8 juni 2014

iOS 8De appletips iOS 8 FAQ

iOS 8 icon retina ios8De afgelopen dagen hebben we regelmatig vragen over iOS 8 ontvangen, dat is ontzettend leuk en we zijn blij dat iedereen enthousiast is over het nieuwe besturingssysteem van Apple. Wij kunnen niet wachten om alle tips omtrent iOS 8 uit de doeken te doen. Dankzij alle vragen van de afgelopen dagen hebben we een iOS 8 FAQ samengesteld, deze kun je hieronder teruglezen.

Wanneer komt iOS 8 uit?
De meest belangrijkste vraag is uiteraard wanneer zal iOS 8 beschikbaar zijn? Daar kunnen we erg kort in zijn: dit najaar. Waarschijnlijk kunnen we iOS 8 half september verwachten samen met de nieuwe generatie iPhone. Ben je ontwikkelaar of heb je een iPhone, iPad of iPod Touch geregistreerd bij een bevriende ontwikkelaar? Dan kun je nu al de beta’s van iOS 8 downloaden via developer.apple.com.

Welke apparaten ondersteunen iOS 8?
iOS 8 zal beschikbaar komen voor de iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad mini, iPad mini Retina en de iPod Touch 5e generatie. Ben je in het bezit van een iPhone 4? Helaas, iOS 8 kan hierop niet worden geïnstalleerd.

Zijn er veel nieuwe features in iOS 8?
Als we alle nieuwe features moeten gaan opnoemen zijn we nog even bezig. De belangrijkste verandering zijn een interactief berichtencentrum, de mogelijkheid om aankopen binnen een familie te delen, verbeterde privacy en beveiliging, iCloud Drive, uitbreiding van spotlight en berichten applicatie, Health, enzovoorts. In deze FAQ bespreken we deze en andere functies binnen iOS 8, een uitgebreider overzicht kun je hier terugvinden. Daarnaast hebben we ook een aantal functies al eerder besproken die Apple nog niet heeft verteld, deze kun je hier teruglezen.

Wat is iCloud Drive?

Iets waar veel iOS (en Mac) gebruikers al jaren op hoopte is een online opslagdienst van Apple. Het wachten is nu eindelijk voorbij en Apple introduceert iCloud Drive. Met deze functie kun je bestanden opslaan in iCloud zonder dat deze een rechtstreeks verband moeten hebben met een app. Je kan de dienst dus vergelijken met Dropbox waarbij je eenvoudig gehele documenten en bestanden kan opslaan. In principe brengt Apple iDisk terug naar de Mac (OS X Yosemite) en de iDevices (iOS 8). Standaard krijgt je 5GB gratis iCloud opslag, wil je meer opslagcapaciteit dan kun je een soort van abonnementsdienst afsluiten. Voor 20GB betaal je per maand €0,89 en voor 200GB betaal je per maand €3,59.

OSXiclouddrive

Kunnen wij ook gebruik maken van QuickType en alternatieve toetsenborden?

Apple voegt in iOS 8 een nieuwe functie toe genaamd ‘QuickType’. Hiermee zal iOS je slimme woordsuggesties geven tijdens het typen. Hierdoor kun je sneller een tekst opstellen en dankzij de slimme functie zal iOS ook je woordenschat leren en toepassen. Helaas is QuickType niet beschikbaar in de Nederlandse taal en kunnen we in principe geen gebruik maken van deze functie. Omdat iOS 8 ook de mogelijkheid heeft om alternatieve toetsenborden te installeren en te gebruiken hebben we toch een soort gelijke functie ter beschikking. Sommige alternatieve toetsenborden gebruiken de Nederlandse taal in hun suggesties waaronder Fleksy. Daarnaast zijn er nog meerdere alternatieve toetsenborden te vinden in de iOS App Store en er zullen er ongetwijfeld nog vele volgen waar Nederlands wel wordt ondersteund.

Apple sprak over Continuity, wat is dit precies?
Apple’s meest geniale functie binnen iOS 8 en OS X Yosemite is Handoff een onderdeel van ‘Continuity'. Met behulp van deze dienst wordt het mogelijk om op een ander apparaat verder te werken aan een document. Een voorbeeld: Je bent een pages document aan het opstellen op je iPad, je besluit om verder te gaan op je Mac. Eerst moest je wachten op de synchronisatie met iCloud en diende je op de Mac Pages te starten en het document te openen. Dit is nu veel eenvoudiger, je kunt onmiddellijk vanuit het Dock het document openen en verder gaan met bewerken. Dit werkt ook vice versa, wanneer je bijvoorbeeld een mail aan het opstellen bent op je Mac kan je met één swipe op je iDevice de mail openen, verder afwerken en versturen.

