18 juni 2016

Een disk image terugplaatsen met Etcher

etcher icon

Wanneer je een disk image (.img) met bijvoorbeeld Raspbian voor de Raspberry Pi of een andere image wilt terugplaatsen op een SD kaart, dan kun je daar verschillende tools voor gebruiken. Onder OS X is ApplePi-Baker een van de populairste tools. Sinds kort is er een nieuwe open source tool genaamd "Etcher" beschikbaar die werkt onder OS X, Linux en Windows.

Disk image terugplaatsen

Wat direct opvalt aan de "Etcher" tool als hij is opgestart is de mooie en simpele grafische interface. Ook de werking van de tool is uiterst simpel: Selecteer een disk image (.IMG) bronbestand, selecteer hierna de drive (SD Kaart) waarop je het image wilt wegschrijven en klik hierna op de knop 'Burn'. Dat is alles en meer hoeft het ook niet te zijn, eenvoud ten top!

etcher-osx

Extra SD Kaart opties

Je kunt naast .IMG en ISO bestanden ook ZIP bestanden selecteren om terug te plaatsen op de SD kaart, je hoeft dus images die zijn gecomprimeerd niet eerst uit te unzippen voordat je ze kunt terugzetten, dat bespaart weer de nodige harddiskruimte en tijd.

Nadat het het disk image succesvol terug naar de SD Kaart is geschreven verschijnt automatisch de vraag of je dezelfde actie opnieuw wilt uitvoeren, de huidige SD kaart zal automatisch worden unmount van het systeem en kun je direct verwijderen.

Bij het selecteren van de SD kaart wordt extra informatie weergegeven, zodat je niet per ongeluk het disk image gaat terugzetten op een verkeerde drive.

Etcher downloaden

Etcher is speciaal bedoeld voor ontwikkelaars, eindgebruikers en iedereen anders die wel eens met image bestanden zoals .IMG en .ISO werken. Je kunt Ether tool gratis downloaden op website van ontwikkelaar Resio.io.

Mocht je interresse hebben voor de source bestanden of willen meewerken aan de verdere ontwikkeling van de Etcher dan kun je terecht op GitHub project pagina.

Lees ook: Tor proxy installeren voor OS X en iOS met een Raspberry Pi

Meer tips voor Raspberry Pi vind je op raspberrytips.nlReacties


  • MoLLiE

    19 juni 2016 om 12:11

    Ether werkt erg goed. Gebruik het voornamelijk om even snel (en makkelijk) een ISO op een USB stick te zetten, bijvoorbeeld van Ubuntu oid.
    Natuurlijk kan dit in de cli ook met ‘dd’ maar goed, dat moet je allemaal maar onthouden.

    Had van mij best een paar euro mogen kosten (€ 2,99) gezien de werking en de toch wel fraaie schil.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!