17 maart 2012

Fotostream kopiëren naar een alternatieve map

De foto's die zich bevinden in je persoonlijke Fotostream worden 30 dagen bewaart en zijn alleen te bekijken vanuit iPhoto of Aperture.

Met behulp van het onderstaande Applescript wordt de complete inhoud van je Fotostream gekopieerd naar de map Afbeeldingen ▸ MijnStream. Hierdoor kun je de foto's direct in iedere willekeurige applicatie gebruiken en eventueel een back-up van maken. Vanzelfsprekend is het ook in iPhoto en Aperture mogelijk om geselecteerde foto's naar een willekeurige map slepen.

Mocht je echter alle foto's in één keer willen kopiëren zonder gebruik te hoeven van beide app's dan kun je het onderstaande Applescript gebruiken.

Ga in Finder naar je thuismap en maak in de map 'Afbeeldingen' de submap 'MijnStream' aan.

Open hierna de Applescript editor en plak hierin het onderstaande Applescript.

tell application "Finder"
	set this_folder to (path to application support from user domain as string) & "iLifeAssetManagement:assets" as alias
	set target_folder to (path to pictures folder from user domain as string) & "MijnStream" as alias
	try
		duplicate (every file of the entire contents of this_folder whose name contains "IMG") to the target_folder with replacing
	end try
end tell

Je kunt nu het script controleren op syntax fouten met behulp van de compileer knop. Wanneer je het script eenmalig wilt uitvoeren kun je deze starten met de 'Voer uit'-knop. Wanneer je het vaker gebruik wilt maken van het script dan kun je het script opslaan als een 'standalone' programma.

Afhankelijk van het aantal foto's in je Fotostream kan het enkele seconden duren voordat de foto's naar de map Afbeeldingen ▸ MijnStream worden gekopieerd, tijdens de kopieer actie kan het voorkomen dat de Finder traag reageert.

• Frank, bedankt voor de tip!Reacties


 • Brandius

  17 maart 2012 om 11:44

  Goede tip, helaas komt de grootte van de foto’s in Fotostream niet overeen met de oorspronkelijke grootte van de foto’s, gemaakt met de iPhone 4.

 • Matjan Tutul

  23 december 2013 om 11:25

  Helaas werkt dit niet voor mij. Als ik de Applescript Editor open verschijn er alleen een Finderscherm, waarin de nieuw aangemaakt map ‘MijnStream’
  Hoe daarna verder?

 • Matjan Tutul

  23 december 2013 om 12:22

  Welnee, ik heb een update uitgevoerd en nu gaat het prima.

 • Laura

  9 juli 2017 om 20:57

  Gemaakte foto’s worden automatisch opgeslagen in de fotostream. Hoe kan ik deze foto’s nu opslaan op mijn PC (dit is geen Apple).

 • Wesley Fabry

  10 juli 2017 om 10:41

  @Laura Onder windows kan het op deze manier: https://www.appletips.nl/icloud-fotobibliotheek-windows/

Een reactie toevoegen: