7 november 2010

Airplay, AirPrint en iOS 4.2: De stand van zaken…

Nu de iOS 4.2 GM versie bijna één week oud is zal waarschijnlijk de definitieve versie begin deze week worden uitgebracht.

De afgelopen week heb ik twee van de belangrijkste nieuwe features in iOS 4.2 getest namelijk AirPlay en AirPrint. En om eerlijk te zijn heb ik zo mijn bedenkingen...

AirPlay

In de keynote en op de Apple website wordt gemeld dat je met AirPlay naast audio ook video en foto’s draadloos kunt streamen, denk terug aan de UP video die werd gedemonstreerd tijdens de keynote.

“Wirelessly stream videos, music, and photos from iPad to the new Apple TV, and stream music to AirPlay speakers or receivers, including AirPort Express.”

Deze week heb ik een AirPlay verbinding gemaakt tussen mijn iPad (iOS 4.2) en de nieuwe Apple TV. Hoewel ik audio en video verwachte kan ik alleen maar audio streamen naar de Apple TV. Op het moment dat ik AirPlay activeer met behulp van de menu optie in iOS dan laat deze ook alleen maar een luidspreker zien. Nu is het natuurlijk mogelijk dat de ATV2 die nu nog op iOS 4.1 werkt deze week ook wordt voorzien van iOS 4.2 en dat hierdoor video wordt ondersteund.

Maar er zijn nog wat meer vreemde dingen. AirPlay met video is op dit moment alleen beschikbaar in de iPod, Video’s en Youtube app. In deze app’s wordt alleen de audio via AirPlay afgespeeld en nog geen video. Tevens is de AirPlay optie niet aanwezig in de Foto’s app er bestaat op dit moment simpelweg geen optie om foto’s te kunnen streamen. En dat is natuurlijk heel anders dan dat er is verteld en gedemonstreerd.

AirPrint

Volgens de Keynote en tot voor kort de Apple website kan je met AirPrint printen naar een printer die je deelt op je Mac. Of je kan gebruik maken van een speciale draadloze HP printer die ePrint ondersteund.

Ik heb zelf geen HP ePrint compatible printer dus dat kan ik niet testen. Maar ik bezit wel meerdere Macs en een Samsung kleuren laserprinter.

Om gebruik te kunnen maken van AirPrint heb je een beta versie van 10.6.5 nodig. Door het activeren van de printerdeling was het tot voor kort mogelijk om ook daadwerkelijk te printen vanaf je iPad of iPhone.

Ja, je leest het goed “tot voor kort” sinds de laatste 10.6.5 seeds 10H568 en 10H571 lijkt het namelijk niet meer mogelijk om te printen naar een gedeelde printer die verbonden is met je Mac. In de release notes van de laatste seeds is zelfs helemaal niets meer terug te vinden over AirPrint en het lijkt erop dat het AirPrint framework in de laatste seeds is uitgeschakeld. Wanneer je nu probeert te printen vanaf een iPad of iPhone krijg je standaard de melding dat er geen printers zijn gevonden.

Na wat te hebben gezocht op het internet blijkt dit gedrag voor het komen wanneer je upgrade van 10.6.4 naar 10.6.5 seed 10H568 en 10H571.

Het zou dus kunnen zijn dat er in eerste instantie alleen nog maar naar de speciale HP ePrint printers geprint kan worden.

Met de release van Mac OS X 10.6.5 en iOS 4.2 aanstaande is het maar de vraag of er nog veranderingen in de huidige mogelijkheden van AirPlay en AirPrint zullen komen.

Ik ben bang dat ik de komende week een hoop teleurgestelde iPhone, iPad en Mac OS X gebruikers ga tegenkomen. Laten we hopen dat ik het mis heb. Maar dat weten we pas wanneer de definitieve versies worden vrijgegeven.Reacties


 • Ultem

  7 november 2010 om 19:19

  Ik had vorige week iOS42 GM geïnstalleerd op mijn iPad, zag er goed uit, werkte goed. Totdat ie s’morgens mijn pincode (die ik altijd heb en dus ook een paar keer op iOS42 gebruikt heb) niet meer pikte, na van alles geprobeerd te hebben, heb ik uiteindelijk alles terug gedraaid versie 3.x) …nu werkte mijn pincode weer.

  Ik wacht nog even met updaten….

