3 november 2015

tvOSNintendo en Sega games spelen op de Apple TV 4

Wie kent niet de Nintendo en Sega game consoles waarop je klassiekers als Duck Hunt en Mario kon spelen. Voor de fans van deze consoles is er nu de Provenance emulator, hiermee kun je retro games spelen op je nieuw Apple TV 4, hierbij is wel enige kennis van Xcode vereist.

Apps zoals Provenance komen niet door de goedkeuringsprocedure van Apple. Met behulp Xcode versie 7 en hoger kun je apps met behulp van 'side loading' op een iOS device installeren, dus ook op de nieuwe Apple TV 4.

Om een sideloading app zoals Provenance te installeren heb je nodig: De laatste versie van Xcode, een (betalend) Apple developer account en een USB-C naar USB kabel. Hierna kun je de Provenance emulator installeren met behulp van de onderstaande stappen.

Apple tv roms

Provenance installeren

1. Start Xcode en ga in de menubalk naar: Source Control ▸ Check Out. Plak in het nieuwe venster bij 'repository location' de onderstaande url: https://github.com/jasarien/Provenance.git
Klik hierna op 'Next'.

2. Wanneer het branch-venster verschijnt selecteer je 'master', klik hierna op de knop 'next'.

3. Hierna verschijnt een Download-venster en kun je de eventueel de locatie waar de bronbestanden worden opgeslagen aanpassen. Klik op de knop 'Download'. De bronbestanden worden nu gedownload vanaf GitHub.

4. Nadat de bestanden zijn gedownload sluit je Apple TV aan met behulp van een USB-C naar USB kabel.

5. Selecteer in de Xcode project navigator 'Provenance'.

6. In de menubalk onder de 'schema' knop selecteer je 'ProvenanceTV-release' en selecteer je de aangesloten Apple TV. Alle benodigde bestanden worden nu samengesteld, dit kan enige tijd duren.

provenance apple tv 4

7. Wanneer het samenstellen is voltooid, klik je op de 'play'-knop in de menubalk.

8. Er wordt nu om je developer ID wordt gevraagd en deze wordt toegekend aan de app.

9. De Provenance app wordt nu gecompileerd en op de Apple geplaatst. Wanneer dit process voltooid is verschijnt het Provenance icon op het thuisscherm van de Apple TV. Hierna kun je de USB-C naar USB kabel verwijderen.

10. Start de Provenance app vanaf de Apple TV, op het scherm verschijnt nu het IP adres van de Apple TV. Maak via Safari verbinding en upload de Nintendo / Sega ROM bestanden van de spellen die je wilt spelen.

ROM bestanden

Natuurlijk heb je niets aan de Provenance emulator zonder games (ROM bestanden). Een groot aantal NES games zijn tegenwoordig rechten vrij te downloaden op het internet. Natuurlijk hebben we het hier over een grijs gebied, als je Google gebruikt om een bepaalde ROM te vinden heb je bijna altijd resultaat. Op de website http://www.freeroms.com worden een groot aantal legale ROM’s ter download aangeboden.

Besturing

HE761Met behulp van de Apple Siri Remote kun je de spellen besturen, dat werkt op zich wel aardig, maar het kan handiger en is bij sommige games erg omslachtig. Voor het spelen van de games is een MFI controller zeker een aanrader. Deze controllers kun je in de meeste Apple TV apps gebruiken en dus ook in de Provenance app.Reacties


 • peter

  9 november 2015 om 14:59

  knap

 • René

  6 december 2015 om 14:05

  Ik krijg maar geen gratis developer account. Is daar ook een tip voor?

 • Wesley Fabry

  6 december 2015 om 15:49

  Een gratis account kun je gewoon aanmaken door je aan te melden met je Apple ID en geen betaalwijze te kiezen.

 • René

  7 december 2015 om 14:22

  Tnx. Ga het proberen.

 • René

  7 december 2015 om 17:27

  Het werkt! Nogmaals dank.

 • Ron

  8 december 2015 om 18:48

  Ik krijg de melding waneer ik op Play druk dat er geen developer image aanwezig is :-(

 • knrd

  12 januari 2016 om 21:44

  An App ID with Identifier ‘com.jamsoftonline.ProvenanceTV’ is not available.

  Deze melding krijg ik.. Iemand een oplossing hier voor? :\

Een reactie toevoegen: