks kun je hier terugvinden.Reacties


 • David

  28 oktober 2013 om 21:31

  Aan de systeemvoorkeuren voor Mission Control is ook de optie toegevoegd om Dashboard uit te schakelen.

 • Tony Bloem

  29 oktober 2013 om 17:29

  Spaces is erg handig! Echt OSX! Toen kon ik burobladen wisselen door Ctrl en pijltjes te gebruiken om door verschillende burobladen te scrollen, maar ook Ctrl en nummer om gelijk naar specifieke buroblad te gaan. Nu bij 10.9 kun je alleen nog pijltjes gebruiken en nummer niet meer. Heb ik dat goed gezien?

 • Gerrit

  1 november 2013 om 13:17

  Ctrl nummer werkt bij mij gewoon.

  Iets anders wat bij mij niet meer werkt is het slepen van windows naar andere desktops.

 • kwant

  4 november 2013 om 11:11

  Waar kan ik nu een programma toewijzen aan een space? Ik wil bv dat photoshop altijd in space 3 opent..

 • Stefan

  10 december 2013 om 13:58

  @ Kwant. Eerst programma openen in het bureaublad wat je wilt en daarna in je dock CTRL ingedrukt inhouden en dan onder opties (kies dit bureaublad) zodat een programma een vast bureaublad krijgt.

 • Anne

  23 september 2014 om 15:06

  Hoe kan ik via exposé al mijn geopende programma’s in een space zien?
  Bij OSX had ik bijvoorbeeld safari, mail en itunes in 1 space en word, ppt., excel , e.d. in 1 space zitten en kon ik d.m.v. met vier vingers naar beneden vegen een overzicht zien van wat ik open had staan in die space (bijv. mail en safari) en zo eenvoudig switchen tussen deze programma’s.
  Ik heb nu wel die programma’s in dezelfde spaces terug geplaatst, maar als ik wil kijken wat open staat in die space zie ik enkel het programma dat open staat als ik naar die space switch (enkel safari, terwijl mail ook geopend is).
  Iemand enig idee?

Een reactie toevoegen: