27 november 2009

Aanmaak .DS_Store bestanden stoppen & opruimen

Terminal

Wanneer je een Mac gebruikt in een windows netwerk dan laat OS X op de netwerk locaties die hebt bezocht DS_Store bestanden achter. DS_Store zijn verborgen bestanden die door Finder worden gebruikt om instellingen te bewaren en zijn alleen interessant voor jou eigen Mac op dat moment. Deze bestanden komen enigzins overeen met de Windows variant genaamd Thumb.db

Standaard maakt OS X de DS_Store bestanden aan in iedere map die wordt bezocht zowel lokaal als op netwerk shares. Het grote nadeel is dat deze bestanden vaak als rommel worden ervaren door Windows gebruikers (en IT beheerders) omdat het in tegenstelling tot OS X geen verborgen bestanden zijn.

Door het uitvoeren van onderstaand comando in Terminal is het mogelijk om het aanmaken van deze DS_Store bestanden op netwerk locaties uit te schakelen.

Open een terminal sessie en voer onderstaande commando uit:

defaults write com.apple.desktopservices DSDontWriteNetworkStores true

Herstart je Mac en de bestanden worden niet langer aangemaakt op de netwerk locaties die je bezoekt.

Wanneer je een harddisk folder of netwerk locatie wilt zuiveren van de .DS_Store en Thumb.db bestanden dan kan je gebruik maken van de freeware applicate FolderWasher. De werking is eenvoudig start de applicatie en sleep hierin de mappen die je gezuiverd wilt hebben. FolderWasher ruimt hierna automatisch de bestanden op.

Meer info: http://sw.ixoft.com/folderwasher.html

FolderWasherReacties


 • Faffie

  27 november 2009 om 10:47

  Als ik folderwasher download krijg ik alleen een document FolderWasher_090_ppc.sit als ik dat open dan krijg ik een tekst file wat gaat er fout. ik heb namelijk een .ds_store op mijn mac desktop staan en die wil ik graag kwijt maar als ik hem i de prullebak gooi komt hij weer terug .

 • Jasper

  27 november 2009 om 11:41

  Een .sit is een archief, dat je kunt openen met StuffIt Expander: http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/182

 • Faffie

  27 november 2009 om 12:10

  Bedankt

 • Erik

  28 november 2009 om 7:21

  Ik wis .DS_Store bestanden en .svn directories altijd via de terminal: find . -name .DS_Store | xargs rm -rf

  De tip voor netwerkshares is wel erg handig! Is het ook mogelijk de aanmaak van die bestandjes per map uit te schakelen, bijvoorbeeld een Dropbox folder?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!