5 maart 2015

iOS: De muziekervaring verbeteren

Wanneer je regelmatig muziek luistert op je iPhone, iPad of iPod Touch zal je vast gemerkt hebben dat dit prima van kwaliteit is. Zeker in combinatie met goede hoofdtelefoons of in-ears. Toch kan deze kwaliteit verbeterd worden door twee eenvoudige opties aan te passen in het instellingen menu.

Deze opties hebben betrekking tot het volume verschil dat merkbaar is tussen verschillende nummers en de equalizer. Door de standaard instellingen van deze opties te wijzigen zal je merken dat de muziekervaring rijker klinkt en minder schommelingen in het volumeniveau. Volg hiervoor onderstaande stappen:

• Open 'Instellingen'
• Navigeer naar de optie 'Muziek'
• Activeer de optie 'Geluidscontrole'
• Open hierna 'Equalizer'

EQmuziek

Via de Equalizer (EQ) kun je eenvoudig de frequenties van de uitgaande audio veranderen. Hierdoor wordt de muziekervaring rijker en worden de bas, frequenties, hoge en lage tonen optimaal gebruikt. Het is aan te raden te kijken wat voor soort muziek je het meest aanwezig hebt in je muziekbibliotheek en hierop de Equalizer in te stellen.

Voorbeelden hiervan zijn pop, rock, hip-hop, enzovoorts. Luister je vaak muziek via de speaker van je iPhone? Zet dan de 'kleine luidspreker' aan, wil je jouw gehoor sparen dan kun je het beste 'Laat op de avond' inschakelen.

Meer over Muziek kun je hier terugvinden.Reacties


 • Frank

  5 maart 2015 om 10:35

  Ik luister vaak met Shure en Westone in-ears en om eerlijk te zijn is dan de equalizer totaal niet nodig. Deze “oortjes” hebben van zichzelf al een evenwichtig klankbeeld.

 • Nick Seamore

  5 maart 2015 om 10:59

  Verbeteren!?

  Die muziekschommelingen waar je het over hebt heet dynamiek. Haal dat eruit en je hebt platte troep over. Lees veel goede tips hier maar deze slaat de plank even mis.

  Beter de kop veranderen in ‘hoe vernaggel ik mijn muziekervaring nog meer’.

 • Daniël uit Rotterdam

  5 maart 2015 om 19:24

  @Nick, agree!

 • Yochem

  5 maart 2015 om 19:35

  @nick Ze bedoelen de geluidsverschillen tussen verschillende nummers. Sommige nummers zijn bijvoorbeeld erg zacht op iTunes gezet, terwijl andere weer wat harder erop zijn gezet

 • Nick Seamore

  11 maart 2015 om 10:31

  @Yochem: Geluidsverschillen kun je niet oplossen door een EQ zelfs niet door ze te normaliseren zodat de hoogste pieken in alle tracks 0db zijn. Als je een EQ gebruikt wordt die immers op elke track toegepast. Doe je dit extreem dan gaat je phone inderdaad zelf truncaten en wordt alles inderdaad een beetje naar elkaar toe getrokken en als dat is wat je wilt, be my guest. Remasteren naar je eigen zin werkt maar is natuurlijk ook weer vernaggelen daar de meeste mensen dat gewoonweg niet kunnen, wat logisch is. Jaren geleden hebben hele slimme mensen een volumeknop uitgevonden die nog steeds op elk apparaat zit en die werkt nog steeds het best.

 • Nick Seamore

  11 maart 2015 om 10:49

  Nog ter aanvulling. De tracks op een album, mits goed gemasterd, zijn nooit allemaal even hard wat ook zijn redenen heeft maar dat is meer voor andere forums. Ben al blij dat aangekondigd is dat de loudnesswar beëindigd gaat worden.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!