8 januari 2012

10 snelle & handige tips voor Mac OS X (#24)

Vandaag weer een verzamel artikel met 10 kleine OS X tips. Handige weetjes die je misschien niet iedere dag gaat gebruiken maar wel heel handig kunnen zijn.

1. Finder: Met behulp van shift⇧ + cmd⌘ + H (Home) krijg je direct toegang tot je thuismap, gebruik shift⇧ +cmd⌘ + D (Desktop) voor snel toegang je bureaublad

2. Mail: E-mails die je verwijderd komen terecht in de prullenmand die behoort tot het account. Je kunt deze prullenmand(en) legen met behulp van Mail ▸ Postbus ▸ Wis verwijderde onderdelen. Gebruik de toetscombinatie cmd⌘ + option⌥ + del om alle prullenmanden in één keer te legen.

3. Dock: Het komt wel eens voor dat wanneer je een applicatie in een schermvullend venster gebruikt het Dock onderaan het scherm in de weg zit. Je kunt het Dock heel eenvoudig tijdelijk uitschakelen met behulp van de toetscombinatie: cmd⌘ + option⌥ + D.

4. iCal: In iCal kun je een ingepland evenement direct bewerken, selecteer het evenement en gebruik de toetscombinatie cmd⌘ + E.

5. Quicktime: Met behulp van de toetscombinaties: option⌥ + pijltoets omhoog/omlaag kun je het volume aanpassen naar het maximum of het minimum.

6. iCal: Je kunt de takenbalk laten verschijnen en verdwijnen met behulp van cmd⌘ + option⌥ + T. Door met de secundaire muisknop op de takenbalk te klikken kun je ook de inhoud ervan sorteren op: Vervaldatum, prioriteit, naam of agenda.

7. Finder: Wanneer je de cmd⌘ toets ingedrukt houd bij het openen van een map dan zal deze in een nieuw Finder venster worden geopend.

8. iCal: In de dag, week en maandweergave kun je de grootte van het lettertype dat wordt gebruikt voor de weergave van de afspraken aanpassen met cmd⌘ + '+' en '-'.

9. OS X: In de meeste OS X applicaties is het door middel van de toets combinatie cmd⌘ + shift⇧ + L mogelijk om een geselecteerd woord/tekst direct in Google te zoeken. Hiervoor hoeft Safari niet actief te zijn, deze wordt automatisch gestart.

10. Mission control: Je kunt snel switchen tussen de verschillende bureaubladen (spaces) met behulp van ctrl + pijltoets links/rechts.Reacties


 • jonas

  8 januari 2012 om 10:17

  het finder venster wordt verborgen wanneer ik cmd + h doe. De toetsencombinatie is bij mij shift + cmd + h

 • Frans

  8 januari 2012 om 10:18

  Tip 1 werkt niet. M’n applicaties worden alleen maar verborgen.

 • Frans

  8 januari 2012 om 10:19

  Inderdaad Jonas, Shift+cmd+h. Thanks.

 • Julian

  8 januari 2012 om 22:58

  Uhm ja, bij tip 2 moet het toch echt verwijderT zijn met een TTTTT! Kom op jongens!

 • Julian

  8 januari 2012 om 23:01

  En bij tip 3 schakel je gewoon tussen dock tonen en verbergen. Je schakelt het niet uit. Appletips.nl gaat echt achteruit. Nog even zo doorgaan en ik kom hier niet meer.

 • paull

  9 januari 2012 om 1:32

  Tip 1 werkt ook in safari.
  Opent je startsite.

 • Simon G Maasdam

  9 januari 2012 om 17:45

  Tip 2 Mail prullenmand legen, gaat nog makkelijker door in instellingen/voorkeuren aan te geven dat bij het verlaten van Mail de prullenmand automatisch geleegd wordt.

 • ppl

  13 februari 2012 om 21:10

  Tip 2 werkt bij mij niet met die toetscombinatie, ik moet shift-cmd-backspace gebruiken. Je kunt dit soort toetscombinaties vaak in de menus terugvinden, ze staan dan achter de opties vermeld. Zo ook tip 2.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!