30 augustus 2010

Foto’s maken met je iPhone 4 of 3GS

De iPhone 3GS en 4 hebben een camera met autofocus-functie. Je kunt er foto’s mee maken onder mindere lichtomstandigheden en je kunt zelf aangeven op welk object de camera moet scherpstellen.

De foto's die je maakt met de iPhone komen automatisch in de fotorol terecht. Daar kun je deze schermvullend bekijken, erop inzoomen, een foto instellen als wallpaper of je foto’s uploaden naar MobileMe of via e-mail en MMS versturen. De iPhone voegt automatisch de GPS locatie informatie toe aan de foto's zodat je later met 'Places/plaatsen' kunt zien waar de foto's zijn gemaakt.

Het scherp stellen op een bepaald object doe je door op het scherm te tappen waar het object verschijnt. Naast de scherpte wordt bij het tappen op een object ook de witbalans van de foto aangepast. Met de iPhone 3GS en 4 kun je het beste foto’s maken op een afstand van minimaal 50 centimeter.

Het onderstaande laat zien hoe je op verschillende onderdelen in de foto kunt scherp stellen. Op de bloemen op de voorgrond (links) of het huis op de achtergrond (rechts).

Een goede foto krijg je alleen als je de iPhone stilhoudt. Het is daarom het beste om de iPhone met twee handen stevig vast te houden, leunend tegen een object. Sta met beide benen stevig op de grond en haal diep adem voordat je de foto neemt.

Op het scherm van de iPhone verschijnt een sluiterknop voor het maken van een foto, deze komt pas in actie wanneer je je vinger loslaat van de sluiterknop. Je kunt dus je vinger op de knop plaatsen om een foto van jezelf te maken, de foto wordt pas gemaakt wanneer je je vinger van de knop haalt.

Zoals veel digitale camera's laat ook de iPhone een digitaal sluitergeluid horen wanneer je een foto maakt. Het sluitergeluid geluid kan in sommige gevallen misleidend zijn. Soms klinkt het geluid te vroeg, waardoor je de telefoon beweegt terwijl de foto nog niet is genomen, wacht daarom totdat de foto op het scherm verschijnt voordat je de iPhone weer beweegt.

Johan bedankt voor deze bijdrage!Reacties


 • Rob den Hertogh

  30 augustus 2010 om 9:36

  Hallo Richard!

  Waarom zit er op de i-Phone’s geen zoom objectief.
  Bij andere gsm’s is dit gebruikelijk!
  Geef deze tip eens door aan Apple.

  Groetjes, Rob

 • Koen

  30 augustus 2010 om 10:00

  Hoi Rob, het is een telefoon. XD

  Overigens vind ik de voorbeeld foto’s erg slecht. Als jullie het huis scherp stellen pakt hij ook het gras wat dichtbij is. Slechte fotografie. ;)

 • Robert

  30 augustus 2010 om 10:16

  @Koen:

  Jee, zoals Rob al zegt, het is een f%ucking telefoon.
  Het verschil tussen huis en bloem is goed te zien. Ook nog eens ondersteund MET tekst.

  Je kan de telefoon er niet op aanspreken dat hij geen diafragma waarden heeft van 2.8 t/m 22 om veel scherpte diepte in de foto te krijgen. (in geval van veel scherpte diepte 2.8)

 • Robert

  30 augustus 2010 om 10:17

  @Koen, ik bedoel zoals je zelf al zegt…. het is een telefoon

 • Arjan

  30 augustus 2010 om 10:28

  Door in de foto net boven de sluiterknop te tappen met je vinger komt er een schuifbalk in beeld waarmee je uit- en in kan zoomen. Ten minste, op mijn 3GS met iOS 4.

  Dus zoomen kan wel.

 • Sébastien

  30 augustus 2010 om 13:05

  @Arjan, ja maar dat is digitale zoom wat uiteraard niet te vergelijken valt met optische zoom.

  Het is hoe dan ook een telefoon, als je deftige foto’s wilt,koop dan toch gewoon een camera.

 • kevin

  30 augustus 2010 om 14:55

  Wat een gejammer om een foto.

  een camera op een telefoon is meer om leuke momenten vast te leggen.

  Hoe wil je een optische zoom op een telefoon krijgen.

  het is voor mij goed genoeg

 • els boedts

  11 september 2010 om 0:21

  bedankt voor je goede tip’s

 • Sanne

  13 juli 2011 om 8:54

  Weet iemand of je een foto of filmpje van je iphone dat je op je telefoon hebt weggegooid weer terug kunt halen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!