Menu

22 mei 2012

Automatisch je Mac opstarten of afsluiten

Onder Mac OS X heb je de mogelijk om je Mac automatisch op te starten of af te sluiten. Een zeer handige opties die in kantooromgevingen heel wat energie kan besparen, maar dit is zeker ook toepasbaar is in een normaal huishouden.

Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je Mac automatisch om 23:00 wordt uitgeschakeld en de volgende ochtend om 08:00 weer automatisch wordt opgestart. Voordat je het schema gaat aanpassen op een MacBook is het belangrijk om eerst te selecteren of je het schema wilt toepassen op de Batterij of de Lichtnetadapter instellingen.

Je kunt hierna het energie schema aanpassen via:

 ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Energiestand ▸ Schema…

In het venster kun je aangeven op welk tijdstip je Mac moet worden opgestart of uit sluimerstand zal worden gehaald. Je kunt deze actie toepassen op een bepaalde dag, alle dagen, werkdagen of alleen het weekend.

Daarnaast kun je in het venster ook aangeven of je je Mac op een bepaald tijdstip en dag wilt afsluiten, in sluimer plaatsen of herstarten. Ook hier kun je weer kiezen op welke dagen je dit geactiveerd wilt hebben.

Mocht je na het ingestelde tijdstip nog aan het werk zijn dan zal je Mac vanzelfsprekend niet automatisch worden afgesloten. Je krijgt dan de keuze om de automatische actie te annuleren of direct te activeren, wanneer je geen keuze maakt wordt actie na 10 minuten alsnog automatisch uitgevoerd.
Gerelateerde tips:
Reacties


 • funk-e 22 mei 2012 om 10:36

  Gaat een Mac sowieso niet in sluimerstand na x minuten inactiviteit?

 • SjengSjengen 22 mei 2012 om 12:31

  Wordt de imac dan automatisch ingelogd?

 • Marijn 22 mei 2012 om 20:51

  Ik heb vaak gehoord dat een Mac opstarten en afsluiten meer energie kost dan hem in sluimerstand laten staan. Is het nou slimmer om hem uit te zetten of om hem aan te laten staan?

 • Jan vdP 2 juni 2012 om 21:53

  Dus als ik hem écht uit heb staan, zal ie uit zichzelf gaan opstarten? Wat is dan de trigger?

Een reactie toevoegen: