28 augustus 2011

Automatisch een Mac in- en uitschakelen (archief)

In Mac OS X bestaat de mogelijkheid om je Mac op een ingeplande tijd te starten, in sluimerstand te plaatsen of af te sluiten. Deze opties zijn via de grafische OS X interface beschikbaar in het menu  ▸ Systeemvoorkeuren... ▸ Energiestand ▸ Schema...

De opties in de interface zijn voor de meeste OS X gebruikers ruim voldoende, wil je echter meer opties dan kan je gebruik maken van het pmset commando onder OS X Terminal.

sudo pmset repeat actie weekdagen tijd

actiesleep, wake, poweron, shutdown of wakeorpoweron

weekdagen ▸ Voor de weekdagen kan je gebruiken van MTWRFSU of iedere combinatie die je zelf wilt samenstellen. Zo kan je bijvoorbeeld de combinatie FSU gebruiken voor vrijdag, zaterdag en zondag.

tijd ▸ De tijd dat de actie moet plaatsvinden in het 24-uurs formaat UU:mm:ss

Wanneer je bijvoorbeeld iedere werkdag om 08:00 je Mac op kantoor automatisch wilt aanzetten dan kan je het onderstaande commando gebruiken:

sudo pmset repeat wakeorpoweron MTWRF 08:00:00

Met het commando pmset -g sched krijg je een overzicht van alle ingeplande acties.

Als je de ingeplande taken wilt verwijderen dan kan je hiervoor gebruik maken van:

sudo pmset repeat cancel

Deze terminal commando's zijn ook ontzettend handig om via een remote SSH connectie uit te voeren op aan andere Mac in je netwerk. Natuurlijk moet je hier geen misbruik van maken, je collega's vinden het vast minder leuk als hun Mac iedere dag om 12:00 spontaan afsluit ;-)

Dit artikel is verouderd, maar werkt wel nog op oudere Mac. Voor Mac van 2012 of nieuwer kun je standaard je Mac in of uitschakelen via Systeemvoorkeuren. Klik hier voor meer info.


Reacties


 • Dagaloni

  28 augustus 2011 om 16:09

  Maar moet je MacBook dan ook aan het stroom om automatisch op te starten?

 • Faro

  29 augustus 2011 om 11:24

  Kan je je mac ook opstarten vanaf een andere mac of vanaf de iPhone?
  Zo ja? Hoe doe je dat?

 • Martijn

  31 augustus 2011 om 10:33

  Ik heb in de opstartschema die te vinden is via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Energiestand ▸ Schema voor elke werkdag een tijd ingesteld.
  Toen ik hem maandag iets later mijn laptop aan het stroom hing ging ie direct aan. Maar vanmorgen deed ie niets. Ik heb em gisteravond in Windows XP(bootcamp) uitgeschakeld. Mac OSX partitie staat wel als start-up ingesteld.
  Ik heb nu de schema via Terminal ingesteld, ben benieuwd of ie het nu wel doet.

 • Martijn

  1 september 2011 om 11:18

  Update: ook met “sudo pmset repeat wakeorpoweron MTWRF 08:00:00” start ie niet als je in Windows XP met Bootcamp je mac uit hebt gezet.

 • Florian

  12 oktober 2011 om 9:12

  Bij mij werkt het helemaal niet. Ik heb het commando shutdown gebruikt om de imac iedere avond om 22.00uur uit te zetten, maar hij blijft gewoon aan staan. Is dat toevallig om dezelfde reden waarom ik de grafische instellingen niet gebruik, namelijk: je imac mag niet in de sluimerstand staan anders werkt het niet.
  Dat is zo irritant sluimerstand of niet hij moet gewoon afsluiten. Heeft iemand een oplossing?

Een reactie toevoegen: