21 februari 2015

IFTTT: Schakel automatisch de HUE-verlichting in bij zonsondergang

De HUE-verlichting van Philips is een groot succes, niet alleen het gemak om de lichten in en uit te schakelen is handig. Maar ook de kleuren die de lichten kunnen produceren zijn bijzonder, niet de standaard koude LED, maar warme tinten.

Vele huishoudens hebben al een HUE-verlichtingset in huis en gebruiken hem dagelijks. Met behulp van IFTTT kun je ook de HUE-lampen aansturen gekoppeld aan verschillende triggers (gebeurtenissen/kanalen). Zo is het mogelijk om de HUE-verlichting in te schakelen op het moment dat de zon onder is gegaan, zo zit je nooit in het donker.

Lees ook: Eerste ervaringen met de (goedkopere) Philips Hue Lux

Open (of download eerst) de IFTTT applicatie op je iPhone, iPad of iPod Touch en tap (tik) op het kommetje. Tap vervolgens op het tandwiel om de instellingen te openen. Navigeer naar 'Channels', zoek hier naar 'Philips HUE ' en tap op 'Activate'. Koppel nu HUE aan IFTTT door de procedure te volgen.

HUEsunset

Hieronder vind je het recept terug, tap/klik op 'Add' om deze te openen, hierna dien je 'Add Recipe' te selecteren om dit recept aan jouw IFTTT toe te voegen. Vervolgens kun je kiezen welke verlichting je wilt inschakelen zodra de zon ondergaat. Dit kan zijn 'All lights' (alle lampen) of een specifieke lamp. Helaas kun je HUE’s nog niet groeperen zodat je bijvoorbeeld alleen de lampen in de woonkamer kunt inschakelen, deze mogelijkheid biedt Philips momenteel nog niet.

IFTTT Recipe: HUEsunset connects weather to philips-hue

Vanaf dit moment zal de verlichting iedere dag aangaan wanneer de zon ondergaat. Wil je dit tijdelijk uitschakelen dan kun je dit doe via de app (of online). Navigeer naar je recepten en schakel de 'HUEsunset' uit. Dit kun je doen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, maar eerlijk is eerlijk dan kun je beter de verlichting ook laten aangaan zodat het lijkt dat er iemand thuis is.

Omdat IFTTT vaak door gebruikers als moeilijk wordt ervaren posten wij de leukste en handigste IFTTT-recepten. Je kan deze recepten eenvoudig toevoegen aan je eigen IFTTT account en gebruik van maken. Alle berichten over IFTTT kun je hier terugvinden.

Download de iOS applicatie (of Android app) en maak een account aan zodat je aan de slag kunt. Hierdoor wordt IFTTT niet alleen toegankelijk voor gevorderden maar ook voor de beginnende gebruikers.Reacties


 • Dentista

  21 februari 2015 om 9:52

  Bedankt!!

 • jasper050

  21 februari 2015 om 11:23

  Ik vroeg me al af waarom je niet specifieke lampen kunt aanvinken. Dat probleem ligt dus bij Philips. Enig idee of dat in (nabije) toekomst wel kan?

  Ik los het nu op door meerdere van deze triggers te gebruiken. Enig nadeel lampen die ik wil gebruiken gaan niet tegelijk aan.

 • Wesley Fabry

  21 februari 2015 om 12:53

  Je kan inderdaad alleen alle lampen of een bepaalde lamp selecteren. Het zou fijn zijn als je in ‘my hue’ ook groepen kunt aanmaken, maar dat ondersteund philips nog niet..

 • Laurens

  21 februari 2015 om 14:25

  Deze trigger is volgens mij gebaseerd op de tijd die Yahoo weather aangeeft. In de praktijk vind ik dat net 10 a 15 minuten te laat. Het is net te schemerig en dus te donker binnen voordat de verlichting aan gaat. Is hier een oplossing voor?

 • Remco Kingma

  22 februari 2015 om 9:00

  Lonneke, zeldwals ij extrema

 • Ron

  20 november 2015 om 12:26

  Thanks!!

