17 augustus 2014

iOS 8Aanrader: Bereid je iPhone, iPad of iPod Touch voor op iOS 8

iOS 8 icon retina ios8Met zekerheid kunnen we het natuurlijk niet zeggen maar waarschijnlijk zal binnen vandaag en een maand iOS 8 gelanceerd worden voor het grote publiek. Dat is goed nieuws! Want iOS 8 brengt een hoop vernieuwing, maar ook een hoop verbeteringen naar de iPhone, iPad en iPod Touch.

Het is ten eerste erg belangrijk dat een iDevice goed voorbereid wordt op de nieuwe iOS release die je binnenkort gratis kunt downloaden. Aan de hand van dit artikel kun je een iDevice optimaal gereed maken voor iOS 8 en de nieuwe functies!

Stap 1: Ondersteund mijn iPhone, iPad of iPod Touch iOS 8?

iOS 8 zal beschikbaar komen voor de iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad mini, iPad mini Retina en de iPod Touch 5e generatie. Ben je in het bezit van een iPhone 4? Helaas, iOS 8 kan hierop niet worden geïnstalleerd.

Stap 2: Zorg voor voldoende vrije ruimte

Gebaseerd op de vorige iOS-versies en de beta’s van iOS 8 heb je voldoende vrije ruimte nodig op je iPhone, iPad en iPod Touch wanneer je iOS 8 wil installeren. Zo moet je in het bezit zijn van minstens 2,5 GB vrije ruimte. Dit kun je controleren via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Info ▸ Beschikbaar

opslagruimte beschikbaar

Stap 3: Beschik je over de juiste versie van iOS?

Om iOS 8 te kunnen installeren moet je in het bezit zijn van iOS 7. Dit houdt in dat wanneer je nog iOS 6 of lager gebruikt op je iPhone, iPad of iPod Touch je deze moet updaten. Dit kan via iTunes of via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Software-update. Let hierbij wel op dat je iDevice straks ook daadwerkelijk iOS 8 kan installeren, dit kun je terugvinden in stap 1.

Stap 4: Update al je applicaties

Zeker in de weken voor de lancering is het aan te raden om alle applicaties op je iPhone, iPad of iPod Touch te updaten naar de laatste versie. Vaak zijn deze dan al iOS 8 ‘proof’ en kun je ze onmiddellijk na installatie gebruiken. Hierdoor kunnen deze ook niet voor problemen zorgen als de nieuwe software op je iDevice staat. Een voorbeeld hiervan is Whatsapp, naar aanloop van iOS 8 zullen hun waarschijnlijk een update uitbrengen dat deze app ook werkt onder iOS 8 want in de beta’s niet het geval is.

Stap 5: Zorg ervoor dat je een iCloud account hebt

In iOS 8 wordt iCloud nog belangrijker dan in voorgaande versies, het moet niet, maar het is aan te raden een iCloud account te hebben. Je moet overigens niet persé een @icloud.com domein aanmaken, je kan ook al een iCloud account aanmaken met je huidig e-mailadres. Een iCloud account wordt gekoppeld aan je Apple ID, mocht je deze in het bezit hebben ga dan naar Instellingen ▸ iCloud en log in met je Apple ID. Heb je deze nog niet, maak hem dan gratis aan via de Instellingen ▸ iCloud ▸ Vraag een gratis Apple ID aan. Vul de gegevens in en kies dan of je jouw huidig e-mailadres wil gebruiken of een gratis nieuw wil aanmaken. iCloud is een handige dienst vol met extra’s, bovendien synchroniseert hij vele gegevens met al je apparaten en ondersteund hij straks bij iOS 8 en OS X Yosemite een online opslagfunctie (iCloud Drive). Meer tips over iCloud vind je hier terug op appletips.

icloud aanmaken

Stap 6: Zorg voor een goede back-up

Nieuwe software, er bestaat altijd een kans dat je iPhone, iPad of iPod Touch volledig zal moeten worden hersteld omdat er iets mis gaat tijdens het uitvoeren van de update. Dat is jammer, maar kan gelukkig opgelost worden door het terugplaatsen van een back-up (reservekopie). Deze kun je vanzelfsprekend maken via iTunes. Sluit je iDevice aan op je Mac of PC en navigeer naar het overzicht van je iDevice, klik hier 'Maak reservekopie'. Daarnaast kun je ook online een back-up maken via iCloud, dit kan vanaf je iDevice via Instellingen ▸ iCloud ▸ Opslag en reservekopie ▸ Maak nu reservekopie.

Stap 7: Familie’s hebben voordeel, profiteer hiervan
Dankzij de nieuwe functie 'Family Sharing' kunnen gezinnen makkelijker om agenda’s, foto’s, herinneringen en zelfs iTunes aankopen onderling uit te wisselen zonder extra kosten. Straks in iOS 8 kun je een gezin samenstellen tot maximaal 6 personen, deze gezinsleden mogen allemaal hun eigen Apple ID hebben zolang dezelfde creditcard maar is gekoppeld aan de Apple ID’s. Als je van deze functie wil profiteren is het aan te raden om nu al de Apple ID’s te koppelen aan één creditcard. Dit kun in iOS doen door de App Store applicatie te openen, navigeer naar het tabblad 'Uitgelicht', scroll naar beneden en tap op je account. Selecteer de optie 'Toon Apple ID' en open 'Betaalinformatie', vervolgens kun je de gegevens aanpassen. Bevestig door op 'Gereed' te tappen en herhaal dit voor alle accounts uit je gezin (maximaal 6 personen).

betaalinformatie

Stap 8: Wees voorbereid op de nieuwe iOS

Bij de aankondiging van iOS 8 hebben we de meeste gestelde vragen verzameld in een handig overzicht. Hierin worden de nieuwe functies en opties besproken die iOS 8 met zich meebrengt. Ook achteraf hebben we deze FAQ geupdate zodat het laatste nieuws erin vermeld wordt. Klik hier en lees dezer dagen eens de FAQ door en je bent optimaal voorbereid op de nieuwe iOS!

