19 oktober 2015

NieuwsApple start vervangingsprogramma van Retina MacBooks met vlekken op het scherm

macbook pro icon retina, heeft geen lage resolutie

Ruim zeven maanden geleden verschenen er op internet al verschillende klachten over MacBook Pro's met retina-scherm waarvan het scherm onleesbaar werd door vlekken die niet verwijderd konden worden.

Apple heeft dit probleem erkend en zal de schermen gratis vervangen. De vlekken ontstaan wanneer de anti-reflectiecoating achter het glas loslaat. Apple heeft officieel nog niets laten weten via de speciale 'Programma's voor vervanging en aanvullende reparaties' pagina, maar MacRumors heeft een interne memo van Apple in handen waarin het programma wordt uitgelicht.

Waarschijnlijk zal Apple (vreemd genoeg) dit vervangingsprogramma niet melden op hun website, maar de gedupeerde persoonlijk contacteren. Het scherm wordt kosteloos vervangen wanneer je beschikt over een 13-inch of 15-inch MacBook Pro met Retina-scherm of de nieuwe 12-inch MacBook.

Vlekken op scherm

Let wel, je Mac mag niet ouder zijn dan 3 jaar en wordt alleen voor 16 oktober 2016 kosteloos vervangen. Wanneer je het scherm al hebt laten vervangen o.w.v. de vlekken, dan kun je jouw geld terugvragen via AppleCare.

Om het scherm te laten repareren kun je het beste eerst AppleCare benaderen, dit kan hier. Daarna kun je jouw MacBook voor reparatie binnenbrengen bij een Apple Store in Amsterdam, Den Haag, Haarlem, Brussel, etc. of via een Premium Reseller zoals Amac, iCentre, IVIZI, Switch, etc.

Lees ook: Apple start vervangingsprogramma iPhone 6 plus cameraReacties


 • Martine

  6 januari 2016 om 10:11

  Nog aanvullende vraag over loslaten reflectielaag achter Retinascherm Mac Book Pro. Ik sta op het punt een 13,3 inch Mac Book Pro aan te schaffen. Wat nu als bij deze laptop nu ook blijkt dat in de loop van de tijd de reflectielaag loslaat. Kan deze dan ook kosteloos vervangen worden, ook als dit gebeurt na 16 okt. 2016? Of is probleem bij de laptops van dit type die nu verkocht worden opgelost en laat antireflectie niet meer los?

  Groet,
  Martine

 • Wesley Fabry

  6 januari 2016 om 10:18

  @martine het probleem is inderdaad verholpen, geen zorgen over maken dus..

 • Sophie

  13 maart 2016 om 15:54

  Voor welke macbook retina geld dit?
  Ik ben eigenaar van een macbook pro retina 15-inch, mid 2014.

  Ik heb nog geen vlekken op mijn scherm maar krijg wel punten van mijn toetsen boord in mijn scherm terwijl ik mijn mac schoon houd.

 • Barry

  16 april 2016 om 3:41

  @Wesley,

  Hier hetzelfde probleem :-/ (vlekken op mijn scherm MB Retina 15″ eind 2013)
  Toen der tijd aangeschaft bij de Mediamarkt en helaas niet meer in het bezit van
  een Apple Care garantie.
  Maar als ik je verhaal zo lees kan het scherm kosteloos worden vervangen zonder Apple-Care garantie?
  Ik hoor het graag van je :)
  Mvg Barry

 • Wesley Fabry

  16 april 2016 om 7:01

  @barry dat kan ik niet met zekerheid zeggen, normaal wel. Beste is gewoon Apple te contacteren via: http://www.apple.com/nl/support/macbookpro/contact/

  (Is gratis en in het Nederlands.)

 • Barry

  16 april 2016 om 7:13

  Bedankt voor je snelle reactie Wesley! :)
  Ik ga er achteraan.
  Mvg Barry

 • Douwe

  16 september 2016 om 14:32

  Apple bellen heeft geen zin, die doen net of hun neus bloed en die geven alleen maar aan dat de garantie na een jaar verlopen is.

 • Myrthe

  18 september 2016 om 15:20

  Zojuist Apple aan de lijn gehad en als dit het probleem is gaan ze het kosteloos verhelpen.

 • Marc

  16 februari 2017 om 11:51

  Beste lezers,

  Ook mijn MID-2014 Macbook Pro 15 inch geeft in de hoekjes (en bij de camera) tekenen van het loslaten van een coating. Ook een regel toetsen heeft een afdruk achtergelaten op het scherm .

  Schoonhouden heeft geen effect, maar zorgt ervoor dat de schade alleen maar groter wordt.

  Inmiddels langsgegaan bij een Premium Reseller. Daar gaven ze ook aan dat het probleem zonder kosten wordt verholpen. Helaas moet ik wel even 4 weken wachten, aangezien bleek dat de beeldschermen voor mijn MacBook op dit moment niet op voorraad was bij Apple. Maar ze hebben wel aangegeven op papier dat het scherm wordt vervangen.

  Tja, je betaalt een behoorlijk bedrag (2 jaar terug 2.750 euro), dus mag je er vanuit gaan dat na 2 jaar alles gewoon nog goed werkt, toch?

  M.vr.Gr.
  Marc

  Inmiddels langs gegaan bij een

 • René

  24 februari 2017 om 17:09

  Ik heb op mijn macbook (2015) 13inch retina scherm ook het genoemde probleem gehad, waarbij er schade aan de anti-glare laag ontstond na schoonmaken van het beeldscherm. Naar de Apple Store Genius Bar in Amsterdam gegaan. Zeer vriendelijk geholpen. Medewerker erkende het probleem en stelde direct voor om het scherm kosteloos te laten vervangen. Twee dagen later kon ik mijn Macbook weer ophalen! Prima service en prettig om te weten dat Apple haar eigen productiefout erkend en deze klantvriendelijk oplost. Zo waarborg je dus kwaliteit.

 • Jan Hendrik

  16 juli 2017 om 11:46

  Bij mij is voor de tweede keer dit coating probleem opgetreden. Nu lees ik in dit artikel dat ik dan mijn geld terug kan krijgen. Apple Care geeft aan dat dit alleen het geval is indien ik eerder voor een reparatie via hun heb moeten betalen, beetje wazig verhaal, want dit was toch altijd al een garantie geval waarvoor nooit betaald hoefde te worden. Wat is wijsheid, heb ik recht op geld terug?

 • Dennis

  17 augustus 2017 om 18:20

  Hallo,

  Ik heb dit probleem ook al (eigenlijk sinds aankoop), maar nooit echt aandacht aan besteed. Het wordt nu wel heel erg. Zou ik mijn nieuw gekochte early 2015 macbook pro retina nog gratis kunnen laten repareren?
  BVD en GRT
  Dennis

 • Wesley Fabry

  17 augustus 2017 om 19:01

  Je kunt het probleem beter bespreken met Apple zelf. Apple Support kun je op deze manier rechtstreeks benaderen: https://www.appletips.nl/apple-support-raadplegen/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!