  Als het licht naar jouw mening te laat inschakelt, kies dan een plaats waar het net wat eerder donker wordt. Bijv Berlijn.

 • Abo

  13 februari 2016 om 16:00

  Ik zou graag willen dat de lampen aangaan bij zonsondergang (dat kan en is een IFTTT recipe voor). En ik zou willen dat de lampen uitgaan op een random tijd tussen bijvoorbeeld 24.00 en 00.30. Voor die laatste wens kan ik geen IFTTT recipe vinden.
  Helemaal mooi zou het zijn als bovenstaande acties voor verschillende groepen lampen ingesteld kan worden. (Huiskamer, slaapkamer, gang, etc. !

  Heeft iemand een oplossing?

 • Wesley Fabry

  13 februari 2016 om 17:39

  Abo, dat kan met de standaard hue app via wekkers en timers. Kies plus – wekker en vink willekeurig aan.

 • Abo

  13 februari 2016 om 17:49

  @Wesley. Super! Daar had ik zelf nog niet aan gedacht. Heb de hue lampen ook nog niet zo lang. Ben het nu aan het testen. Dank voor de tip!!!
  Nu nog een oplossing voor het schakelen per groep en het is helemaal af.

 • Wesley Fabry

  13 februari 2016 om 17:52

  Abo, groepen zal even duren, helaas ondersteunt hue dit nog steeds niet. Wel zijn er apps die het kunnen, maar helaas niet te gebruiken bij wekkers. Hue widget is een aanrader!

 • Abo

  13 februari 2016 om 18:52

  Wesley, ik ga hue widgets eens proberen.
  Ik vind wel dat Philips dit zou moeten toevoegen. Zeker als je meerdere hue lampen wil gerbuiken (toch ook goed voor de omzet voor Philips ;-) )

 • Abo

  15 februari 2016 om 14:42

  Hue widget is het ook niet helemaal. Ik kan geen app vinden die het kan regelen.
  Lijkt me toch echt niet zo moeilijk te ontwikkelen.
  Had nog de app hue control gevonden. Kan groepen maken, heeft timers………….
  Maar timers zijn niet per groep in te stellen.
  Je zou zeggen dat hier toch wel een app voor zou moeten zijn.
  Als je een aantal lampen hebt in meerdere ruimtes dan wil je dit toch?
  Zal Philips een mailen….

 • Wesley Fabry

  17 februari 2016 om 14:17

  Philips gaat eindelijk kamers invoeren, meer info: http://labs.meethue.com/beta-app

 • Abo

  18 februari 2016 om 12:10

  Dat is goed nieuws!
  Laten we hopen dat het snel beschikbaar komt.
  Zit echt te wachten op deze functionaliteit.

 • Joop

  18 februari 2016 om 17:35

  Een vraag betreffende het laten schakelen van “hue” via “IFTTT”
  Als ik gebruik maak van het “sunset” recept en gezien de plaats in huis ik het licht vroeger wil laten inschakelen waar moet ik dan zijn om dat te veranderen ?
  Graag een reactie
  Joop

 • Wesley Fabry

  18 februari 2016 om 19:17

  Joop, dat is helaas niet mogelijk. Misschien met de nieuwe app straks?!?

 • Abo

  18 februari 2016 om 22:17

  Joop. Ik had hetzelfde probleem. Een tip die ik op internet heb gevonden is om je locatie bij het weer channel te wijzigen naar een locatie waar de zon net iets eerder ondergaat. Ik heb Berlijn als locatie gekozen en nu gaat de verlichting ongeveer 30 minuten eerder aan. Misschien heb jij ook iets aan deze tip.

 • Joop

  19 februari 2016 om 0:43

  Abo bedankt voor je reactie
  Tijdens het bladeren op zoek naar ,zag ik dat er ondertussen ook een uitvoering was waar het schakelmoment 30 min naar voren werd geschoven,
  maar ben toch via jouw methode bij “mijn IFTTT ” instelling naar “Berlijn” gegaan en wacht nu morgen even af.
  Nogmaals bedankt.
  Gr.Joop

 • Joop

  19 februari 2016 om 22:05

  Even een update
  Mijn lampen schakelen nu geweldig met gebruik van de “Berlijnse zon”
  Gr. Joop

 • Abo

  20 februari 2016 om 10:48

  Joop,

  Fijn te horen dat het nu naar tevredenheid werkt.

