3 oktober 2014

NieuwsApple lost de Shell Shock Bug in OS X op (handmatige installatie vereist)

Vorige week werd een beveiligingslek ontdekt in OS X die ervoor zorgde dat mensen met slechte bedoelingen de controle over OS X- en Linux-apparaten konden nemen. Dat is uiteraard niet de bedoeling, de 'gewone' Mac gebruiker wordt eigenlijk grotendeels bespaard van het onheil. Toch heeft Apple ervoor gekozen deze Shell Shock bug op te lossen en het lek te dichten.

Met behulp van een patch kun je dit verwezenlijken, maar je moet hem wel handmatig downloaden en installeren. De patch is beschikbaar gesteld voor OS X Mavericks, OS X Mountain Lion en OS X Lion. De golden master van OS X Yosemite bevat al de patch die het lek dicht en hierdoor zal uiteindelijk OS X Yosemite hier geen last van hebben. Mac gebruikers die nog OS X Snow leopard draaien krijgen waarschijnlijk binnenkort een software-update die het lek dicht.

patch-shell-shock-bug

Shell Shock klinkt angstaanjagend, maar is niets meer dan de naam voor een bug in de Bash die te benaderen is via Terminal. Door de bug kon men op afstand de computer 'overnemen' door verschillende commando’s uit te voeren en misbruik van maken. Erg genoeg zat deze bug al jaren in de Bash code, de gewone OS X gebruikers zal nauwelijks last hebben van de bug. Dit komt omdat men eerst een verbinding moet krijgen met je Mac en dit wordt vaak verhinderd door je Mac zelf of de router van je internet. Mensen die gebruik maken van linux hadden sneller last van deze bug omdat het hier over een publieke webserver gaat.

Hieronder vind je de download links voor de Patch, het is aan te raden dat iedereen zo snel mogelijk deze Patch installeert. Dit doe je door op 'Download' te klikken en vervolgens het gedownloade bestand opent op je Mac. Dubbelklik op het pkg-bestand en voer de update uit. Hierna is het lek gedicht en kun je naar hartelust je Mac weer gebruiken.

Download patch OS X 10.9 Mavericks
Download patch OS X 10.8 Mountain Lion
Download patch OS X 10.7 Lion

Meer over beveiliging kun je hier terugvinden.Reacties


 • Willem

  3 oktober 2014 om 19:06

  Na de melding dat de update succecvol is geïnstalleerd, heb ik het systeem
  uitgezet en daarna weer opgestart. Niet dus.
  Het systeem startte niet meer op. Gelukkig een TM en alles weer
  terug gezet.

 • jasper

  4 oktober 2014 om 8:59

  Lekker dan… dan maar niet installeren als ik die reactie van Willem lees…wacht ik wel tot 14okt. All-in-one??

 • Eric

  4 oktober 2014 om 9:35

  update succesvol uitgevoerd zonder enige problemen.

 • Willem

  4 oktober 2014 om 9:57

  @Eric
  En ook de machine uitgezet en weer opgestart?

 • hein van wersch

  4 oktober 2014 om 17:05

  Als een speer !! Geen probleem

 • Stan

  4 oktober 2014 om 18:50

  Uitgevoerd, Mac Book Pro uitgezet en weer opgestart. Draait als een tierelier!

 • Ineke

  6 oktober 2014 om 9:37

  Waarom accepteert de computer het beheerderswachtwoord niet? Het is nu de derde keer dat dit bij een nieuwe update gebeurt. Telkens nieuw ww. gemaakt.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!