16 november 2019

macOS Catalina installeren vanaf een USB stick

6 min leestijd
macOS Catalina installeren vanaf een USB stick
Handleiding  
6 min leestijd

macOS Catalina is nu gratis te downloaden vanuit de Mac App Store. Met behulp van deze handleiding leggen we je uit hoe je makkelijk en snel een bootable USB stick maakt voor macOS 10.15 en dat is handig als je problemen ondervindt met je Mac.

Tegenwoordig worden de updates volledig softwarematig aangeboden. Dat is prima, maar er zit echter ook een nadeel aan. Mocht je Mac opeens problemen ondervinden, dan heb je geen fysieke mogelijkheid om macOS te herinstalleren. Uiteraard kun je altijd je Mac nog opnieuw herinstalleren via een clean install, maar je moet dan wel over een goede internetverbinding beschikken. Daarom is het handig om een bootable USB stick te maken waarmee je macOS Catalina kunt herinstalleren.

Wat heb je nodig? Een USB stick of externe harddisk/SSD van minimaal 16 GB en een Mac met OS X 10.6.8 of hoger.

1. Download macOS Catalina in de Mac App Store

Om een bootable USB stick te maken heb je natuurlijk de macOS Catalina installatie nodig. Deze kun je downloaden in de Mac App Store. Mocht je al gebruikmaken van de nieuwe macOS dan kun je het installatie-bestand gewoon opnieuw downloaden in de Mac App Store. Open hiervoor de app-pagina en klik op Bekijk/Download. Vervolgens wordt systeemvoorkeuren geopend en geef je aan dat je toch de update wil downloaden.

Download macOS Catalina in de Mac App Store

Wanneer je macOS is gedownload, zul je zien dat het installatiebestand automatisch word opgestart. Dit kun je afsluiten door met de secundaire muisklik (rechtermuisknop) te klikken op het installer icon in het dock of via de menubalk. Het rode bolletje bovenaan het venster zal in de meeste gevallen niet zichtbaar zijn.

macOS Catalina
macOS Catalina
Categorie: Diensten
Ontwikkelaar: Apple
macOS 10.9
Nederland 4+  5 GB
DOWNLOAD GRATIS

macOS downloaden met behulp van Mist

Lukt het niet om de installer van macOS te downloaden? Dan kun je ook de Mac applicatie MIST gebruiken. Met deze app kun je eenvoudig eerdere versies van macOS downloaden en gebruiken voor o.a. bootable USB-stick. Klik hier voor meer informatie over MIST en hoe je deze moet gebruiken. Eric, bedankt voor de tip!

ook interessant
CleanMyMac X: macOS opruimen en scannen op malware
CleanMyMac X: macOS opruimen en scannen op malware

Met de CleanMyMac X van MacPaw kun je macOS een grondige schoonmaakbeurt geven en tegelijkertijd scannen op aanwezige malware.

Volledige installatie downloaden uit de Mac App Store

In sommige gevallen kan het zijn dat je niet het volledige macOS installatiebestand kunt downloaden uit de Mac App Store. Je krijgt dan slechts een installatie-patch van enkele MB's groot. Hoe dit komt is nog steeds een raadsel, wellicht heeft het te maken met de huidige internetverbinding en taken die de Mac uitvoert. Gelukkig is het toch mogelijk om een volledige installatie te downloaden via de gratis tool: macOS Catalina Patcher.

  • Download macOS Catalina Patcher (directe link)
  • Installeer de tool en open deze
  • Klik in de menubalk op 'Tools'
  • Selecteer 'Download macOS Catalina'
  • Bevestig door op 'Yes' te klikken
  • Kies een gewenste opslaglocatie voor het bestand

macOS Catalina Patcher

Het installatiebestand komt direct van de Apple servers en kun je gebruiken om een bootable USB Stick te maken. Als na het openen de app weer wordt afgesloten door GateKeeper dan kun je de app openen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiliging en Privacy ▸ Algemeen ▸ klik nu onderaan op 'Open toch' (meer info).

Zodra het bestand is gedownload heb je vanuit de Patcher-app ook de mogelijkheid om direct een bootable usb-stick te maken, hierdoor is het niet nodig om onderstaande stappen uit te voeren.

ook interessant
Je Mac voorbereiden op macOS Catalina
Je Mac voorbereiden op macOS Catalina

Met behulp van dit stappenplan kun je jouw Mac voorbereiden op macOS Catalina en optimaliseren voor de nieuwe software-update.

2. Een macOS Catalina bootable USB Stick maken

Een bootable USB Stick maken van macOS kun je op twee manieren doen: zelf via een ingewikkeld commando of via een handige tool die je kunt downloaden. Hieronder leggen we beide stappen uit, als je weinig ervaring hebt met Terminal, dan raden we je aan gebruik te maken van de Install Disk Creator-tool.

Installatie USB Stick maken zonder ingewikkeld commando

  • Download 'Install Disk Creator' van MacDaddy
  • Open het gedownloade zip-bestand
  • Sluit de USB-Stick aan op je Mac
  • Start de Install Disk Creator applicatie op
  • Selecteer bovenin in het drop-down menu de USB-stick
  • Klik vervolgens op 'Choose a macOS installer'

Installatie USB Stick maken zonder ingewikkeld commando

Navigeer nu in Finder naar het installatie-bestand (vaak in de map 'Programma's/apps). Klik op 'Open' om macOS Catalina toe te voegen aan de app. Klik daarna op 'Create installer' om de bootable USB stick te maken.

Catalina installatie USB stick maken via Terminal

Koppel de USB stick aan je Mac, open Finder en klik in de navigatiekolom met een secundaire klik (rechtermuisknop) op de USB stick. Kies voor 'Toon info', je ziet nu bovenaan de volledige naam van de USB stick, deze heb je nodig.

  • Kopieer nu onderstaand commando (command⌘ + C)
  • Plak het commando in een tekstdocument (command⌘ + V)

Pas nu het commando aan, zorg ervoor dat je op de plaats van 'appletips', exact dezelfde naam typt als de naam van je USB stick (spaties worden niet ondersteund). Wil je het commando liever niet aanpassen? Dan kun je ook de usb-stick de naam 'appletips'. Dit doe je door de stick te formatteren via deze stappen.

macOS Catalina bootable USB Stick maken via terminal

  • Open daarna Terminal via Programma's ▸ Hulpprogramma's
  • Kopieer het aangepaste commando (command⌘ + C)
  • Plak het commando in een leeg venster (command⌘ + V)
  • Druk op enter om het commando uit te voeren

Het commando:
sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/appletips && echo Catalina stick aangemaakt; say Catalina stick aangemaakt

Terminal zal vervolgens om je wachtwoord vragen voordat het commando daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Vul deze in, het is normaal dat er geen letters of sterrentjes worden getoond tijdens het invullen van het wachtwoord. Daarna moet je het wissen bevestigen met Y + enter.

Het maken van een bootable USB stick met macOS, zal flink wat tijd in beslag nemen (15 a 30 minuten, afhankelijk van hoe snel je USB stick kan schrijven). In terminal zal je de voortgang kunnen zien. Het word afgeraden om Terminal tijdens dit proces te sluiten, Terminal dient tijdens het gehele proces actief te blijven.

Hoe zit het met een Fusion Drive?

Heb je een Mac met een officiële Fusion Drive? Dan kun je het beste een clean install uitvoeren. Een Mac met Fusion Drive heeft een unieke versie van Schijfhulpprogramma (meer info) die zelf de instellingen van Fusion Drive regelt. Het kan zijn dat dan macOS High Sierra (of eerder) opnieuw wordt geïnstalleerd, dan kun je daarna via de Mac App Store updaten naar macOS Catalina.

ook interessant
macOS Catalina: Muziek, Podcasts en Apple TV vervangen iTunes
macOS Catalina: Muziek, Podcasts en Apple TV vervangen iTunes

Muziek, Podcasts en Apple TV worden de iTunes vervangers in macOS Catalina, we leggen uit hoe deze apps werken en hoe je moet synchroniseren.

Vanaf een installatie USB stick opstarten en installeren

yosemite usb drive iconWanneer het proces afgerond is, kun je Terminal sluiten en is de bootable USB stick met macOS Catalina aangemaakt. In Finder zul je de USB stick zien als 'Install macOS Catalina'. Mocht er in de toekomst wat fout gaan met je Mac en wil je hem opnieuw installeren met de bootable USB stick dan doe je dat als volgt:

  • Plaats de USB stick met macOS in je Mac en start je Mac op
  • Schakel je Mac in en houd de option⌥- toets ingedrukt
  • Kies vervolgens voor de bootable USB stick (als je een USB stick gebruikt, zal deze een oranje icoon hebben)
  • Start de procedure voor een schone installatie

Let op: Op een iMac, Mac Mini of Mac Pro is een bedraad toetsenbord en muis vereist!