 • Bart

  7 november 2010 om 19:24

  AirPlay werkt wel degelijk met meer Apps zoals AirVideo en zelfs met games. Als je dubbel op de homeknop drukt en twee maal naar links veegt zie je daar een AirPlay icoon. Volgens mij verander je daar systeemwijd de audio uitvoer. Dit is in ieder geval zo bij mijn AirPort Express. Bij games loopt de geluid wel enkele seconden achter. Gezien de buffer kan dit waarschijnlijk niet anders of de controls zouden enkel seconden moeten achter lopen wat mij ook niet geheel ideaal lijkt.
  Er zitten inderdaad wel enkele schoonheidsfoutjes in. Waneer mijn AirPort Express is geselecteerd worden in de geluidsinstellingen de SMS-tonen wel via AirPlay weergegeven maar de beltonen komen uit de iPhone speaker :S

 • Peter

  7 november 2010 om 20:11

  Wat een onzin…..

  Print op dit moment naar een (via 10.6.5 H10571 gedeelde) HP LJ1200 vanuit ios 4.2 (ipad) zonder problemen. Niks verdwenen framework….

  Get your facts straight!

 • Richard

  7 november 2010 om 20:33

  @Peter: Heb jij de Reversioner-tool voor iedere nieuwe seed opnieuw uitgevoerd?

 • Jules

  7 november 2010 om 20:38

  Hier exact het zelfde na het installeren van de laatste seeds is het niet meer mogelijk om te printen via een gedeelde printer.

 • Peter

  7 november 2010 om 20:49

  @ Richard.

  Uiteraard. Wil geen enkel riscico nemen…..

  En op zowel de iPhone (3GS) als de iPad (beide op 4.2 8C134) de printer nog aanwezig… (ook na opnieuw verbinden)
  Zou ook te maken kunnen hebben met de recentelijk gereleasde HP printerdrivers… (hoewel ik dat betwijfel)

 • Richard

  7 november 2010 om 20:53

  @Peter: We hebben het hier op 4 verschillende Mac’s, Printers en AP’s getest geen enkele combinatie werkte.

  Mocht het uiteindelijk wel werken dan is het in iedergeval erg buggy!

 • Peter

  7 november 2010 om 21:00

  @ Richard

  Vreemd. Zowel op de zaak (iMac 27″ OS10.6.5 10H571 + HP LJ2430) als thuis (iMac 24″ OS 10.6.5 10H571 + HP LJ1200) werkend met zowel iPhone als iPad….

  Kan me ook nauwelijks voorstellen dat Apple Airprint dropt na 3/4 beta’s….

  Maar laten we afwachten wat de komende dagen gaan brengen….

 • Dennis

  7 november 2010 om 21:00

  Nieuwe apple TV heeft nog geen airplay video firmware update gekregen… Komt er nog aan.

 • KnoeSS

  7 november 2010 om 21:53

  Ik heb hier zo’n nieuwe HP eprint all-in-one werkt perfect vanaf zowel ipad als iphone

 • Melvin

  8 november 2010 om 2:04

  Er staat nogal veel op het lijstje…
  iOS 4.2
  iTunes 10.1
  OS X 10.6.5
  Update voor de Apple TV

  Mijn logisch denkvermogen kan het eigenlijk even niet meer aan en ik ben de draad kwijt. Wat vereist nu wat, en wanneer krijgen we de vereiste troep voorgeschoteld? Krijgen we in de loop van deze week plotseling vier updates en beschikken we plótseling over alle functies die Steve nu al belooft te kunnen aanbieden?

 • dirkuijt

  8 november 2010 om 9:11

  Laten “wij niet-developers” maar gewoon netjes afwachten op de firmware…
  Apple kennende gaat het gewoon werken bij release, anders stoppen ze het er gewoon niet in…

 • Bluevoice

  8 november 2010 om 10:56

  Is het jullie ook opgevallen dat als je dubbel drukt op de locatie knop in de Google Maps applicatie in 4.2 voortaan ook de kijkrichting wordt weergegeven? Of is dit een oudere feature? Vind het wel een hele handige functie.

 • Nino

  8 november 2010 om 13:00

  @bluevoice, dat Zit er al in toen de iPhone 3GS kwam :p

 • Bart

  27 november 2010 om 19:28

  heb airprint hacktivator maar geinstalleerd om te kunnen printen. is vrij simpel en kan met elke printer. Nadeel is wel dat je mac moet aanstaan om met je ipad te printen.

  Airplayicoontje heb ik niet, en kan dus ook niet testen.. is officiële versie 4.2 maar doet nakka… wilde streamen met m’n zeppelin van B&W… #fail

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!