19 juni 2015

BasisEen herstart doet wonderen…

imac met spinning wheel

Het is je vast al een overkomen, je Mac (of PC) begint trager te werken, programma's doen er langer over om bepaalde handelingen uit te voeren, het opslaan van een document duurt een eeuwigheid, etc. Erg vervelend, maar misschien is het tijd om je Mac te herstarten, het kan wonderen doen.

Een computer dagenlang (of weken lang in het geval van een Mac) laten draaien is niet echt een goed plan. Er kunnen verschillende problemen ontstaan: Wi-Fi of overige netwerkproblemen, een harde schijf die steeds voller geraakt, je RAM-geheugen slaat op hol, etc.

Je zou denken, ja ik heb een apparaat van Apple die zijn er voor gemaakt om zonder problemen te werken. Fout! Met een splinter nieuwe computer hoeft dit nog geen enkel probleem zijn, maar computers die al enkele maanden oud zijn en heel vaak worden gebruikt zijn gevoeliger.

Het herstarten van een Mac

Wat kan hiervoor de oorzaak zijn?

- Door foutief afsluiten van programma's kan de cache niet worden gewist
- Afgesloten programma's waarbij verschillende processen actief blijven en dus nog CPU vragen
- Zware bestanden die te lang openstaan en niet worden opgeslagen.
- Programma's die verkeerd gebruikmaken van de CPU (herkenbaar aan het blazende geluid van de ventilators).
- Prullenmanden die worden geleegd, maar sommige bestanden worden pas bij een herstart gewist
- Een computer die in sluimerstand wordt gebracht zal nog steeds op de achtergrond taken uitvoeren, zoals connectie behouden met het apparaten. Eventuele notificaties uitvoeren of updates installeren.

Door regelmatig je Mac of PC te herstarten kun je deze problemen voorkomen en worden de oorzaken aangepakt, dit omdat alle processen worden herstart. Het is niet zo dat je nu iedere keer als je jouw Mac niet gebruikt hem volledig moet uitschakelen, maar eens in de zoveel tijd (2 keer per week?) je computer herstarten kan wonderen doen.

Een Mac kun je herstarten via  ▸ Herstart of door de power-knop enkele momenten ingedrukt te houden tot je de mogelijkheid hebt om je Mac te herstarten.

bron:

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.Reacties


 • ThinkAboutIt

  20 juni 2015 om 9:53

  Wat een onzin!
  Ik herstart mijn Macbook Pro alleen als het verplicht is bij een update.
  En hij is nog net zo snel als de eerste week!
  2 x per week herstarten?? Laat mij niet lachen, het is geen windows.

 • Leon Mols

  20 juni 2015 om 10:13

  En een server dan? die herstart je toch ook niet om de haverklap? Ik heb een Mac Mini met OS X Yosemite Server die DNS, DHCP, Caching en div andere taken verzorgd…..

 • David

  20 juni 2015 om 10:44

  Preventief herstarten is een beetje onzinnig, maar als je problemen hebt waarbij het niet duidelijk is waar ze vandaan komen en de gebruikelijke diagnostiek niet helpt om het probleem op te lossen kan het zeker geen kwaad om een herstart te doen. Kleine fouten in de kernel of achtergrondprogramma’s kunnen ervoor zorgen dat langzaam steeds minder resources beschikbaar zijn voor de applicaties. Het is alleen een lapmiddel dat niet de onderliggende oorzaak aanpakt.

 • Marco

  20 juni 2015 om 14:27

  Ik volg met plezier Appletips, maar deze tip vind ik erg vreemd en raar advies.
  Het is absoluut niet nodig OSX vaak te herstarten (2x in de week is vaak). OSX is prima geschikt om te laten sluimeren. Niet voor niets heeft Apple de functie Powernap ontwikkelt, deze werkt juist alleen in sluimer.
  De problemen die genoemd worden hebben niets te maken met laten sluimeren van je Mac.
  Een keer herstarten kan helemaal geen kwaad natuurlijk maar de reden die gegeven wordt hier is gewoon een Windows tic. En een keer herstarten als iets vastloopt is ook prima.
  Doorgaans kun je een Mac gewoon lekker laten sluimeren, ook oudere Macs.
  Of naar eigen voorkeur maar niet om wat hier verteld wordt.

 • Maarten

  20 juni 2015 om 15:12

  Mijn iMac uit 2008 moet ik elke dag herstarten en inderdaad het verhaal klopt. Een herstart doet wonderen, gewoon deurdonderen!

 • Dennis

  20 juni 2015 om 18:36

  Ik start elke dag op dus nergens last van, ik laat mijn pc niet onnodig aan staan als ik er niks mee doe.
  Als ik ga slapen of weg na werk of iets gaat alles uit dus ook de mac mini het verbruikt niet veel stroom oke maar ik ben er niet dus hoeft helemaal niks te gebruiken dan.

 • Mike

  20 juni 2015 om 18:49

  Ik weet niet, maar ik zie meer en meer Windows-tics op Appletips. Een waardeloos en nutteloos programma CleanMyMac wat wordt aangeboden, de tip om preventief je Mac 2 keer pr week af te sluiten…

  Pfff, Windows Vista-kwaliteitje zullen we maar denken…. OS X is nog steeds gebaseerd op FreeBSD en UNIX, twee OS’en die gebouwd zijn om continue te blijven draaien en zichzelf donders goed weten te redden bij resource-problemen zoals als geheugen wat op tijd wordt vrijgegeven etc etc. Als je dat in het achterhoofd houdt weet je ook dat je flauwekul zoals cleaners en ‘preventief opnieuw opstarten’ gewoon niet nodig hebt tenzij je echt een probleem hebt.

 • Koen

  20 juni 2015 om 21:38

  @mike je kan de kwaliteit van appletips niet afrekenen op slechts 2 tips, ze posten er 10-tallen per week. Daarnaast klopt dit verhaal wel degelijk, niet nodig bij gewoon surfen en mail, maar iemand die zijn Mac 8-10 uur per dag gebruikt moet wel degelijk een keertje in de week de Mac herstarten, maar he doen jullie het toch lekker niet ;-)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!