Stap 9: APPLETIPS!

Vanaf de lancering van iOS 8 vind je hier dagelijks meerdere tips terug over de nieuwe iOS. Op een toegankelijke manier maken we je wegwijs in de nieuwe iOS en onthullen we bekende, minder bekende zaken en geheimen. Je kunt ons op verschillende manieren volgen, het eenvoudigste is dagelijks onze website bezoeken.

Verder kun je ons volgen op Twitter, Facebook en Google+, download onze iOS applicatie of accepteer onze Safari push notificaties. Via deze wegen word je dagelijks op de hoogte gehouden met allerlei tips voor iOS, OS X, interessante apps en alle overige soft- en hardware van Apple. Vragen over de (nieuwe) soft-of hardware? Stel ze dan op appletips genius.

Bereid ook je Mac voor op OS X Yosemite! Hoe lees je hier terug op appletips.Reacties


 • Timosha

  17 augustus 2014 om 11:25

  Nog twee tips van mij:

  1) Doe de update met iTunes. Dan komt er een nieuw, fris gewassen en gestreken, disk image (Ramdisk) op het toestel. Er zijn dan ook geen problemen met te weinig ruimte voor een OTA update;

  2) Als je nog toestellen in gebruik hebt met iOS 7.x.x of OS X 10.9.x dan beheers je en activeer iCloud Drive niet;

 • Aaipad

  17 augustus 2014 om 11:50

  @Timosha, de eerste tip is duidelijk, maar kun je je tweede tip uitleggen?

 • Timosha

  17 augustus 2014 om 12:04

  @Aipad

  Als je met iOS 8 (of OS X 10.10 DP) migreert naar iCloud Drive zijn sommige iCloud functies niet meer beschikbaar op iOS 7.x.x en OS X 10.9

 • Aaipad

  17 augustus 2014 om 12:43

  @Timosha, dus pas iCloud Drive pas activeren als je op alle devices bent gemigreerd naar iOS8 / OS X 10.9?

 • Timosha

  17 augustus 2014 om 13:42

  Eerst iCloud Drive activeren als all toestellen op iOS 8 en OS X 10.10 draaien.

  Het is niet uitgesloten dat Apple iCloud Drive uit iOS 8 GA haalt net zoals ze dat gedaan hebben met iCloud Keychain in iOS 7. Na de release van OS X 10.10 GA zou iCloud Drive met een kleine update dan weer terugkomen in iOS 8.x

 • fedar

  17 augustus 2014 om 13:49

  ivm Stap 6 heb ik een vraag aub:

  Bij het openmaken van mijn iP5s heb ik het toestel aangezet zonder het aan iTunes te hangen. Als ik het nu aan iT wil hangen voor bvb een reservekopie, dan vraagt hij mij of ik het toestel “als nieuw” wil in gebruik nemen, of een oude reservekopie wil terugzetten
  (maar dat wil ik dus niet, ik wil gewoon verder doen met mijn toestel en een nieuwe reservekopie maken en nt alles kwijt zijn of teruggaan nr een oude kopie)
  HELP! aub :-) Mijn dank zou groot zijn

  ps: ja ik maak reservekopieën via iCloud, maar ik lees hierboven dat het beter is via iTunes. Plus, als het dan fout zou gaan en je toestel loopt vast, hoe zet je dan in hemelsnaam zo’n (online) kopie terug zonder iTunes?

 • Danitsio

  19 augustus 2014 om 17:55

  Maar de grote vraag is waneer komt ie uit? En dan zijn antwoorden zoals: Vanaf dit najaar of volgende week graag aan data of aantal dagen

 • Wesley Fabry

  19 augustus 2014 om 18:12

  @Danitsio toch blijft het dit najaar, Apple heeft simpelweg nog geen officiële datum bekend gemaakt. Maar de kans is groot dat je hem 17 september kunt downloaden, afgaand op voorgaande jaren.

 • _iHarm

  17 september 2014 om 16:12

  Let op: Whatsapp heeft nog geen fix om een backup naar iCloud Drive te maken!!!

  Update van IOS7 naar IOS8 werkt goed, maar mocht je een clean install willen doen, dan verlies je mogelijk je whatsapp historie

 • Jack

  18 september 2014 om 16:23

  Ik zie geen optie geen, bij betaalmogelijkheden….kan mijn cc dus nu ook niet weghalen, tip(s) ?

 • Chayenne

  19 september 2014 om 7:09

  Er moet ook ios 8 voor ip4 komen, waarom is die er niet ?

 • Henk

  20 september 2014 om 20:56

  Afgelopen week iOS8 geïnstalleerd. Verbeeld ik het me of is mijn iPad4 nu inderdaad wat langzamer geworden………?

 • Manuela

  22 september 2014 om 22:03

  Komt er okk een nieuwe iOS voor iPhone 4!!!!

 • pieter

  16 oktober 2014 om 10:08

  Ik heb een iPhone 5c met iOS7. Om deze te updaten naar stta op jullie site dat je 2,5 GB vrije ruimte moet hebben. Echter op mijn iPhone staat bij de update dat ik 4,8 GB nodig ben. Wat is nu juist?

 • Wesley Fabry

  16 oktober 2014 om 15:29

  @pieter he lees even deze tip: http://www.appletips.nl/te-weinig-ruimte-om-ios-8-te-kunnen-installeren/

Een reactie toevoegen: