7 april 2017

ScreencastHandleiding: Originele video’s maken met Clips

clips app

De vorige maand door Apple aangekondigde Clips-app is vanaf nu beschikbaar voor iOS. Met deze nieuwe applicatie is het mogelijk om (korte) video's te maken met verschillende effecten, teksten, filters, emoji's en meer.

De applicatie is gratis beschikbaar voor iPhone en iPad, maar vereist wel iOS 10.3. Als je deze iOS versie nog niet hebt geïnstalleerd moet je dit wel eerst doen. De app is alleen beschikbaar op 64-bits apparaten, dit houdt in dat de App op alle iOS 10.3 apparaten werkt behalve op de iPhone 5, iPhone 5c en iPad 4. Hoe deze video-applicatie precies werkt lees je terug in deze handleiding.

Index Clips handleiding

Hoe werkt de clips app?
Foto's gebruiken in een Clips-video
Bestaande video's en foto's gebruiken
Verschillende fragmenten bewerken
Gesproken tekst handmatig aanpassen
Clips delen op sociale media en meer
Clips-video's volledig verwijderen

Hoe werkt de clips app?

Wanneer je de app opent wordt onmiddellijk de camera geactiveerd en kun je op de rode knop drukken om op te nemen. Zolang je de knop indrukt zal deze blijven opnemen. Bovenaan het scherm vind je de verschillende opties terug om je foto of video te bewerken. Al je video's vind je terug onder het uitklap-menu (1). Tekst (2) kun je ondermeer toevoegen door te praten tijdens het opnemen.

clips onderdelen in ios app

Filters (3) kun je eenvoudig kiezen via de drie overlappende cirkels, objecten en emoji's (4) via de ster en posters/intro's (5) zijn te vinden achter het T-icoon. Met behulp van de muzieknoot (6) kun je eenvoudig je eigen of voorgeprogrammeerde muziek toevoegen.

Foto's gebruiken in een Clips-video

Wanneer je een foto maakt of toevoegt vanuit je bibliotheek dan kun je deze gebruiken in de video. Kies of maak de foto en deze verschijnt op je scherm. Vervolgens kun je deze toevoegen aan de video door op de rode knop te drukken. Hoe langer je deze indrukt, hoe langer het fragment wordt. Tijdens het indrukken kun je de foto bewegen door bijvoorbeeld in te zoomen of teksten toevoegen met behulp van spraak.

clips bewerken in iOS app

Bestaande video's en foto's gebruiken

Naast het onmiddellijk maken van foto's en video's kun je ook bestaande content gebruiken vanuit je persoonlijke fotobibliotheek. Tik op 'bibliotheek' en voeg de gewenste foto of video toe. Daarna kun je deze eenvoudig bewerken via speciale filters en meer.

Verschillende fragmenten bewerken

Een clip kan bestaan uit meerdere fragmenten, deze vind je onderaan terug via de tijdlijn. De fragmenten kun je eenvoudig verplaatsten door ze te slepen naar de gewenste positie. Tik op een fragment om het geluid (speaker)uit te schakelen, te verwijderen (prullenmand) of in te korten (schaar). Een fragment kun je ook direct uit de tijdlijn verwijderen door deze naar boven te vegen.

Gesproken tekst handmatig aanpassen

Met behulp van de tekst-functie (1) is het mogelijk om teksten toe te voegen aan je project. Omdat dit met spraak werkt kan het wel een voorvallen dat de tekst foutief is. Gelukkig kun je dit eenvoudig aanpassen: tik onderin op het fragment dat de schrijffout bevat. Druk op play-knop tot er tekst bovenaan het scherm verschijnt, druk onmiddellijk op de pauze-knop. Tik vervolgens op de tekst, onmiddellijk krijg je de mogelijkheid deze te bewerken.

Clips delen

Clips delen op sociale media en meer

Wanneer je Clip klaar is kun je deze delen met je vrienden, familie en sociale media. Tik op de deel-knop (vierkant met pijl omhoog) en kies een gewenste deelmogelijkheid. Via deze weg kun je ook de clip bewaren als video. Bovenaan vind je onmiddellijk je meest recente contacten terug. Wanneer een persoon op de foto of video wordt herkent dan zal deze suggestie bovenaan het deel-venster verschijnen.

Clips-video's volledig verwijderen

Wanneer je meerdere Clips (projecten) maakt worden deze allemaal opgeslagen in de app. Deze vind je terug onder het uitklapmenu dat je bovenaan terugvindt. Tik op het (omlaag) tekenen en kies een video om deze te bewerken of te delen. Via dit menu kun je ook de video's verwijderen, leg je vinger op de clip tot het kruisje verschijnt. Tik vervolgens op het kruisje om deze te verwijderen.

Clips
ClipsCategorie: Photo & Video, Lifestyle
Ontwikkelaar: Apple Distribution International
iPad & iPhone  4+  53 MB DOWNLOAD GRATIS

Lees ook: Foto’s en video’s delen die na 24 uur verdwijnen met Facebook StoriesReacties


 • Lambert

  9 april 2017 om 12:22

  Heb een proefclip gemaakt maar kan vervolgens de clip niet delen of bewaren

 • Wesley Fabry

  9 april 2017 om 12:25

  @lambert tik linksboven op het uitklap menu (soort pijl omlaag). Tik eventueel op je clip zodat deze actief is. Daarna kun je onderaan rechts op de deelknop tikken. Is dit niet het geval, tik dan eerst op ‘gereed’. (Zie video ter illustratie)

 • Lambert

  9 april 2017 om 12:29

  Excuses, ik was nog niet helemaal wakker. Delen werkt prima.
  Clips is daarom ook leuk om te importeren in iMovie.
  Lambert

 • ruud terpstra

  5 juni 2017 om 15:43

  Wat is in clips ‘the viewer’?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!