19 februari 2017

Automatisch je Mac opstarten of afsluiten volgens een schema

macbook pro zilver

Mensen met een iMac, Mac Pro of Mac Mini weten als geen ander dat deze Mac vaak heel de dag actief is, al dan niet in sluimerstand. Ook MacBooks worden zelden afgesloten. Dit is niet erg voor de Mac en veel stroom verbruiken de Macs niet. Toch kan het zonde zijn, daarom kun je in macOS (OS X) ook de Mac automatisch opstarten of afsluiten.

Dit is een zeer handige opties die vooral in kantooromgevingen of publieke ruimtes heel wat energie kan besparen. Zeker wanneer er meerdere Macs gebruikt worden. Uiteraard is dit zeker ook toepasbaar is in een normaal huishouden. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je Mac automatisch om 23:00 wordt uitgeschakeld en de volgende ochtend om 08:00 weer automatisch wordt opgestart.

Mac automatisch opstarten of afsluiten

• Open  ▸ Systeemvoorkeuren
• Navigeer naar 'Energiestand'
• Klik onderaan op 'Schema'

Mac automatisch opstarten via een schema

In het venster kun je aangeven op welk tijdstip je Mac moet worden opgestart of uit sluimerstand zal worden gehaald. Vink de optie 'Zet aan of zet sluimerstand uit' aan. Kies vervolgens in het drop-down menu een periode. Je kunt deze actie toepassen op een bepaalde dag, alle dagen, werkdagen of alleen het weekend.

Daarnaast kun je in het venster ook aangeven of je je Mac op een bepaald tijdstip en dag wilt afsluiten, in sluimer plaatsen of herstarten. Ook hier kun je weer kiezen op welke dagen je dit geactiveerd wilt hebben. Vink hiervoor de tweede optie aan en pas aan naar eigen wensen. Let wel, op een MacBook wordt het automatisch inschakelen alleen uitgevoerd wanneer de lichtnetadapter is aangesloten.

Automatisch uitschakelen voorkomen

Mocht je na het ingestelde tijdstip nog aan het werk zijn dan zal je Mac vanzelfsprekend niet automatisch worden afgesloten. Je krijgt dan de keuze om de automatische actie te annuleren of direct te activeren. Wanneer je geen keuze maakt wordt de actie vooralsnog na 10 minuten automatisch uitgevoerd.

Lees ook: Snel toegang tot specifieke systeemvoorkeuren met behulp van functietoetsen

Bijgewerkt artikel, origineel van 22/05/2012Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!