28 september 2008

OS X: Een applicatie stop forceren

spinningwielIedere OS X gebruiker heeft wel eens zijn cursor zien veranderen in de “draaiende strandbal / spinning beach ball of death”. Deze strandbal verschijnt als je met de cursor over een applicatie beweegt die meer dan enkele seconden (afhankelijk van OS X versie) last heeft van een applicatie proces dat niet reageert. In de meeste gevallen is het geen probleem en zal de applicatie zich herstellen. Mocht dit niet het geval zijn dan resulteert dit in een “crash report” of in de meest extreme situatie in een applicatie die nergens meer op reageert en niet meer op een normale wijze kan worden afgesloten.

Wanneer een applicatie niet meer reageert dan kan je een stop forceren op drie manieren, de beschikbaarheid van deze mogelijkheden is afhankelijk van de staat waarin de applicatie zich bevindt.

1. Probeer de optie in het Apple menu:  ▸ Forceer Stop...

2. Mocht de menu niet beschikbaar zijn probeer dan de toets combinatie: Command ⌘ + Option-Alt ⌥ + Esc en selecteer het programma dat niet meer reageert (aangegeven in een rode kleur).

3. Klik met de rechtermuis op het icoon van de applicatie in de Dock, wanneer een programma niet meer reageert is de optie 'Stop' vervangen door 'Forceer stop'. Wanneer dit niet het geval is kan je dit doormiddel van de Option-Alt ⌥ toets activeren.

forceer-stop

Een vierde optie zou kunnen zijn om de applicatie te “killen” doormiddel van terminal of de Activiteitenweergave applicatie, deze methodes zijn echter alleen geschikt voor de gevorderde OS X gebruikers.

Wanneer een applicatie niet meer reageert heeft dit in de meeste gevallen geen gevolg voor andere applicaties

Dit artikel is verouderd, klik hier voor een recentere uitleg voor deze functieReacties


Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!