8 juni 2014

iOS 7AT Holiday: Panorama foto’s maken met je iPhone of iPod Touch

camera logo 7 retinaSinds iOS 6 kun je panorama foto’s maken met je iPhone en iPod Touch. Met behulp van een panorama foto kun je veel in de breedte laten zien, ideaal om een skyline van een stad te fotograferen of een prachtig landschap. In de fotografiewereld kun je een panorama foto maken tot 360º, met behulp van deze functie in iOS kun je tot maximaal een panorama foto maken van 240º.

De panorama-functie is dus zeker en vast een aanrader op vakantie. Via onderstaande procedure kun je terugvinden hoe je deze functie kunt gebruiken binnen iOS 7 (klik hier voor iOS 6).

• Open de Camera applicatie
• Veeg met één vinger tweemaal naar links
• De functie ‘Panorama’ is nu actief

panoramamaken

De iPhone dient verticaal gehouden te worden om de panorama te maken, richt je iPhone naar de fotolocatie en tap op het camera icon. Verplaats nu in een rustige maar vloeiende beweging de iPhone van link naar rechts tijdens het maken van de panoramafoto. Zorg ervoor dat het punt van de pijl op de lijn blijft. De iPhone zal automatisch van het bewegend beeld een panoramafoto maken, wanneer je hand trilt zal de iPhone dit automatisch corrigeren dankzij de bewegingsstabilisator.

panoramaeindresultaat

Wil je een panorama foto maken van rechts naar links? Dat kan, tap voor het maken van de panorama op de pijl om de richting te draaien. Daarnaast kun je ook verticale panorama’s maken. Dit doe je door je iPhone horizontaal te draaien en zorg ervoor dat de pijl op je scherm omhoog wijst. Vervolgens kun je met een vloeiende beweging een panorama maken op delfde wijze als hierboven staat beschreven.

Let op dat de panorama-functie alleen beschikbaar is op een iPhone 4s of nieuwer en de iPod touch (5e generatie). Vanaf iOS 8 zal ook de iPad deze functie gaan ondersteunen.

'AT Holiday' geeft je gedurende de zomer allerlei handige tips voor de iPhone, iPad en iPod Touch die erg handig op vakantie kunnen zijn. Klik hier voor meer AT Holiday tips.Reacties


 • Henk B

  10 juni 2014 om 11:46

  Deze handige functie is ook te gebruiken om op korte afstand bijvoorbeeld een kerk of ander hoog object te fotograferen. Scannen van boven naar beneden of andersom – afhankelijk welke belichting het beste is

 • Hugo

  10 juni 2014 om 19:49

  De link naar meer holiday functies werkt niet :(

 • Laurens

  10 juni 2014 om 20:39

  Al regelmatig gebruikt, maar dat ‘ie ook andersom en verticaal kon, had ik nog niet ontdekt. Bedankt voor de tip!

 • Claes B.

  10 juni 2016 om 23:45

  heb een 1phone 6S en kan geen panoramafoto’s maken in de grootste breedte. Met andere woorden de panorama instelling kan ik niet 90 graden keren. Wat doe ik verkeerd?

 • Wesley Fabry

  11 juni 2016 om 7:01

  Claes, dat kan ook niet. Is ook niet logisch want dan is je bereik veel te weinig. Doordat je iPhone rechtop gehouden wordt en je naar rechts beweegt krijg je uiteindelijk een langwerpige foto.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!