Klopt het dat iOS 8 interactieve notificaties gaat krijgen?
Ja, dat klopt. In iOS 8 is het mogelijk om onmiddellijk te reageren op een melding zonder daarvoor de actieve applicatie te verlaten. Zo kun je direct antwoorden op een bericht vanuit de melding of reageren op een nieuwe Agenda uitnodiging. Ook vanaf het toegangsscherm wordt het mogelijk om te reageren op meldingen zonder je iDevice hiervoor te moeten ontgrendelen (uiteraard dien je dit toe te staan in de beveilingsopties van je iDevice).

interactieve meldingen

Wat is er precies nieuw in Spotlight?
Spotlight wordt in iOS 8 een belangrijke informatiebron voor iOS gebruikers, via spotlight zal je namelijk informatie kunnen opvragen van verschillende onderwerpen. Onmiddellijk kun je Wikipedia informatie, nieuws, locatie gegevens, iTunes resultaten, enzovoorts raadplegen vanuit de Spotlight. Daarnaast wordt het ook mogelijk film informatie, bioscooptijden, voorgestelde websites, enzovoorts te bekijken. Vanzelfsprekend kun je ook nog steeds zoeken naar contacten, berichten, e-mail, apps, muziek en andere aanwezige content op je iDevice. De nieuwe spotlight kun je in principe vergelijken met een geschreven Siri. Dit omdat Siri vrijwel dezelfde resultaten weergeeft na het stellen van een zoekopdracht.

Hoezo geen Nederlandse Siri? Er waren toch 22 nieuwe talen toegevoegd?
Siri zal helaas nog steeds niet de Nederlandse taal ondersteunen in iOS 8, toch is de opmerking van 22 nieuwe talen geheel correct. Apple heeft namelijk in iOS 8 22 nieuwe talen aan de dicteerfunctie toegevoegd, waaronder Nederlands. Dit wil zeggen dat we in iOS 8 gebruik kunnen maken van de Nederlandse dicteerfunctie, hiermee kun je met één tap op de knop een tekst voorlezen, iOS zal dit dan omzetten naar tekst op je scherm. Naar alle waarschijnlijk kunnen we de Nederlandse Siri pas verwachten in iOS 9.

Is Airplay ook verbeterd in iOS 8?
Ja zeker! In iOS 8 zal het tot stand brengen van een Airplay verbinding worden vereenvoudigd. Voorheen dien je beide apparaten te verbinden met het zelfde draadloze netwerk. In iOS 8 maakt Airplay gebruik van een peer-to-peer verbinding. Dit wil zeggen dat wanneer een iDevice en Apple TV zich in dezelfde ruimte bevinden deze via een draadloze ad-hoc verbonden kunnen worden zonder tussenkomst van een netwerk. Dit maakt het gebruik stukken eenvoudiger, zeker wanneer je op bezoek bij iemand of in een bedrijf content wil streamen met je iDevice.

Wat zijn de voordelen voor gezinnen met de nieuwe functie 'Family sharing’
Family Sharing maakt het voor gezinnen makkelijker om agenda’s, foto’s, herinneringen en zelfs iTunes aankopen onderling uit te wisselen zonder extra kosten. In iOS 8 kun je een gezin samenstellen tot maximaal 6 personen, deze gezinsleden mogen allemaal hun eigen Apple ID hebben zolang dezelfde creditcard maar is gekoppeld aan de Apple ID’s. Als dit het geval is kunnen alle gezinsleden elkaars aankopen bekijken en installeren op hun eigen iDevice zonder extra kosten. Als een kind probeert om een aankoop te doen krijgen ouders hiervan een notificatie op hun scherm. De ouder kan op zijn eigen iDevice de betreffende app bekijken en goedkeuring geven voor de aankoop. Hierdoor kun je eenvoudig ongewenste aankopen van door kinderen vermijden.

FamilySharing

Verdwijnt fotostream in iOS 8 en wat zijn de nieuwe foto- en camara functies?
De optie ‘mijn fotostream’ zal verdwijnen in iOS 8, maar maakt plaats voor een veel handigere functie. Alle foto’s zullen (indien toegestaan) automatisch worden geupload naar je iCloud en onmiddellijk worden gesynchroniseerd met al je andere Apple apparaten. Hierdoor krijg je 1 gezamenlijke filmrol die je op al je apparaten kan bekijken. In iCloud worden de foto’s bewaard in de originele vorm en kun je altijd een bewerking verwijderen van de foto. De nieuwe iCloud foto bibliotheek bewaart alle foto's en video's in iCloud, in volledige resolutie in hun oorspronkelijke hoge kwaliteit en formaat, inclusief de RAW-bestanden.

Omdat de foto’s onmiddellijk worden opgeslagen in iCloud zal op je iDevice een lagere resolutie (Perfect aangepast voor het apparaat dat je gebruikt) worden bewaard van de foto. Tijdens het bewerken van de foto wordt er wel gebruik gemaakt van de foto in hoge kwaliteit. De gedeelde fotostreamfucntie blijft aanwezig in iOS 8. Daarnaast voegt Apple in iOS 8 een hoop nieuwe foto functies toe met betrekking tot het bewerken en aanpassen van de foto. Tevens voegt iOS 8 enkele nieuwe functies toe aan de camera app waaronder het maken van timelapse video’s en een timerfunctie voor foto’s.

Wessalicious

In wat voor omstandigheden kunnen we widgets gebruiken?
De widgets functie in iOS 8 is nieuw en een onderdeel van het berichtencentrum. App ontwikkelaars kunnen ervoor kiezen om een widget aan te maken die iOS gebruikers kunnen plaatsen in het berichtencentrum onder de categorie ‘Vandaag’. Denk hierbij aan sportuitslagen, vluchtinformatie, enzovoorts. App ontwikkelaars zijn ‘vrij’ om widgets aan te bieden samen met hun App, de toekomst zal uitwijzen wat voor widgets we allemaal kunnen verwachten in iOS.

Kunnen jullie mij vertellen wat het uitwisselen van data tussen apps precies betekend?
Wanneer je een foto wil delen via e-mail of Facebook dan opent er in de foto applicatie een klein pop-up venster waarbij je snel een e-mail of Facebook bericht kunt samenstellen om zo de foto te delen met een ander persoon. Dit komt omdat de mail- en Facebook applicatie het recht hebben om een API te activeren in iOS die het delen van content mogelijk maakt. Apple staat in iOS 8 toe dat applicaties data met elkaar beveiligd mogen uitwisselen. Zo kun je bijvoorbeeld onmiddellijk je printer selecteren in de deelfunctie of foto’s openen in een andere foto applicaties vanuit de deelfunctie van de standaard Foto-app.

Komt er nu wel een gezondheidsapp naar iOS 8 of niet?
Apple heeft een nieuw gezondheidsplatform aangekondigd en dat is ‘HealthKit’. Dit platform werkt samen met apps van derden, die betrekking hebben tot gezondheid en geeft de mogelijkheid om deze informatie te groeperen. Hierdoor zullen fitness- en gezondheidsapplicaties beter met elkaar kunnen samenwerkingen binnen iOS. Samen met HealthKit (het platform) lanceert Apple ook Health, via deze applicatie worden al deze afzonderlijke gegevens samengebundeld. Hierdoor kun je in de app snel je hartslag, bloeddruk, cholesterol, suikerspiegel, verbrande calorieën en allerlei andere content bekijken. Dit is nog maar het begin, want Apple heeft plannen om samen met ziekenhuizen en andere zorginstellingen HealthKit te integreren in het zorgsysteem zodat patiënten eenvoudig alle resultaten op hun iDevice te kunnen bekijken.

Healthpreview

Waren de geruchten over een slim domotica-systeem waar?
Apple heeft wel degelijk een soort van domotica-systeem geïntroduceerd. HomeKit is een nieuw protocol waarmee het mogelijk wordt om accessoires die je in huis gebruikt met je iPhone te bedienen. Dit is nu al mogelijk via verschillende losstaande apps, met behulp van HomeKit moet het mogelijk worden om al deze losstaande apps samen te bundelen. Apple zegt dat er sprake is van een beveiligd protocol waarmee je zowel losse als meerdere apparaten moet kunnen bedienen vanuit één (gezamenlijke) app. Zo kun je bijvoorbeeld Siri gebruiken om Philips Hue lampen in of uit te schakelen.

Is Shazam een onderdeel van Siri?
Shazam is standaard geïntegreerd in iOS 8, via Siri kun je muziek die in je directe omgeving wordt afgespeeld laten herkennen door Siri. Daarnaast kan Siri vanaf nu geactiveerd worden met alleen je stem, spreek hiervoor het commando ‘Hey Siri’ uit. Omdat Siri momenteel nog niet in het Nederlands is lijken deze opties voor ons momenteel overbodig.

