7 augustus 2011

De voorkeuren van het Archiveringshulpprogramma

archicoonWanneer je dubbelklikt op een archiefbestand van het type: bom, bzip2, cpgz, cpio, gz, tar, tgz, tbz, tbz2 of zip dan zal het gecomprimeerde bestand automatisch worden uitgepakt in de dezelfde folder als het originele bestand.

De applicatie die verantwoordelijk is voor het in- en uitpakken van de gecomprimeerde bestanden is sinds Mac OS X Leopard 10.5 het Archiveringshulpprogramma. Deze applicatie is goed verborgen in Mac OS X maar kun je terugvinden in de map:

Macintosh HD ▸ Systeem ▸ Bibliotheek ▸ CoreServices

Wanneer je het Archiveringshulpprogramma opstart en hierna de applicatie voorkeuren opent via de menubalk dan kun je een aantal handige opties instellen. De instellingen zijn onderverdeeld in opties voor het uitpakken en inpakken van bestanden. Zo kun je onder andere kiezen waar je de uitgepakte bestanden wilt opslaan en wat er moet gebeuren met het originele gecomprimeerde bestand.

Je kunt ervoor kiezen om het originele archiefbestand automatisch te verwijderen nadat deze is uitgepakt, een optie die je veel extra schijfruimte kan besparen.

Ronald bedankt voor de tip!Reacties


 • Marcel Kraan

  7 augustus 2011 om 10:03

  jammer dat je geen tar.gz of een ander formaat kan als default instellen?
  wel handig

 • KvdLinde

  8 augustus 2011 om 8:18

  Dus Stuffit Expander heb je dan niet nodig, als er al een standaard unzipper p[ de MAC zit.
  Of zie ik dat verkeerd.

 • Obi

  8 augustus 2011 om 19:35

  Mwahahaha, ik zocht hem een week of 3 geleden voor een ICT-zaak en toen vond ik hem daar IDD! Alsnog bedankt, zal hem ff in de leeslijst van Safari zetten om het te onthouden!!

 • JJ

  15 februari 2012 om 13:53

  Wanneer ik dubbelklik op een .zip-bestand, verwacht ik dat Archiveringshulpprogramma mijn zip-bestand uitpakt. Maar hij pakt het juist nog een keer in.
  Vraag 1: hoe kan ik dit instelen, dat hij hier uitpakt ipv inpakt?
  Vervolgens open ik archiveringshulpprogramma, zoals Ronald hierboven beschrijft. Met cmd-U probeer ik het zip-bestand te unzippen, maar vind niet terug waar dat geplaatst zou zijn. Mijn instelling in archiveringshulpprogramam zegt ‘bewaar uitgepakte bestanden in dezelfde map aps archief’ (zoals ook in de figuur van Ronald in 1e veld aangegeven is).
  Vraag 2: Waar vind ik nu mijn uitgepakte bestand?

 • jordy

  5 januari 2013 om 13:14

  bij mijn doet Archiveringshulpprogramma niet meer want ik kan geen zip meer uit pakken naar srt.
  waar ligt dat aan

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!