5 mei 2017

Apple apparatuur leasen: Wel of niet doen?

imac retina 5k mac

Ieder jaar wordt er door Apple nieuwe MacBooks, iMac's, iPhones en iPads op de markt gebracht. Stuk voor stuk super mooie apparaten, de ene nog sneller, completer en beter dan de andere. De aankoop van een nieuw Apple apparaat is echter voor de meeste MKB- en ZZP-ers een flinke aanslag op het budget. Wil je niet direct een groot bedrag uitgeven aan de nieuwste Apple hardware dan bestaat er ook de mogelijkheid tot Apple lease.

Een van de grote voordelen hiervan is dat je altijd beschikt over de meest recente Apple apparatuur. Als je bijvoorbeeld een lease termijn van twee jaar afsluit op een Apple MacBook, dan kun je na afloop van dat termijn weer de nieuwste MacBook leasen. Je kunt dan opnieuw kiezen voor het nieuwste, snelste en/of goedkoopste model zonder de termijn van afschrijving af te moeten wachten.

Vaste maandelijks lease kosten

Kleine bedrijven hebben vaak moeite met de cashflow en willen zoveel mogelijk besparen. Computer lease vereist bijna nooit een directe betaling, waardoor je niet al te veel van je reserves aan hoeft te spreken om er gebruik van te kunnen maken. Bij leasen van apparatuur weet je van te voren hoeveel het apparaat je maandelijks gaat kosten. Hierdoor kun je het budget beter beheren. 

Uiteindelijk is het leasen van apparatuur duurder dan het direct aanschaffen. Zo kan een complete Apple iMac leasen met een waarde van €3500 soms tot wel €500 extra kosten over een lease termijn van 3 jaar.

Misschien toch maar direct aanschaffen?

Het direct aanschaffen van Apple apparatuur is vanzelfsprekend het eenvoudigst, je gaat naar de winkel en je kunt direct het apparaat meenemen. Kies je voor lease dan komt daar echter heel wat papierwerk bij kijken. Leasing bedrijven hebben vaak nauwkeurige informatie nodig over je huidige financiën, en ze vragen onder meer waarvoor je de apparatuur gaat gebruiken. Leasing voorwaarden zijn daarbij soms heel complex en er valt moeilijk over de discussiëren. Als je daarbij niet juist onderhandelt, kun je uiteindelijk teveel betalen!

Er zijn gelukkig een aantal regels die je kunnen helpen bij het kiezen tussen kopen of leasen van apparatuur. Als je weinig apparatuur nodig hebt en je beschikt over redelijk veel geld, dan kun je het beste kopen. Zo bespaar je geld op de lange termijn. Heb je echter nood aan kostbare apparatuur zoals nieuwe computers, dan kan je beter voor leasing gaan zodat je het grootste deel van je geld kunt gebruiken voor andere aspecten.

Voors en tegens op een rij

Leasen of kopen is een afweging die je zorgvuldig moet maken. Beide opties hebben een aantal voor- en nadelen. Deze keuze is vanzelfsprekend afhankelijk van de financiële situatie. De voors en tegens op een rij.

Voordelen lease:

• Lagere maandelijkse kosten.
• Geen aanbetaling nodig.
• Betere apparatuur voor minder geld.
• Nooit meer opgezadeld met oude apparatuur.
• Apparatuur komt niet op de balans te staan.
• Geen BKR check bij aanschaf mobiele apparatuur.

Nadelen lease:

• Apparatuur wordt niet automatisch eigendom na lease.
• Lease maatschappijen kunnen op het einde schade in rekening brengen.
• Vroegtijdig beëindigen kan veel geld kosten.

Voordelen van directe aankoop:

• Je hebt geen maandelijkse kosten
• Je bent vrij om de apparatuur te verkopen wanneer jij dit wilt.
• Je mag wijzigingen aan de apparatuur aanbrengen.

Nadelen van direct aanschaffen:

• Hogere initiële kosten bij de aanschaf
• Na de garantie ben je zelf verantwoordelijk voor onderhoud en reparatie.
• Investering van kapitaal in apparatuur die snel in waarde afneemt.

Benieuwd of leasen interessant is voor jouw onderneming? Neem dan vandaag nog contact op met de experts van computer.nl, deze kunnen al je vragen omtrent lease beantwoorden.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen: