3 november 2015

tvOSHoe Plex gebruiken op een Apple TV 4?

Met enige vertraging is Plex nu eindelijk beschikbaar voor de Apple TV 4, met de Plex media-speler kun je jouw eigen films, series, foto’s, muziek, etc. benaderen op de Apple TV.

De app installeren is niet genoeg, je moet ook een server applicatie installeren op je Mac, NAS of PC, daarna kun je de mappen met je bestanden koppelen aan de Plex Media Server zodat je de bestanden kunt benaderen vanaf je Apple TV. Hoe je dit allemaal doet voor je Mac lees je in onderstaande procedure.

Download de Plex Media Server
• Verplaats de server naar je Programma’s map
• Open de app (deze wordt geopend in een webbrowser)
• Log in met je account (klik hier om één aan te maken)
• Geef je Plex Media Server een naam, bijvoorbeeld AppletipsTV
• Vink 'Verbinden met Plex’ aan

Plex kan ook worden geinstalleerd op een NAS, Windows- of Linux computer, meer info lees je hier

Plex media server instellen

Vervolgens kun je media gaan toevoegen aan de Plex Media Server, voor je dit kunt doen is het aan te raden om je bestanden te groeperen in Finder. Maak een map aan met al je films, een map met series, etc.

Klik in de Plex Media Server op ‘Voeg een bibliotheek toe’ en kies een categorie, bijvoorbeeld: Films. Klik op ‘Volgende’ en kies voor ‘Blader naar de media map’, voeg hier de Finder map ‘Films’ toe, automatisch zal Plex naar bestanden zoeken en deze toevoegen aan je Media Server.

Plex server op een mac

Hierna volgen nog enkele stappen die voor zichzelf spreken. Uiteindelijk kom je terecht op het thuisscherm van de Plex Media Server, in de linkerkolom zie je de bibliotheek. Deze kun je aanvullen met nieuwe bibliotheken, klik hiervoor op de plus-knop en herhaal bovenstaande stappen.

Plex maakt automatisch je bibliotheek 'mooi' door meta informatie van het internet af te halen met betrekking tot de films, series, etc. Via het gereedschapslogo kun je de instellingen van je Media Sever benaderen en aanpassen. Zodra je al je mappen met media hebt toegevoegd kun je Plex starten op je Apple TV (maar ook andere apparaten zoals iPhone, iPad, etc.) Wil je snel het dashboard (server) van Plex raadplegen en zo al je bibliotheken beheren? Klik dan in de menubalk op het Plex logo en kies voor 'Media Manager'.

Plex server instellingen

Download Plex in de App Store en log in met je Plex Account, kies je Plex Media Sever en onmiddellijk kun je al je bibliotheken bekijken. Selecteer een mediabestand voor extra info of om het te kunnen afspelen.

Door in het overzicht op de menu-knop te drukken open je de menubalk in Plex, dit kun je ook doen door naar boven te navigeren. Hier heb je verschillende tabbladen met eigen functies, via ‘Settings’ kun je enkele instellingen wijzigen zoals bijvoorbeeld de grootte van ondertitels en kwaliteit van de video’s.

Lees ook: Apps installeren, verplaatsen en verwijderen op de Apple TV 4

Overzicht Plex Apple TV 4

Vaak zijn ondertitels los bij een film, deze plaats je vaak in dezelfde map waar ook de film zich bevindt, Plex vindt niet altijd deze ondertitels. Daarom kun je de video openen en navigeer naar ‘Settings’, vervolgens kun je bij ‘Subtitles’ opzoek gaan naar de ondertiteling. Ook kun je hier de audio en videokwaliteit aanpassen. Momenteel lijken de ondertitels niet goed te werken, dit probleem wordt vast opgelost in een update

Plex op de Apple TV film

Plex streamt je bestanden vanaf je server naar je Apple TV, om te kunnen streamen moet je éénmalig de app 'kopen' via een in-app aankoop (op moment van schrijven €4,99), heb je dit ooit al gedaan voor de iOS app dan is het streamen op de Apple TV gratis.

Wil je offline toegang dan kan dit, echter moet je dan een betaald abonnement hebben op Plex. Met Plex Pass kun je niet alleen offline bestanden opslaan, maar ook bestanden raadplegen via online (cloud) opslag, snelle toegang, Plex Home, Film trailers, etc. Alle voordelen van Plex Pass lees je hier terug, Plex Pass is leuk, maar niet noodzakelijk.

Plex
PlexCategorie: Entertainment, Photo & Video
Ontwikkelaar: Plex Inc.
TV, iPad & iPhone  4+  70 MB DOWNLOAD GRATIS

Met deze tip hebben we je op weg geholpen met Plex, uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden, deze kun je zelf ontdekken op de Plex website of via je Plex Media Server. Het hoofddoel ‘Films streamen’ hebben we in ieder geval behandeld.

Lees ook: Een Plex Media Server delen met andereReacties


 • Mike

  3 november 2015 om 14:49

  Dit zou voor mij een reden zijn om een ATV4 te kopen, naast de ATV3 die ik heb.
  Echter ik heb mijn film collectie op een Synology DS712+ nas staan. Die zou niet snel genoeg zijn om de bestanden te transcoderen. Ik vraag me af of dat probleem met de AT4 met de plex app is opgelost, oftewel vindt het transcoderen plaats op de ATV4 of nog steeds op de NAS?

 • Seiqo

  3 november 2015 om 17:47

  Mike,

  Plex zal hem altijd op de plexserver transcoden. Nooit op de client.
  In jou geval zal het dus niet (of niet goed) werken.

  Ik gebruik kodi (voormalig xbmc) op een raspberrypi2. Dat werkt als een zonnetje en dat apparaat kost maar €49. Of goedkoper als je al een adapter en/of sd kaartje hebt.

 • Ton

  4 november 2015 om 8:27

  Ik ga het proberen, anders wachten op Infusion van Firecore, dit werkte perfect op de gejailbreakte atv2 deze coderen op de atv. Alle formaten.

 • Wesley Fabry

  4 november 2015 om 8:32

  Let op, momenteel lijken de ondertitels niet goed te werken, https://forums.plex.tv/discussion/191506/subtitles-srt-dont-work dit probleem wordt vast opgelost in een update

 • AlbertTCB

  4 november 2015 om 10:18

  @Mike: Plex transcode alleen bestanden die niet compatible zijn met het apparaat waar de Plex player op afspeelt. Dus als je de films op je NAS in een iTunes compatible formaat hebt, dan moet je NAS krachtig genoeg zijn om de films te streamen.

  Ik gebruik zelf de Mac app iFlicks. Deze applicatie zorgt ervoor dat mkv bestanden (zonder hercodering) worden omgezet in m4v/mp4 bestanden (compatible met ATV en iOS devices). Ook wordt metadata toegevoegd met het juiste hoesje

 • michel

  4 november 2015 om 22:05

  Ik kan het installeren maar nergens kan ik mijn NAS (WD MyCloud) selecteren, op deze NAS past geen Plex Server dus moet dit via mijn Mac.

  Nu wil ik de films die op de NAS zitten gebruiken om af te kunnen spelen op bv de iPad en toekomstige AppleTV 4.

  Waarom kan ik het nergens vinden, en wat doe ik fout??

 • Mike

  5 november 2015 om 12:31

  Bedankt voor de comments en tips. Alhoewel ik een Apple fan ben, is het toch een “gedoe” om standaard containers als .mkv op je TV afgespeeld te krijgen zonder converteren of transcoderen. Wat dat betreft blijf ik dan nog bij mijn huidige media player of ga inderdaad voor een raspberry.

 • Rob

  9 november 2015 om 20:57

  Als client kun je op de apple tv simplex gebruiken. Kost dacht ik drie euro maar die kan wel bestanden uit plex ophalen en zonder converteren afspelen. Met ds 413 werkt het prima. Misschien een tip.

 • Niels

  14 november 2015 om 21:39

  Waarschijnlijk is dit een hele domme vraag, ben niet thuis in Plex. Maar wat ikke afvraag. Wat is het verschil tussen thuisdeling en Plex? Met thuisdeling kun je toch ook heel gemakkelijk je eigen films vanaf je Mac streamen naar je Apple TV? Wat ik graag zou willen is die eigen films, die op m’n Mac staan, downloaden naar de nieuwe Apple TV zodat ik deze kan bekijken wanneer ik wil. Zonder dat m’n Mac daarvoor aan moet staan. Maar dit is volgens mij niet mogelijk? Of zijn hier andere mogelijkheden voor?

 • Wesley Fabry

  15 november 2015 om 8:12

  Met thuisdeling kun je alleen films en series vanuit itunes afspelen die dus alleen een bepaald formaat hebben, plex kan alle formaten afspelen en je extra infromatie etc geven. Ook kun je de gehele bibliotheek beheren zodat je een eigen ‘videotheek’ hebt. Downloaden naar Apple TV is vooralsnog niet mogelijk..

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!