27 mei 2012

Drie alternatieven voor Perian

De ontwikkelaars van het populaire codec pakket Perian hebben bekend gemaakt dat ze zullen stoppen met het verder ontwikkelen van de plugin. Er zal dus geen nieuwe versie voor Mac OS X 10.8 Mountain Lion worden ontwikkeld als de huidige versie niet compatible is. Op korte termijn zal de broncode van Perian openbaar beschikbaar worden gesteld en mogelijk wordt de ontwikkeling door een andere ontwikkelaar voortgezet.

Perian is een codec pakket waarmee het mogelijk wordt om in QuickTime media-bestanden af te spelen in een niet standaard Apple formaat zoals bijvoorbeeld DivX, MKV, AVI en XviD. De noodzaak voor een dergelijke plugin neemt snel af omdat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van de standaard door Apple ondersteunde H.264 en MPEG 4 codec’s.

Hieronder vind je drie applicaties die als vervanger voor Perian kunnen worden gezien, deze applicaties bezitten de mogelijkheid om third party codecs af te spelen.

• VLC Player
De oorspronkelijke open-source video-speler, VLC is de standaard media applicatie voor veel Mac OS X gebruikers. VLC is een player die bijna alle codecs die kan afspelen, denk daarbij aan DivX, AVI, XviD, MKV, WebM, WMV , FLV, DDT, AGT, KSM en nog veel meer.

Download: VLC player

• UMPlayer
Een relatief nieuwe cross platform player is UMPlayer (Universal Media Player), deze player ondersteunt honderden codecs waaronder AAC, AC3, ASF, AVI, DIVX, FLV, H.263, Matroska, MOV, MP3, MP4 , MPEG, OGG, QT, RealMedia, VOB, Vorbis, WAV, WMA, WMV, XVID en nog veel meer.

De applicatie kan tevens Youtube video’s afspelen en heeft ondersteuning voor SHOUTcast afspeellijsten en kan screenshots van de videobestanden maken. Daarnaast kan de applicatie gebruikt worden in combinatie met hardwarematige MPEG decoders zoals DXR2, DXR3/Hollywood+ en Siemens DVB.

Dowload: UMPLayer

• MPlayer
Voorzien van een mooie minimalistische OS X interface en eenvoudige bediening is deze krachtige en functionele player een directe concurrent van VLC. De player ondersteunt multithreading en 64-bit machines. Op het gebied van features is MPlayer iets minder toebedeeld dan VLC maar deze is zeker de moeite waard om eens te bekijken.

Download: MPlayerReacties


 • Arnold

  27 mei 2012 om 9:43

  Deze drie programma’s vind ik niet echt een alternatief voor Perian, ik bedoel, Subler, of iVI kunnen volgens mij geen gebruik maken van de codecs die in bijvoorbeeld VLC zitten..

 • MathiasB

  27 mei 2012 om 9:55

  Klopt, dat zijn gewoon programma’s om dan filmpjes af te spelen, maar Perian was een plugin die zelfs werkte in iMovie om bepaalde bestanden te importeren. Ook kon je dan met Quicklook bepaalde formaten afspelen die je Mac standaard niet ondersteunde…

 • Danny

  27 mei 2012 om 10:08

  Bout.! Maar als de broncode beschikbaar komt, pikt echt iemand dat wel op.! Keep us informed guys

 • Laurens

  27 mei 2012 om 10:14

  Bedankt voor de tip. Ga de laatste eens proberen.

 • maced2

  27 mei 2012 om 16:23

  VLC…meer heb je niet nodig.. :)

 • Joske

  27 mei 2012 om 19:21

  MPlayerX in de Mac App Store

 • MacOostende

  27 mei 2012 om 22:55

  Perian is toch wel handiger. Quicktime speelt dan immers alles af. Waarom zou je naast Quicktime nog een extra app moeten installeren? Ik hoop maar dat Perian snel overgenomen wordt door een ander team ontwikkelaars. Dat zal wel hé, want het is erg geliefd in de Macwereld.

 • Joske

  28 mei 2012 om 12:16

  @MacOostende: het is niet een kwestie van moeten; je kan gewoon blijven hopen.

 • Nick

  30 mei 2012 om 19:18

  Ik vind VLC toch net iets fijner dan Perian, omdat VLC een stuk beter om gaat met MKV bestanden. Ook het selecteren van audio- en ondertitelingkanalen is duidelijker (makkelijker) dan in Perian.

  Uit de bovenstaande lijst heb ik alleen MPlayer, Perian en VLC gebruikt en mijn duidelijke favouriet is VLC.

 • Jan vdP

  2 juni 2012 om 21:50

  Perian wordt nogal eens vereist als onderdeel van andere programma’s. Bijvoorbeeld iTubeX. Hoop dat een geniale programmeur, ergens ter wereld, het aapje op z’n schouder wil zetten.

 • portotalley

  23 juni 2014 om 5:48

  As the alternative to Perian for Windows or Mac, iDealshare VideoGo can easily convert all kinds of video including AVI, DivX, Xvid, WMV, ASF, MPEG-1, MPEG-2, FLV, MKV, WTV, SWF, RMVB, VOB, 3GP, TS, DV, AVCHD, MTS, MXF, and etc to QuickTime supported video format for easy playback in QuickTime, iTunes, iPad, iPod, iPhone, Apple TV or Edit in iMovie, Final Cut Pro.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!