Een bootable USB stick is erg eenvoudig te maken en erg handig wanneer het nodig is. Voordat de Mac App Store werd geïntroduceerd, kreeg je een CD schijf meegeleverd om OS X opnieuw te installeren. Wanneer je Mac niet goed meer functioneert zul je in de meeste gevallen ook geen toegang meer hebben tot de Mac App Store. Daarom is het verstandig om een USB stick aan te maken om zo snel een schone installatie uit te voeren.

ook interessant
iPhone of iPad synchroniseren en reservekopie maken via Finder
iPhone of iPad synchroniseren en reservekopie maken via Finder

iPhone of iPad synchroniseren via Finder en hoe je handmatig een reservekopie kunt maken vanaf macOS Catalina zonder iTunes.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt25/01/2024 08:15
Categorie Handleiding, macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • ik zoek eigenlijk de mogelijkheid om 2 versies op 1 stick te installeren.
    Dus 1 usb stick waar catalina install op zit (partitie) en big sur install op de 2e partitie.

    Beantwoorden
  • Ik wil mijn Mac downgraden van Big Sur naar Catalina; reden is dat ik internetverbinding heb via een Netgear wireless adapter omdat wifi van de Mac niet meer werkt (reparatie zou 600 eu kosten). Helaas heeft Netgear nog niet voor firmware update gezorgd.
    Nu las ik dat tijdens installeren wifi verbinding nodig is, klopt dit? Zo ja, zal ik eerst moeten zorgen dat ik netwerkkabel heb.

    Beantwoorden
    1. Normaal moet het zonder wifi lukken als je het via de USB-stick probeert. Maar het kan zijn dat de Mac opnieuw geactiveerd moet worden, dat kan tijdens het update-proces plaatsvinden. Dus een kabel is misschien wel een goed idee.

      Beantwoorden
  • Is het ook mogelijk om met een bootstick te werken als de volledige MAC OS software weg is?

    De HDD van de mac was kapot en dus niet in de mogelijkheid geweest om een kopie over te zetten op de SSD.

    Volledig van een clean SSD moeten starten dus.

    Beantwoorden
  • Hi, ik heb al een aantal keer succesvol een bootable USB gemaakt voor MacOS High Sierra. Nu wil ik dit doen voor Catalina maar mijn terminal blijft zeggen: command not found. Nu heb ik het commando van High Sierra (dat wel succesvol was) aangepast naar Catalina maar nog steeds geen geldig commando. Wat zie ik over het hoofd?

    NB. Ik heb Catalina al als besturingssysteem geïnstalleerd en mijn bootable USB is gewist en heeft de naam appletips.

    Beantwoorden
  • Mijn iMac uit 2015 (late 2015) viel steeds uit en een clean install met een bootable USB heeft dit opgelost. Hartelijk dank voor dit artikel Appletips!

    Beantwoorden
    1. Super Erik, daar doen we het voor ? dankjewel

      Beantwoorden
  • Ik heb alle stappen doorlopen. Bootable USB is gelukt, en als ik de USB in de andere Mac stop krijg ik ook de optie te zien ‘Install Catalina’, maar als ik daar op klik krijg ik steeds een foutmelding (icoon cirkel met een schuine streep erdoor) en vervolgens schakelt de Mac automatisch uit.

    Iemand een idee wat ik moet doen?

    Beantwoorden
    1. Heb je de volledige installatie gedownload?

      Beantwoorden
  • Inderdaad, dat moet Catalina zijn ?

    Beantwoorden
  • Je bedoelt hier waarschijnlijk “na het installeren van Catalina” ?
    (dank nog voor de supersnelle respons!)

    Beantwoorden
  • Vermits je nog OS X El Capitan hebt zou ik gewoon de update uitvoeren via de Mac App Store. Dan regelt OSX/macOS alles zelf en heb jij nergens omkijken naar. Als je dan eventueel alles wil wissen (Clean Install), dan kun je dit het beste na het installeren van Capitan doen. https://www.appletips.nl/clean-install-mac#fusion

    Beantwoorden
  • Hi,

    Ik wil MacOS Catalina installeren op mijn iMac 2015 (met fusion drive, OS 10.11.6 El Capitan) Ik ga dat doen met een USB stick volgens de methode die jullie beschrijven op:
    https://www.appletips.nl/bootable-usb-stick-macos-catalina/

    Jullie zeggen het volgende:

    “Hoe zit het met een Fusion Drive?
    Heb je een Mac met een officiële Fusion Drive? Dan kun je het beste een clean install uitvoeren. Een Mac met Fusion Drive heeft een unieke versie van Schijfhulpprogramma (meer info) die zelf de instellingen van Fusion Drive regelt. Het kan zijn dat dan macOS High Sierra (of eerder) opnieuw wordt geïnstalleerd, dan kun je daarna via de Mac App Store updaten naar macOS Catalina.”

