29 april 2012

10.7De trackpad zoomfunctie in Safari uitschakelen

Sinds de introductie van Mac OS X Lion heb je de mogelijkheid om te kunnen in- en uitzoomen op de content binnen een webpagina in Safari. Dit doe je door het maken van een ‘Pinch’ beweging op het touchpad. (twee vingers naar elkaar toe of van elkaar afduwen).

Nadeel van deze functie is dat hij vaak ‘per ongeluk’ door de gebruiker wordt geactiveerd, doordat met twee vingers het touchpad tegelijkertijd wordt aangeraakt.

Op het moment dat je hebt ingezoomd op een webpagina kun je heel eenvoudig met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + 0 (nul) terugkeren naar de standaard 100% weergave zonder dat je daarbij de pinch beweging hoeft te maken.

Mocht de zoomfunctie te vaak per ongeluk worden geactiveerd dan kun je deze functie eventueel uitschakelen met behulp van de trackpad voorkeuren. Ga hiervoor naar:

 ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Trackpad

Selecteer het tabblad ‘Scrollen en zoomen’ en deactiveer de optie ‘In- of uitzoomen’.

Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk om de zoom functie op een webpagina binnen Safari te gebruiken.

Let op! dat het hier een systeem instelling en is dus niet alleen van toepassing op Safari maar ook op de Voorvertoning applicatie en dergelijke.

Allard en Bas bedankt voor de tip!Reacties


 • sjef

  30 april 2012 om 23:44

  tja ook irritant dat met magic mouse deze inzoomfunctie random uit zichzelf actief wordt.

 • sjef

  2 mei 2012 om 18:06

  indd Sjef

  heb geen problemen met het bovenstaande maar ook op magic mouse!

 • Leoni

  27 juli 2014 om 12:33

  Ik heb sinds kort het probleem dat het in en uit zoomen niet meer werkt met de touchpad d.m.v. vingers knijpen. Ik heb niks verandert aan de instellingen. Wie weet de oplossing?

  Ik had wel iets gelezen dat je via de ctrl toets het zoomen kan uitzetten en misschien is dit per ongeluk ook gebeurt maar hoe zet ik deze functie weer aan? Het trackpad bij in- en uit zoomen staat gewoon aangehinkt.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!