26 oktober 2014

10.8Zeg eens euh! spelen met je mac

Tussen 1992 en 1997 was er op de Belgische televisie zender BRT (nu VRT) het programma 'Zeg eens euh!' De spel regels waren simpel, je moest over een thema spreken die werd aangeboden en je mocht er het woord 'Euh' of een vooraf bepaald 'verbodswoord' niet in gebruiken.

Als je dit wel deed viel je af. Sinds Yosemite is het eenvoudiger dan ooit om dit spel te spelen en je computer te gebruiken als scheidsrechter.

Eerst en vooral moeten we een klein programmaatje schrijven.
Hiervoor gaan we Automator gebruiken:
Programma's ▸ Automator en maak een nieuw bestand aan menubalk ▸ Archief ▸ Nieuw. Vervolgens moet je Dicteercommando aanduiden en ga verder door op Kies te klikken.

Stem met autmator 1

Bovenaan kan je in het veld van Dicteercommando invullen wat je maar wilt laten herkennen, bijvoorbeeld Appletips. Zorg er voor dat Commando ingeschakeld aangevinkt is.

Stem met autmator 2

Om een melding te krijgen wanneer het Dicteercommando is herkent doe je het volgende:
ga in taken op zoek naar Hulpprogramma's en dubbelklik op Display Notification Center Alert.

Stem met autmator 3

Geef nu de notificatie een titel, een subtitel en een bericht. Zie onderstaande afbeelding voor een voorbeeld.

Stem met autmator 4

Test het commando door rechts bovenaan op Voer uit te klikken, krijg je een melding? Proficiat het werkt! Sla dit bestand nu op, bijvoorbeeld in iCloud Drive of lokaal.

Nu wil je er uiteraard gebruik van maken, ga naar Programma's ▸ Systeemvoorkeuren. Open Dicteren en spraak en schakel 'Dicteren' in en kies Nederlands als taal.

Stem met autmator 7

Ga nu naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toegankelijkheid ▸ Dicteren
Zorg er voor dat onderaan Schakkel geavanceerde commando's is ingeschakkeld. Bovenaan deze lijst zou je nu het zojuist aangemaakte programma moeten staan onder de categorie 'Gebruiker'.

Schermafbeelding 6

Ziezo, je programma is klaar voor gebruik. Het activeren doe je volgens hoe het in spraak van systeemvoorkeuren (zie hierboven) is ingesteld (standaard 2x drukken op de fn-toets). Als je dit activeert krijg je dan een microfoon te zien, die je kan gebruiken om teksten te dicteren of om het programmaatje uit te voeren.

Stem met autmator 6

Let op: Hoe langer het dicteercommando hoe sneller het zal worden herkent. Meer nieuwe tips en functies van OSX Yosemite vind je hier terug.


Reacties


  • Patrick

    26 oktober 2014 om 19:57

    Helaas kan ik de optie Display Notification Center Alert nergens vinden…

  • Quinten Mares

    28 oktober 2014 om 19:24

    @Patrick je kan ook gebruik maken van “Geef melding weer” dit is gelijk aan “Display Notification Center Alert”

Een reactie toevoegen:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!