9 mei 2011

iOS: 10 tips voor FaceTime

De iPhone 4, iPad 2 en de laatste generatie iPod touch zijn voorzien van de Apple's videochat feature FaceTime. Om een FaceTime sessie met een andere iDevice of Mac gebruiker op te zetten is alleen een werkende Wi-Fi verbinding nodig. Het gebruik van FaceTime is uiterst simpel en zal in de meeste gevallen probleemloos werken.

Er zijn een aantal FaceTime opties die niet direct opvallen en hierdoor niet bekend zijn bij de meeste FaceTime gebruikers. Tevens hebben we een aantal tips waarmee je de kwaliteit van een FaceTime sessie aanzienlijk kunt verbeteren.

1. Tijdens een actieve FaceTime sessie verschijnt er een preview van je eigen camera rechtsboven in het scherm. Mocht de preview in de weg staan op het scherm dan kan je deze preview naar een andere hoek slepen.

2. Houd er rekening mee dat de contactpersoon waarmee je een FaceTime gesprek opzet altijd je telefoonnummer krijgt te zien, zelfs wanneer nummerweergave is uitgeschakeld! Vanzelfsprekend is dit alleen van een toepassing op een iPhone 4.

3. Het is mogelijk om in vliegtuigmodus gebruik te maken van FaceTime. Hiervoor dient de contactpersoon die je wilt bereiken in de contacten applicatie als FaceTime gebruiker te zijn geregistreerd. Deze registratie gebeurd automatisch wanneer er eerder een geslaagde FaceTime sessie heeft plaats gevonden met deze contactpersoon.

4. FaceTime sessies kunnen zowel in portret als in landschap mode worden gevoerd. Roteer je iDevice in de juiste positie en zorg ervoor dat de rotatie-lock is uitgeschakeld.

5. Probeer tijdens een FaceTime gesprek lichte achtergronden te vermijden. Een lichte achtergrond zorgt er namelijk voor dat je gezicht slecht zichtbaar wordt weergegeven. Ga dus niet met je rug richting een raam zitten!

6. Mocht de Wi-Fi verbinding tijdens een FaceTime sessie verbroken worden dan zal een iPhone 4 automatisch vragen of je een normaal spraakgesprek met de contactpersoon wilt opzetten.

7. Het is mogelijk om tijdens een FaceTime sessie naar een andere applicatie te switchen. Druk op de thuisknop en start de gewenste applicatie. De FaceTime audio connectie zal actief blijven, de videoweergave wordt uitgeschakeld. De video verbinding wordt weer actief wanneer terugkeert naar FaceTime.

8. Door op het rotatie icoon te tappen tijdens een FaceTime sessie kan je switchen tussen de camera aan de voor- en achterzijde. Handig om de contactpersoon aan de andere kant te laten zien wat jij op dat moment ziet.

9. Je kan tijdens een normaal spraakgesprek overschakelen naar een FaceTime sessie door op de FaceTime knop te tappen. Wanneer je contactpersoon de sessie accepteert dan zal automatisch de videoweergave worden gestart.

10. Na een FaceTime sessie kun je snel een nieuwe sessie starten met dezelfde contactpersoon, dit kan met behulp van het 'Recent' scherm. Recente FaceTime sessies zijn te herkennen aan het 'Facetime' label, tap hierop om direct een nieuwe FaceTime sessie te starten.Reacties


 • OSC4R

  9 mei 2011 om 10:13

  Handig artikel voor de onervaren Facetime-gebruiker. Wat ik mij altijd heb afgevraagd is welke kosten er nu precies aan het gebruik van Facetime hangen. Klopt het dat er bij het activeren van Facetime op de iPhone inderdaad 25 cent op je telefoonfactuur in rekening gebracht worden? Zo ja, is dat dan alleen als je vanaf de iPhone belt of ook vice versa? En voor de rest geen kosten als het een wifi verbinding betreft?

 • Eddy

  9 mei 2011 om 12:57

  nou.. ik krijg facetime op de ipad 2 uberhaupt niet aan de praat… hij accepteert mijn apple id ofwel dat email adres niet terwijl mijn apple id overal wel werkt :S

  het gaat nu fout bij het accepteren van het email adres… je krijgt dan een email met een activatie link… die mail krijg ik dus niet meer omdat ik het waarschijnlijk al te vaak geprobeerd heb ofzo. En spamfilter is ook niet het probleem.

  @OSC4R
  hoe willen ze mij iets in rekening brengen als ik facetime met mijn mac of wifi ipad gebruik?
  het zou wel heel sneu zijn als iphone gebruikers wel moeten betalen… ik weet het antwoord niet maar als ik op die manier logisch nadenk, verwacht ik niet dat er kosten zijn. Je kan immers facetime ook alleen maar gebruiken op wifi en niet op 3g.