Wat is nieuw in Safari, Mail en Berichten?
Naast bovenstaande nieuwe opties en functies zijn ook de standaard apps van Apple voorzien van nieuwe functies en opties. Zo heeft de Mail app vele nieuwe handige gestures gekregen, Safari heeft enkele handige nieuwe opties gekregen waaronder RSS ondersteuning in ‘Koppelingen’ en de berichten applicatie lijkt steeds meer een volwaardige chatclient te worden. Meer over deze apps lees je hier terug.

Uiteraard zijn er nog veel meer opties en functies in iOS 8, deze zullen we vanaf de lancering van iOS 8 bespreken en jullie voorzien van de nodige tips. Dit alles lees je dus terug dit najaar hier op appletips! Mocht je nog vragen hebben over iOS 8? Aarzel dan niet en stel ze via onze genius community!

Meer over iOS 8 kun je hier terugvinden.Reacties


 • Robin Peek

  8 juni 2014 om 11:36

  Mooi, duidelijk artikel!

 • Joost

  9 juni 2014 om 9:17

  Idd. Ga zo door.

 • Marcel de Bruin

  11 juni 2014 om 19:55

  Voor 20 GB iCloud betaal je geen€0,89 maar €1,33 per maand. Dus €16,- per jaar. Dat is €0,44 meer !!!

 • Jan

  13 juni 2014 om 14:46

  Ik betaal nu €16,- per jaar voor 15GB in totaal en dan eigenlijk voor de 10GB upgrade bovenop de 5GB die je al gratis hebt.
  Maar in de WWDC presentatie werd aangekondigd dat 20GB $0,99/mnd gaat kosten, dat is €0,73 volgens de koersconvertor en is €8,76 per jaar.
  Ik ben er blij mee! :-)

 • Wesley Fabry

  13 juni 2014 om 14:59

  Apple hanteert standaard verschillende prijsklassen omdat de koers altijd verschillende is. Dit gebeurt ook in de iTunes- en App Store. We kunnen er vanuit gaan dat iCloud Drive per maand €0,89 of €1,29 gaat kosten. Waarschijnlijk zal dit €0,89 worden, lekker voordelig en goedkoper dan de concurrenten Dropbox en Google Drive.

 • Britley smits

  28 juni 2014 om 20:32

  Kun je de iphone vier wel blijven gebruiken (en zoja hoelang nog) ? Bvd

 • Wesley Fabry

  28 juni 2014 om 20:52

  @britley ja hoor, daar blijft iOS 7 gewoon opstaan en bruikbaar..

 • Irem

  23 juli 2014 om 23:02

  Awhh echt jammer, ik heb een iphone 4 en ik kan geen iOS 8 hebben. Super jammer echt shit. :(

 • Irem

  23 juli 2014 om 23:03

  Maar hoezo kan het nou niet bij iphone 4 ??

 • Thomas

  10 augustus 2014 om 3:50

  Weet iemand of er ook een flashplayer komt in safari in ios 8 want dat zou heel handig zijn

 • Wesley Fabry

  10 augustus 2014 om 8:00

  @thomas die zal er niet inzitten en waarschijnlijk nooit in komen. Apple krijgt jeuk als ze nog maar de naam horen, en terrecht…

 • Leo

  17 augustus 2014 om 14:17

  IOS8 Ongetwijfeld krijg ik ook op mijn iPhone4 (mijjn gebruik in aanmerking nemend komt er ook voorlopig geen andere iPhone) een melding dat de nieuwe IOS8 geschikbaar is. Aangezien het niet gaat werken op mijn iPhone4, hoef ik dus niet te downloaden en blijft de melding van de nieuwe update dus altijd staan. Hoe krijg ik die melding eruit?

 • Jolijn

  17 september 2014 om 7:03

  Waarom kan ie dan niet op iPhone 4, want dat ie te “oud” is snap ik niet. Je maakt een mobiel, dan kan ie toch ook met alle updates meedoen?

 • Isa

  17 september 2014 om 15:37

  Hoi,
  Ik heb gehoord van iemand dat het niet verstandig is om ios8 vandaag te downloaden want het is gemaakt voor de 5s&6) dat hij dan op mijn 5 niet goed werkt?
  Klopt dit?
  Gr.

 • Jantina

  21 september 2014 om 12:06

  Ik heb de ios8 nu geïnstalleerd en kan geen foto’s meer delen op Facebook ….
  Wanneer wordt dit probleem opgelost?

 • Johan

  30 september 2014 om 20:15

  Ik heb een Iphone5s en heb IOS 8.0.2 geinstalleerd, maar mijn telefoon is nu zo dood als een pier. Weet iemand een oplossing om de Ipone weer aan de praat te krijgen? Groeten, Johan

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!