 • Ernst

  5 maart 2016 om 9:05

  Hallo, ik zie in de berichten hierboven staan dat je de plaats kan verzetten naar Berlijn? Hoe en waar doe je dat dan? Ik heb het idee dat ik helemaal niet een plaats in heb hoeven vullen.

 • Wesley Fabry

  5 maart 2016 om 9:09

  Volgens mij moet je de tijdzone van je iPhone/ipad dan op Berlijn zetten. Instellingen – algemeen – datum en tijd, maar ik weet het niet zeker.

 • Rene

  18 maart 2016 om 16:41

  Is dit ook mogelijk met de ronde model bridge van Philips HUE? Probeer maar het likt niet om de verlichting bij sunset aan te laten gaan. Of moet ik ook wat aanpassen binnen de HUE app?

 • Wesley Fabry

  18 maart 2016 om 17:20

  Het is ook mogelijk met de oude bridge, raad je aan de koppeling van HUE bij IFTTT te verwijderen en opnieuw te koppelen + het recept opnieuw aan te maken.

 • Rene

  19 maart 2016 om 11:40

  Hoi Wesley, ga ik proberen, recept heb ik meerdere malen verwijderd en weer aangemaakt. Weet alleen niet ik hoe ik de koppeling ongedaan kan maken.

 • Rene

  19 maart 2016 om 11:44

  Hoi Wesley, Inmiddels gevonden, kn niet via app volgens mij maar wel via de website

 • Joop

  21 juni 2016 om 0:53

  Als ik IFTT gebruik om mijn HUE-lampen in te schakelen dan lichten ze in de verkeerde kleur/intensiteit op. weet iemand hoe ik dat moet wijzigen?

 • Wesley Fabry

  21 juni 2016 om 8:56

  Als je een kleur gekozen hebt in het recept zou dit normaal goed moeten zijn, tenzij je een verkeerde benaming (red of #FF0000) hebt gegeven. Als je in het recept geen kleur kiest, dan wordt automatisch de kleur geactiveerd die de HUE lamp voor het laatst heeft gebruikt.

 • Kees

  10 maart 2017 om 12:10

  Joop ik heb hetzelfde. Als ik de Hue lampen laat inschakelen door IFTTT is de kleur intensiteit niet goed. Valt op dat dit met de oude e27 lampen van 8,5w zo is. Ik heb er ook nieuwere bij van 10 w e27 en deze doet het wel goed. Je kunt de 8,5w lampen wel weer met je iPhone op de goede kleur/sterkte zetten. Iemand een idee?

 • Wesley Fabry

  10 maart 2017 om 12:14

  @Kees de kleurintensiteit van de nieuwere HUE-lampen is wel beter dan de oudere lampen. Wellicht is dit de oorzaak van het kleur verschil. Dit omdat de nieuwe lampen een vollere kleur geven, zeker bij groen en blauw.

 • Kees

  12 maart 2017 om 18:49

  Wesley, thx voor je meedenken. De oude 8,5w lampen staan echt zwakker na inschakelen door IFTTT. Als ik ze laat inschakelen door de Hue app staan ze wel direct goed kwa kleur en sterkte. Heb alles ook al keer opnieuw geïnstalleerd en ifttt opnieuw gekoppeld aan Hue.

 • Marjolein

  21 april 2017 om 22:47

  Ik heb hetzelfde probleem. Heel frustrerend! één keer is het wel gelukt ze in de juiste intensiteit te laten aan gaan. Volgende dag was het weer te zwak. Kan het ermee te maken hebben dat er op meerdere apparaten een hue app geïnstalleerd is? ik heb ook de oude en de nieuwe hue app op beide apparaten maar als ik alles instel zoals ik wil. … volgende dag weer te zwak. Ik krijg mijn vinger er niet achter.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!