14 mei 2011

10 iPad tips voor beginners

1. Capslock activeren: Het is mogelijk om aan het virtuele toetsenbord van je iPad een Caps Lock toe te voegen. Ga naar Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toetsenbord en activeer de optie 'Schakel Caps Lock in'. Door tweemaal te tappen op de Shift ⇧ toets activeer je de Caps Lock. Als de capslock is geactiveerd worden de shift-toetsen in het blauw weergegeven.

2. Video weergave: Wanneer je een video pauzeert en daarna je vinger op de knop volgend/vorig hoofdstuk vasthoudt dan kan je de video in slowmotion bekijken. Door met je vinger op de huidige positie in de voortgangsbalk te tappen en vast te houden kan je 'schubben' door de video. De scrubsnelheid kan je aanpassen door je vinger omlaag/omhoog te bewegen.

3. Door een video af te sluiten met de 'Gereed' knop linksboven in het venster wordt de huidige positie opgeslagen. Op het moment dat je de video opnieuw start wordt hij vanaf dit punt hervat.

4. Bij het invoeren van een URL in Safari verschijnt het bladwijzer menu onder de adresbalk, je kan er ook voor kiezen om het bladwijzermenu constant in het scherm te vertonen. Activeer hiervoor de optie 'Toon bladwijzermenu altijd' onder Instellingen ▸ Safari.

5. iPod applicatie: Door te tappen op de cover art van een album wordt deze fullscreen weergegeven. Met één tap krijg de muziek informatie te zien en met een dubbel tap krijg je een playlist scherm van het album te zien.

6. In de kaarten applicatie (Google Maps) is mogelijk om een speld (pin) te plaatsen op de kaart. Door het plaatsen van een speld krijg je de beschikking over een aantal interessante opties. Zo kan je een route starten vanaf dat punt of een route van je huidige positie naar de speld laten bereken. Tevens bied een speld je de mogelijkheid om het adres toe te voegen aan een contactpersoon, aan te merken als bladwijzer of te delen met anderen.

7. In mobile safari onder iOS kun je met behulp van een enkele tap op de titelbalk direct naar het begin van de webpagina terugkeren.

8. Als je in Safari of een andere willekeurige App een video afspeelt dan kan je met een ‘pinch’ beweging (wijsvinger en duim uit elkaar duwen) de video in volledige weergave bekijken. De tegenover gestelde pinch beweging minimaliseert het venster weer terug naar zijn originele afmeting.

9. Om een object in Pages, Keynote of Numbers te roteren selecteer je het object en tap je hierop met twee vingers je kan nu door je vingers te bewegen het object roteren. Een indicator geeft de exacte rotatiehoek aan.

10. Om snel een enkel cijfer of symbool te typen houd je de .?123 toets ingedrukt en sleep je met je vinger naar het gewenste cijfer of symbool. Hierdoor hoef je niet steeds tussen ABC en .?123 te switchen.Reacties


 • Dusty

  14 mei 2011 om 16:58

  Zitten een paar interessante tips tussen, waarvan ik het bestaan nog niet kende!

  Mijn zoontje van negen heeft gisteren min of meer bij toeval iets ontdekt
  Je kunt terwijl de iPad/iPod uitstaat en dus nog vergrendeld is, door drie keer kort op de thuisknop te drukken, je muziek (iPod) die er op staat af laten spelen.

  Bovenin het scherm zie je welk nummer actief is en je kunt behalve afspelen ook kiezen voor een ander nummer……..

 • Henk de Vries

  15 mei 2011 om 22:00

  Gelukkig werkt mijn aaiPet een stuk simpeler en heb ik deze tips niet nodig. Ben blij met mijn echt intuïtieve gadget: http://aaipet.org :D

 • Manuel

  2 juni 2011 om 23:51

  Je kan ook een printscreen maken met je iPad/iPhone/iPod door de homepage button tegelijk in te drukken met de sluimerknop.

 • PVdA

  9 juni 2011 om 21:45

  Hoe kan je ‘speciale’ letter (met accenten, trema’s, etc.) invoegen?

 • Djuroen

  10 juni 2011 om 19:44

  Speciale tekens kun je invoeren door de betreffende letter langer ingedrukt te houden. Dan krijg je automatisch een keuze uit diverse verschillende mogelijkheden. Houdt je vinger op het scherm en sleep naar de juiste keuze, en; voilá! Een speciaal teken!

 • Mim

  15 juni 2011 om 22:03

  Handige tips, maar ik blijf op zoek naar een antwoord. Misschien kan iemand mij helpen. Hoe kan je de AppStore op de iPad zo instellen dat het altijd om je wachtwoord vraagt. Is dat überhaupt mogelijk?

 • Prcko

  17 juni 2011 om 0:29

  @Mim; Onderaan de pagina van de AppStore kun je op je account/naam klikken om vervolgens in popupje op “log out” te klikken.
  Je kunt ook naar Instellingen- store- om dan vervolgens op je account te klikken, je krijgt dan hetzelfde popupje om je af te melden. Voortaan zul je dan telkens je wachtwoord moeten invulen. Succes!! ;)

 • Martin

  28 juni 2011 om 12:47

  Tip 10 begrijp ik niet. Als ik de .?123 knop ingedrukt houd kan ik naar een cijfer gaan ja, laat ik de knop dan los moet ik toch nogmaals klikken om in het ABC scherm te komen… toch?!

 • djanko

  3 juli 2011 om 0:39

  misschien een domme vraag, hoe kan ik de scherm in ipad 1 ontgrendel van liggen en staan-stand, in de handleiding vertelt alleen hoe je kunt vergrendelen! en niet hoe je moet ontglendelen.trouwens mij ipad ging van zelf ontgrendel!?

 • Gabriëlle

  16 juli 2011 om 17:36

  Ik kom wel op internet via Wi Fi, maar niet in de App Store, hoe kan dit?

 • Sofie

  25 augustus 2011 om 12:25

  Wanneer je op een invulformulier een invulkader met tekst aanvult, hoe kan je dan in je aangevulde tekst browsen. Immers, wanneer je tekst langer is dan de ruimte van het invulveld, kan je niet meer naar begin van je tekst terug. Hebben jullie een oplossing?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!