    Wat ik n.a.v. bovenstaande graag zou willen weten:

    1. Waarom kan ik het beste een clean install uitvoeren? (Dat wordt helaas niet toegelicht)

    2. Als ik met de Catalina USB-stick installeer, kan het volgens jullie zo zijn dat een eerder besturingssysteem wordt geïnstalleerd? Hoe kan dat dan? Ik heb toch Catalina op de USB stick staan? Waar hangt dat dan van af? Gebeurt dat automatisch?

    3. Ik begrijp dat Catalina alleen werkt op een schijf met APFS indeling, moet ik dan vooraf mijn schijf op die manier formatteren? Ik betwijfel of ik dat met het schijfhulpprogramma van El Capitan wel kan…

    Beantwoorden
  • Na deze stappen te hebben gevolgd blijkt het om een beta versie te gaan ?? :(

    Beantwoorden
  • @Marga Bekijk deze tips eens: https://www.appletips.nl/macos-catalina-bugs/

    @peter dat klopt, dat is inderdaad nieuw in deze versie, dus dat kun je inderdaad gewoon toepassen.

    @Christian werkt de direct link wel?: https://ipfs.io/ipfs/QmZaFNFeZaHZFmMccHhNr5ptWrwW8XxWDMkyChefbUkQ5z/macOS%20Catalina%20Patcher.dmg

    Beantwoorden
  • Hoe heb je de patcher gedownload ? Als ik de patch voor Catalina wil downloaden (http://dosdude1.com/catalina/), lukt me dat niet (foutmelding : this site can’t be reached …). Het lijkt er op dat de site geblokkeerd is (in België).
    Ik zit met nog een oude mac mini 2011 (18 GB intern geheugen), en wel nog net Mojave kunnen installeren met een patch, maar verdere update naar Catalina lukt me nu niet.
    Kan ik dit oplossen met bootable USB stick ? Via de normale systemupdate (vanuit Mojave op MAC MINI), kan ik Catalina wel downloaden, maar niet op de SSD wegschrijven (hij herkent blijkbaar mijn MAC MINI 2011). Bij de vorige installatie heb ik mijn SSD-schijf geformateert in APFS.

    Beantwoorden
  • Als ik de patcher volg dan bied deze al gelijk de mogelijkheid om een bootable usb te maken.
    Dan zijn zowel de command line via de terminal of de Disk creator toch helemaal niet nodig?
    of zie ik dit verkeerd?

    Beantwoorden
  • Na ruim 5 uur blijft de voortgangsbalk hangen op dezelfde plek (bijna klaar). Na geforceerd stoppen (aan/uit knop) en weer aanzetten nog steeds hetzelfde beeld: appeltje en voortgangsbalk. Wat nu??

    Beantwoorden
  • Dankjewel Stephan, fijn dat het gelukt is. Als alles goed is verlopen en de stick werkt kun je de installatie-app inderdaad verwijderen van je Mac, deze heb je dan niet meer nodig.

    Beantwoorden
  • Dank voor de degelijke uitleg.

    Mag ik de macOS Catalina installatie app verwijderen na het aanmaken van de bootable stick?
    Catalina is reeds geïnstalleerd op mijn iMac.

    Beantwoorden
  • Omdat geforceerd stoppen niet werkte, althans er gebeurde niets, heb ik de Mac met de aan/uit-knop uitgezet en na een paar minuten weer aangezet. Catalina staat er volledig op en alles lijkt normaal te functioneren.

    Beantwoorden
  • Dat is dan vermoed ik de enige oplossing en kan uitgevoerd worden. Houdt er wel rekening mee dat het misschien corrupt kan geraken en dat je jouw Mac opnieuw moet instellen, maar vermits dit het enige is wat je kunt ‘moet’ het al bijna.

    Beantwoorden
  • Mijn MacBook Air is al ruim 3 uurbezig met het configureren van Cataline. Kan ik de mac geforceerd stoppen en het hele proces opnieuw doorlipen?

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store