18 maart 2011

Aperture: Database recovery en Consistency Check

ApertureDe grootte van je Aperture library kan in de loop van de tijd flink groeien. Er zijn Aperture gebruikers met tienduizenden foto's in hun Aperture Library. In de meeste gevallen zullen er zich geen problemen voordoen maar dat weet je natuurlijk nooit 100% zeker. Voor een fotograaf is een corrupte foto library een van de grootste nachtmerries.

In het geval van een corrupte library zijn de originele foto's vaak niet verloren. Je bent echter wel de bewerkingen en alle overig meta data die gelinked zijn aan een foto kwijt. Apple bied je in het geval van problemen drie hulpmiddelen om de Aperture library te repareren.

Bij problemen met je Foto library houd je de option⌥ + cmd ⌘ toetsen ingedrukt bij het opstarten van de applicatie. De toetsencombinatie activeert het Aperture Library First Aid menu. In dit menu heb je de keuze uit de onderstaande drie mogelijkheden:

 • Repair permissions
  De meeste problemen met de Foto library zijn te herleiden naar verkeerde bestands en map permissies. Deze optie repareert eventuele verkeerde permissies
 • Repair database
  Deze optie controleert de database en zal proberen foutieve data te corrigeren. Tevens worden alle niet gebruikte datablokken in de database verwijderd, het voordeel hiervan is dat de database aanzienlijk in schrijfruimte krimpt.
 • Rebuild database
  De Aperture foto library bestaat uit foto's, previews en meta data die in een database aan elkaar worden gelinked. De rebuild optie is ontzettend krachtig en zorgt ervoor dat alle bestanden en meta data opnieuw aan elkaar gekoppeld worden. De gehele library wordt met deze optie opnieuw opgebouwd.

Wanneer er zich problemen voordoen met je foto library dan is het verstandig om eerst de 'Repair permissions' optie uit te voeren voordat je aan de Rebuild opties begint. Alle drie de processen kunnen enige tijd duren, dit is vanzelfsprekend afhankelijk van het aantal foto's dat aanwezig in je Library.Reacties


 • Louis vD

  31 juli 2010 om 9:37

  En daarnaast gebruik je natuurlijk een of meer Vaults, mocht je corrupte lib corrupt blijven…

 • Johan

  18 maart 2011 om 14:52

  “In het geval van een corrupte library zijn de originele foto’s vaak niet verloren.”

  De originele foto’s gaan NOOIT verloren, ook niet bij corruptie van de library. De library is namelijk een ‘package’ en dat is gewoon een speciale soort map. Met ‘Show Package Content’ kan je altijd je foto’s uit een (corrupte) library halen als dat ooit nodig mocht zijn.

 • Kees Tempelaar

  19 maart 2011 om 22:50

  Met Time Machine heb je toch een altijd een bijgewerkte Aperture library back up die kan worden teruggezet?

 • Theo vd Tak

  15 mei 2011 om 21:23

  Ik ben nu een weekend bezig mijn Aperture-library te rebuilden. Maar elke keer loopt Aperture weer vast. Moet ik nu alles naar een andere library gaan transporteren? Het probleem is begonnen toen ik een iPhone foto in Aperture importeerde. Ik heb Aperture al twee keer opnieuw geïnstalleerd, maar het blijft vastlopen na een rebuild van de library. Permissions en repair database leiden onherroepelijk tot een vastloper.

  Theo

 • Boukje Canaan

  10 januari 2012 om 21:17

  Ik gebruik de vault niet… oh, oh?
  Ik heb in April 2011 de library extern opgeslagen. Vandaag sloeg mijn Aperture zeg maar op een vastloper en dus sloot ik de applicatie. Door command-option te gebruiken dacht ik met het rebuild gebeuren alles weer in orde te krijgen. Maar bij elke aanpassing die ik maakte na opstarten van Aperture kreeg ik een foutmelding. Dus besloot ik via de externe opgeslagen library contact te maken. Dan opent automatisch ook de applicatie.
  Maar waar zijn nu de mappen in de gewone huidige library gebleven???
  Ik besloot het programma weer te sluiten, de externe harddisk los te koppelen en Aperture opnieuw te openen, om de huidige mappen te zien. Toen vroeg het programma om een library, want zonder kan het niet openen. Tja en toen wist ik het niet meer… Ik ben tenslotte ook maar een leek. So please, help?
  Theo zei in Mei al dat het telkens vastloopt. Is het opgelost? Ik neem aan van wel.