 • Exotic

  9 mei 2011 om 14:41

  @OSC4R
  Bij sommige providers kan er inderdaad 25 cent in rekening gebracht worden voor activatie van FaceTime. Maar dit is eenmalig, bijvoorbeeld als je een herstel hebt uitgevoerd en je moet FaceTime in Instellingen > Telefoon activeren, dan kan er 25 cent in rekening gebracht worden. Eenmaal geactiveerd zijn alle FaceTime gesprekken over WiFi (of over 3G d.m.v. een jailbreak met 3G Unrestrictor) gratis. Let wel op je dataverbruik als je veel FaceTime gebruikt over 3G.
  Trouwens, Vodafone rekent voor de activatie van FaceTime niets. T-Mobile wel..

 • KnoeSS

  9 mei 2011 om 17:44

  @exotic

  Ook t-mobile rekent niets:

  http://www.iphoneclub.nl/88737/t-mobile-geeft-vergoeding-voor-kosten-facetime-sms/

 • Arnaud

  11 mei 2011 om 13:35

  @exotic
  En rekent proximus wel iets?

 • Nickdgraaf

  11 mei 2011 om 19:29

  Jammer genoeg heb ik hier niet zo veel aan omdat ik ze allemaal al wel kende. Al heb ik nog wel een vraag/opmerking over nummer zeven. Als ik multitask tijdens een gesprek komt het bij mij (en meerdere mensen) wel eens voor dat ik een zwart scherm krijg als ik terug schakel naar het gesprek. Je ziet dan helemaal niets meer, zelfs het balkje met de klok niet. Je blijft wel gewoon geluid horen. Sinds de software updates heb ik hier al minder last van, maar het komt nog steeds voor. Is hier een (tijdelijke) oplossing voor?

 • dionicius

  11 juni 2011 om 16:53

  Ik en mijn dochter hebben allebei wifi en allebei een iphone 4 ,
  maar FaceTime wil maar niet lukken
  Kan iemand mij helpen,bij voorbaat dank

 • Arenda

  4 juli 2011 om 14:28

  Ik heb de I-phone 4 gekocht. FaceTime bellen of gebeld worden lukt niet. Als ik FaceTime activeer bij Instellingen; Telefoon, dan wordt FaceTime direct gedeactiveerd als ik naar een ander scherm ga. De telefoon slaat de activering naar FaceTime dus niet op. Wie heeft ervaringen met dit probleem en weet het op te lossen?

 • Mira

  27 augustus 2011 om 12:20

  Ik heb net een Iphone gekocht. Alleen krijg ik geen facetime verbinding. Hij blijft wachten op activering?
  Wie kan mij helpen?
  met vr. gr.

 • resie

  10 oktober 2011 om 18:49

  ik ben erachter gekomen dat face-ime niet gratis is klopt dit

 • dem

  6 januari 2012 om 18:41

  Mijn facetime doet het niet hij blijft wachten bij controle
  mvg

 • richard

  18 januari 2012 om 13:09

  Op mijn iphone 4 krijg ik een heel zwak geluidsignaal als ik wordt gebeld door mijn vrouw met haar ipad2. Is dat ergens te wijzigen dat iemand weet?

 • Tessa

  28 januari 2012 om 13:11

  @dem ik heb hetzelfde probleem hier. Ik voer gewoon mijn Apple ID in en als ik dan een e-mail adres moet opgeven waar ik naar gebeld wil worden dan springt het scherm vrijwel meteen terug naar het scherm waarbij ik moet inloggen met me Apple Id… Weet iemand hoe dit komt!?

 • sharon

  26 februari 2012 om 19:50

  hooi
  ik heb vandaag een ipod touch 4g
  gekocht maar ik kan geen face time dowloden ik heb een ipod id aangemaakt maar ik moet dan een mail naar mezelf sturen en dan gaat tie controleren en dan moet ik van alles invullen hydoet het gewoon niet

 • miriam

  4 maart 2012 om 14:34

  ik heb een i phone en een ipad, kan ik wanneer ik op verplaatsing ben met mijn iphone facetime gebruiken naar mijn ipad die dan thuis ligt?

 • Arnoud

  12 april 2012 om 10:48

  Van IPhone 4s naar iPad2 fasetime maakt verbinding en val dan weg!,,maar van iPad2 naar iPhone4s fasetime doet het perfect

  Wie weet wat er fout is
  acvanmarion@yahoo.com

  Alvast bedankt

 • Hester

  18 juli 2012 om 13:07

  Hooii,

  Ik heb een ipod touch 4g en ik wil graag facetime activeren. Ik heb al een maand geleden gekocht maar het is nog steeds niet gelukt! Elke keer als ik heb ingelogd blijft hij heel lang laden maar na een tijd valt hij weg. Ik wil het echt heel graag instaleren en vroeg me af of iemand me hier kan helpen! En facetime is toch gratis op je ipod?

  Ook vroeg ik me af of je Whatsapp op je ipod touch kan hebben!

  Groetjes!!

  PS: als je het weet mail me dan! Hester-kamminga@hotmail.com

 • vera

  28 oktober 2012 om 15:43

  dat is gratis!

 • Demi

  4 november 2012 om 14:34

  Ik kan zelf een FaceTime gesprek starten, maar als iemand mij wilt bellen met FaceTime lukt dat niet! Heb al uitgelogd en opnieuw ingelogd maar dit helpt niet. HELP? Heel frustrerend dit :(.

 • Sandra

  25 december 2012 om 14:05

  HELLUPPP>>>Mijn dochter heeft een ipod toutch generatie 6.0.1 (10A523)
  Maar elke keer bij het inloggen bij Facetime springt de ipod terug op het zelfde beeld en komen we niet verder. Ondertussen nieuw apple id aangemaakt en ook deze keer weer geverriveerd maar helaas pindakaas. Kan iemand mij voor mijn dochter stap voor stap neerzetten hoe het wel gaat werken?
  Thanx Alvast

 • Susanne

  28 december 2012 om 14:52

  Hoe kun je zien wie van je contactpersonen FaceTime gebruikt? Ik weet niet wie allemaal Apple’s devices gebruiken…

 • Els

  30 december 2012 om 13:14

  Klopt het dat ik wel € 0,89 moet betalen als ik FaceTime wil downloaden?

 • Angel

  1 februari 2013 om 11:36

  Mijn vrouw en ik hebben beide iPhone en iPad maar als zij beld naar mij gaat dat over een heel ander nummer dan wij beide bezitten wie kan ons vertellen hoe dat dat nummer erin komt

  Gr. Angel

 • Leon

  6 februari 2013 om 9:08

  Hoi hoi
  Ik krijg face time niet meer aan de gang
  Als ik probeer te bellen met mijn ipad3 naar iPhone 4s dan springt hij meteen weer af en komt er een melding dat ik geen contact heb
  Andersom is dat het zelfde (iPhone naar Ipad )
  Hij heeft het wel gedaan ,maar ik heb iOS geüpdatet en toen deed FaceTime het niet meer.

  Kan iemand mij helpen AUB ????

  Ps mailadres leemb@onsbrabantnet.nl

 • Chana

  5 maart 2013 om 22:28

  Hallo,ik heb een klein probleempje met mijn facetime’ik heb een iphone 4. Als ik facetime dan kan ik iedereen zien en horen maar zij kunnen mij alleen zien ze horen mij niet. Mijn microfoon van boven is bloot en als ik gewoon bel horen ze me wel . Weet iemand dit probleem dank u

 • mel

  9 maart 2013 om 14:36

  hallo

  ik heb een vraag ik een macbook maar ik heb er facetime op maar als ik wil inlgoogen met me account dan zegt ie van wilt niet lukken controleer internet en probeer het opnieuw maar ik heb internet en en geprobeert waar het aan lang maar zo kan ik facetime niet activiteren
  en wie kan mij er daar bij helpen?

  alvast bedankt

 • Jos van Extel

  7 december 2013 om 17:45

  Ik doe regelmatig facetimen op mijn Mac ( ook op de ipad ), maar ik krijg altijd een smal beeld. Is dit op een of andere manier mogelijk om een volledig beeld te krijgen
  Groet Jos

 • lex

  16 januari 2014 om 20:20

  Youfone (KPN) brengt wel kosten in rekening. Terwijl ik facetime helemaal niet gebruik.

  Dit is iedere keer als ik herstel of een nieuw ios installeer.

  Voor mij geen youfone meer of KPN en zijn andere dochters.

 • Patrick

  22 februari 2014 om 16:24

  Zeker handige tips. Dank je wel. Als je met iemand aan het bellen bent dat je dan kan overschakelen naar Facetime wist ik niet.

 • Senne vh

  2 april 2014 om 17:10

  FaceTime is gratis met een wifi verbinding,
  Indien je 2g/3g/4g gebruikt, zal de provider kosten aanrekenen tenzij je het ‘binnen de bundel’ gebruikt.
  Anders best handig!
  Maar bestaat er geen app om te kijken wie van je contacten een idevice heeft en FaceTime ondersteund???

 • Senne vh

  2 april 2014 om 17:12

  Als men niet naar jou kan bellen…
  Kijk even of je ‘niet stoor stand’ niet is ingeschakeld!

 • Hoe werkt Facetime

  5 april 2014 om 13:07

  Senne vh, ik lees dat ik Facetime dus vooral thuis moet gebruiken. Heb dan wel 4gb in de maand maar ik denk dat je er snel doorheen bent via 2, 3 of 4g. ;-)

 • Hilde

  27 april 2014 om 20:52

  Als ik met wil facetimen met mijn moeder krijgen we wel verbinding maar geen beeld en geluid. Wie heeft ook dit probleem en kan mij helpen?

 • Ingrid

  15 december 2014 om 13:13

  Hoe kan ik instellen dat ik mijn ipad/ iphone een gesprek automatisch activeer ?

 • Reactie mel

  15 december 2014 om 13:17

  Mel, kijk of je plaats goed is ingesteld. Ga naar instellingen>algemeen>datum en tijd> tijdzone en dan in jou buurt. Als dit goed is ingesteld doet hij het zeker !

 • nienke

  9 februari 2015 om 11:22

  kan ik een face time gesprek terug zien?
  please reageer

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!