7 augustus 2017

Bepaal zelf het Time Machine schema met TimeMachineEditor

Time Machine OS X

Met behulp van Time Machine kun je dagelijks een back-up van al je bestanden en instellingen maken van je Mac naar een externe harde schijf. Time Machine instellen is erg eenvoudig en kun je doen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Time Machine.

Standaard maakt Time Machine ieder uur automatisch een backup van je Mac, het is niet mogelijk om deze interval aan te passen in voorkeuren. Met behulp van de gratis app TimeMachineEditor kun je standaard interval aanpassen en zelfs een uitgebreid schema aanmaken voor je Time Machine reservekopieën.

TimeMachineEditor gebruiken om Time Machine aan te passen

Iedere uur een reservekopie maken is misschien wat overdreven. Echter wordt er niet constant een volledige back-up van je Mac gemaakt, Time Machine upload alleen de gewijzigde of nieuwe bestanden en instellingen. Wie meer controle wil kan de gratis app TimeMachineEditor gebruiken.

• Download hier gratis TimeMachineEditor
• Installeer de app en open deze
• Kies in het drop-down menu een gewenste optie
• Vink eventueel extra opties aan
• Klik op 'Apply' om de wijzigingen te activeren

TimeMachineEditor interval aanpassen

Je hebt de keuze uit: When inactive, Interval en Calender intervals. Wanneer je kiest voor 'When inactive' dan zal de app proberen een Time Machine back-up te maken wanneer je de Mac niet gebruikt, zorg er dan wel voor dat Power Nap actief is (meer info). Kies je voor Interval dan kun je zelf de tijd bepalen wanneer een reservekopie gemaakt moet worden, bijvoorbeeld om de 4 uur. Tot slot kun je 'Calender Intervals' gebruiken om een zeer uitgebreid backup schema in te stellen. Je kunt hierbij kiezen om een back-up uit te voeren per uur, dag, week, maand of een combinatie hiervan.

Bepaal zelf het time machine schema

Daarnaast heb je de mogelijkheid om het maken van reservekopieën uit te schakelen tussen een bepaalde tijd, bijvoorbeeld tijdens de kantooruren. Gebruik je deze app op een MacBook dan kun je ook de optie 'Back up while on battery power', dan kun je ook Time Machine back-ups maken terwijl de Mac niet aan het stroomnet hangt.

Via de on/off knop kun je de app in of uitschakelen. Wanneer je de app uitschakelt moet je via  ▸ systeemvoorkeuren ▸ Time Machine ▸ de optie 'Automatische reservekopieën' weer opnieuw inschakelen. Meer informatie over TimeMachineEditor lees je hier terug, wanneer je de app fantastisch vind kun je de ontwikkelaar een donatie geven.

Lees ook: Eenvoudig een back-up maken van je Mac naar Google Drive

Vernieuwd artikel, origineel van 03/03/2011Reacties


  • Rudolf Lutz

    8 augustus 2017 om 11:45

    Waarom komt deze app niet voor in de App Store? Ik ben altijd wat huiverig om apps niet van de App Store te downloaden/installeren wegens mogelijke malware.

  • Wesley Fabry

    8 augustus 2017 om 12:03

    Omdat Apple het niet fijn vindt dat er ‘gerommeld’ wordt met standaard instellingen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!