  Boukje

 • Martin

  22 juli 2012 om 19:27

  Ik heb problemen met aperture 3. Mijn prullenbak (trash) is op geen enkele manier te legen. Gisteren bovengenoemde Library repair opties allen geprobeerd maar het probleem blijft. Toen ik nog wat anders wilde proberen, liep de boel vast en heb ik een stop moeten forceren. Nu ik aperture weer heb opgestart ben ik en al mijn foto’s kwijt en kan ik de prullenbak nog steeds niet bedienen (icoontje is lichtgrijs). Ik heb de boel via de time machine geprobeerd vlot te trekken maar krijg dan de foutmelding “er heeft zich een onverwachte fout voorgedaan (foutcode -43). Ik hoop dat er iemand is die mij in begrijpelijke computertaal kan helpen….

 • marijn

  13 oktober 2012 om 11:24

  Ai ai, akeling stil hier…
  Mijn aperture bibliotheek van 75 Gb bevat sinds een paar dagen alleen nog de 212 laatst geimporteerde foto’s. Alle projecten zijn verdwenen, het is als een helemaal nieuwe library. Oude library terugzetten via timemachine werkte niet. Ik ga nu bovenbeschreven opties proberen.

 • marijn

  13 oktober 2012 om 12:20

  Helaas, alle 3 methodes bij mij werkten niet en waren heel snel klaar. Misschien vanwege dat er maar 21 foto’s in zitten nu. Verweideren van aperture en herinstalleren werkte helaas ook niet.
  Iemand enig idee wat ik nu kan doen?

 • Marina

  30 maart 2014 om 21:45

  Nadat ik vanmorgen per ongeluk de aperture library heb ge-update ben ik alle foto’s kwijt. Ik heb alle drie de first aid opties gedaan. Maar dit heeft geen resultaat. Ik heb een kleine 300 foto’s in de library staan maar alle overige foto’s zijn weg. Enige paniek maakt zich nu van mij meester… wie kan mij helpen?!

 • EVERT

  13 april 2014 om 16:58

  Ook ik ben volledige library kwijt en hoop weer terug te kunnen zetten met Time Machine. Library bestaat nog wel maar heeft nog nog maar een paar Mb grootte. Ben nu toch lichtelijk nerveus aan het worden. Tijdens het bladeren door foto’s werden er steeds meer grijs tot op een gegeven moment alles in 1 keer grijs werd. Hmmmm toch redelijk vreemd voor een professioneel foto programma?

 • Cbdekleijn

  25 april 2014 om 10:55

  Als je foto,s importeer in aperture 3 ,dan kan je kiezen of ze in een map opgeslagen moeten worden of de aperture libray ,wat is nu slim om te doen?

  Ik zet ze altijd in een map op de HD omdat ik altijd het gevoel heb dat als de libray incorrect is dat ik dan alles kwijt ben Inc foto,s maar weet niet of dit verhaal wel klopt.

  Een andere vraag ,als de libray niet meer goed is moet je dan in het ergste geval alles opnieuw gaan doen wat betreft keywords ,plaatsen,gezichten ,of is er een truc om dit ergens op te slaan als reserve kopie

 • Marina

  1 juni 2014 om 11:20

  Bij het terugzetten van de eerdere back-up van de library blijkt mijn oude library 3.0 te zijn en mijn aperture 3.5.1. Programma geeft aan dat ik de library moet updaten maar dan zijn weer de foto’s weg. Hoe kan ik nu de foto’s in mijn oude library zien binnen de nieuwe versie van aperture?

 • Marina

  1 juni 2014 om 11:28

  Via “File” in Aperture en dan “Switch library” heb ik al mijn oude foto’s gevonden. Ik snap er niets van maar alles is weer terecht. Blijkbaar heb ik per ongeluk een nieuwe library aangemaakt. Wie weet is dit bij iemand anders ook het geval!

 • Luc

  24 juli 2014 om 21:07

  Ik heb een corrupte library en wil via de package content men mastermappen slepen naar een externe hard disc. Dit wil niet lukken daar er in elke map wel ergens een foto zit die hij niet kan verplaatsen dus anulleert hij de hele map.
  Met een individuele foto wilt dit wel lukken maar heb 9 Tb foto’s !!!
  Die ene overgeplaatste foto kan ik niet openen met dubbelklik want dan krijg ik de foutmelding dat Photoshop word afgesloten :-(
  Het lukt wel als ik eerst de foto uit de mastermap sleep naar Photoshop, daarna de RAW omzet in jpeg en opsla in een andere map, echter te veel foto’s en wil men RAW bestanden behouden
  Kan iemand me helpen
  Ps.’ alles ging verkeerd na opdaten alle Apple software…
  Heb nu lion geïnstalleerd en de laatste versie van aperture 5.4 maar probleem blijft :-(

Een reactie toevoegen: