3 augustus 2013

Documenten beveiligen met behulp van de PDF optie

PDF-iconWanneer je werkt met informatie die geheim moet blijven voor derden dan zijn er tal van mogelijkheden om documenten te versleutelen en te voorzien van een wachtwoord.

Op het moment dat je documenten belangrijk maar geen staatsgeheim zijn dan kun je de standaard in OS X ingebouwde PDF opties gebruiken. Op eenvoudige wijze kun je dan een document voorzien van een wachtwoord.

Vanuit bijna iedere OS X applicatie heb je de mogelijkheid om bestanden uit te printen via de menu optie Archief ▸ Druk af. In het venster wat verschijnt heb je ook de mogelijkheid om het document op te slaan als PDF document.

Screencapture 2013-08-02 om 11.32.28

Klik op de knop 'PDF' linksonder in het venster en selecteer de optie 'Opslaan als PDF'. In het nieuwe venster kun je het document een naam geven, onderin het venster heb je de optie 'Beveiligingsopties...'. Klik hierop en je krijgt de mogelijk om het PDF te voorzien van restricties.

Screencapture 2013-08-02 om 11.32.15

Je kunt het kopiëren van tekst, uitprinten van het document en het openen ervan beveiligen met een wachtwoord.

Screencapture 2013-08-02 om 11.32.06

Met behulp van tools is het vrij eenvoudig om de wachtwoorden van PDF te hacken. Deze methode is dus niet geschikt om super geheime informatie te beschermen, maar is wel geschikt voor 'huis, tuin en party' informatie te beschermen.

Op het moment dat het PDF bestand wordt geopend zal afhankelijk van de ingestelde restricties om het wachtwoord worden gevraagd.Reacties


 • Jeron van Delden

  3 augustus 2013 om 22:00

  Goedenavond, als ik vanuit word een document wil bewaren als een pdf komt er de melding: Word kan niet met de printer communiceren. Terwijl ik het document wel kan printen. Ik heb een Imac 21,5 met OS X 10.8.4.

  Ik hoor graag van u.

 • I Jansen

  30 augustus 2014 om 13:42

  Nu heb ik zo’n beveiligd PDF in mijn bestanden staan maar ben ik het wachtwoord kwijt. Iemand enig idee hoe ik er toch bij kan?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!