6 april 2018

High Sierra 13.4: Ondersteuning voor externe videokaarten (eGPU)

2 min leestijd
High Sierra 13.4: Ondersteuning voor externe videokaarten (eGPU)
macOS
2 min leestijd

Vanaf macOS High Sierra 10.13.4 heeft de Mac ondersteuning gekregen voor externe videokaarten, ook wel eGPU genoemd. De externe grafische processors kunnen gebruikt worden om je Mac extra kracht te geven bij grafische taken.

Denk hierbij aan het monteren van een video, bewerken van foto's in Photoshop, creëren van Virtual Reality content of het spelen van games. Let wel, niet iedere Mac heeft ondersteuning gekregen voor deze externe videokaarten en zijn er bepaalde eisen aan het gebruik verbonden.

Ondersteunende Mac's voor eGPU's

Om gebruik te kunnen maken van een externe grafische processor moet je in het bezit zijn van een MacBook Pro eind 2016 of nieuwer, iMac midden 2017 of nieuwer of iMac Pro eind 2017 of nieuwer. Daarnaast moet de eGPU aangesloten worden via een Thunderbolt 3 aansluiting.

Ondersteunende externe videokaarten (eGPU)

Ondersteunende eGPU's voor Mac

In een support document van Apple vind je een overzicht van alle eGPU's die de Mac ondersteunen, deze zijn namelijk geschikt voor Metal, OpenGL, en OpenCL. Klik hier om de lijst te bekijken. Opvallend, Nvidia heeft geen ondersteuning gekregen.

Externe videokaart gebruiken op een Mac

Zodra je aan bovenstaande eisen voldoet en je hebt de juiste eGPU dan kun je deze automatisch gebruiken op je Mac. Zodra je de eGPU aansluit zal deze geactiveerd worden en wordt deze gebruikt voor de grafische taken. Let wel, de eGPU kan alleen gebruikt worden bij applicaties die geoptimaliseerd zijn voor Metal, OpenGL, and OpenCL. Via de menubalk kun je eenvoudig een eGPU veilig loskoppelen.

Verder is het goed om te weten dat de eGPU's niet kunnen gebruikt worden in combinatie met Windows Boot Camp, herstelmodus actief is of er systeemupdates worden uitgevoerd. De eGPU is dus geen vervanging voor de geïntegreerde videokaart wanneer daar iets mis mee is.

ook interessant
USB of externe harde schijf formatteren met exFat zodat deze werkt met Windows en Mac
USB of externe harde schijf formatteren met exFat zodat deze werkt met Windows en Mac

Uitleg hoe je een externe harde schijf of USB-Stick kunt formatteren naar ExFat zodat deze werkt op Windows en Mac.

info
Auteur Wesley Fabry
Datum06/04/2018 16:43
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Blijft hoe je dat invult. Een los moederbord met kaarten. Echt sofar from reallity zelfs voor fotografen met een leaf digitale sensor op een hasselblad ?

    Beantwoorden
  • @Jeroen
    Jouw opmerking is niet heel logisch.
    Vergeet niet dat je vervoer soms beter met een boot, vliegtuig of auto kan doen. Afhankelijk van de plaats, bestemming en traject kies je de beste opties. Soms is de GPU het meest belangrijke en is een interne (vaak geknepen of niet high-end) niet voldoende… dan is dit een ideale toevoeging..

    Beantwoorden
  • Toch geloof ik dat een snelle SSD en de snelste CPU en maximaal RAM in een MacBook praktischer is. Of krijg je een los moederbord op je bureau met videokaarten erin en een losse voeding??? Lijkt een beetje op hoe ik vroeger een modulaire radio zend amateur opstelling had. ?

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store