24 juli 2011

10.7De dashboard toets wijzigen in Launchpad toets

Sinds de release van Mac OS X Lion zijn de toetsenborden ook aangepast. Zo hebben de nieuwe toetsenborden een nieuwe afbeeldingen en andere functies gekregen. De functie van de F3-toets is van Exposé gewijzigd in Mission Control en de Dashboard F4-toets is vervangen door een Launchpad toets.

De Exposé toets word automatisch gewijzigd in Mission Control nadat de installatie van Mac OS X Lion is voltooid. Dit is niet het geval bij de Dashboard toets, deze blijft gewoon een Dashboard toets en dus geen Launchpad toets. Maar omdat Launchpad bij veel gebruikers populairder is dan Dashboard is het toch mogelijk deze functie aan te passen met behulp van een speciale gratis applicatie.

Met behulp van FunctioFlip een gratis applicatie is het aanpassen van de functietoetsen vrij simpel. Met de applicatie kun je een 'vaste' toets functie uitschakelen op het toetsenbord en opnieuw activeren in de toetsenbord voorkeuren. Dit werkt als volgt:

1. Download FunctionFlip
2. Open de download en installeer de applicatie.
3. FunctionFlip staat nu in  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Overige ▸ FunctionFlip.
4. Selecteer de optie: 'F4: Dashboard'.
5. Ga naar:  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toetsenbord ▸ Launchpad en Dock.
6. Dubbelklik op rechts van de optie 'Toon launchpad' (onder ⌥⌘D) en druk op F4

Vanaf dat moment kun je de F4 toets gebruiken om Launchpad te starten.Om de instellingen weer terug te zetten, ga je terug naar de toetsenbord instellingen en verwijder je de F4 toets, ga hierna naar FunctionFlip en activeer de optie 'F4: Dashboard'.

Uiteraard kun je op een draadloos Apple toetsenbord ook de F5 en F6 toets instellen als Launchpad knop. Dit kun je gewoon zonder het programma doen in de systeemvoorkeuren ( ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toetsenbord ▸ Launchpad en Dock).Reacties


 • Remco

  24 juli 2011 om 10:17

  Let wel op dat je bij  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Universele Toegang ▸ Toetsenbord de optie Activeer toegang voor hulpapparaten aanvinkt. Als je dit vergeet werkt FunctionFlip namelijk niet.

 • Laurens

  24 juli 2011 om 10:19

  Hee dat heb ik gister gezegd op one more thing! En nu staat het hier!

 • Laurens

  24 juli 2011 om 10:25

  Als je 2 toetsenborden gebruikt, Vergeet dan niet om het voor beide toetsenborden in te stellen!

 • Eddy

  24 juli 2011 om 10:26

  Daar had ik nog niet overnagedacht… Dat na een nieuwe OS. Mijn toetsenbord verouderd zou zijn… In principe belachelijk… Bij windows computers is volgens mij ooit maar 1 wijziging geweest en dat is de windowstoets erbij en dat was in 1995…

 • lennie

  24 juli 2011 om 11:07

  Werkt prima!
  Het is echter niet “DEselecter” maar “Selecteer” volgens mij…
  Als je fn-F4 gebruikt bijft de oude functie werken.

 • Ron

  24 juli 2011 om 11:28

  FunctionFlip diende nog wel gestart te worden, klik tevens het automatisch starten na inloggen aan. Hierna functioneerde het perfect.

 • kris

  24 juli 2011 om 11:29

  DAMN… heb ook geklikt op standaardinstellingen voor toetsenbord en alles is aangepast… CMD+SPACE is nu bv geen spotlight meer… kan ik deze instellingen terug zetten?

 • Frutsel

  24 juli 2011 om 11:50

  Geweldige tip! Dank u wel aan alle tips suppliers, ook voor alle vorige tips

 • Berry Hagens

  24 juli 2011 om 14:23

  Als bij toetsenbord>Launchpad en Dock druk en dan naast “Toon Launchpad” de snel toets wil veranderen, lukt het niet naar de f4 toets. Iemand een idee? Progamma is wel al geïnstalleerd en wordt al weergeven.

 • mullum

  24 juli 2011 om 21:57

  Goeie tip! Werkt perfect bij mij (MBP late 2008).
  Lion is echt een verbetering. En dan niet alleen de trucjes en zo, maar gewoon, als OS. Het werkt soepeler, vlotter en directer.
  Complimenten!

 • Olan

  25 juli 2011 om 7:47

  Berry, Dat had ik ook. Door klikken op standaard instellingen gaat het vinkje bij Toon Launchpad uit. Nadat het vinkje weer gezet is kon ik F4 invullen. Succes!

 • Christiaan

  7 augustus 2011 om 14:56

  Hallo,

  Kun je de launch pad ookop een geen mac pc aansluiten?

  Alvast bedankt, graag amtwoord

Een reactie toevoegen: