13 januari 2017

BasisiOS 10: Snel en overal pdf-bestanden maken

pdf extensie, pdf bestanden

Vanaf iOS 10 is het mogelijk om snel en eenvoudig overal in iOS pdf-bestanden te maken. Deze optie is niet alleen beschikbaar voor Safari, maar bijvoorbeeld ook in de Notities of Mail applicatie.

Pdf-bestanden zijn handig in gebruik, iedereen kan deze namelijk openen ongeacht welk apparaat ze hebben. In iOS kun je de pdf's standaard bewaren in iBooks, maar ook in bijvoorbeeld iCloud Drive of Dropbox. In voorgaande versies van iOS was het al mogelijk bepaalde webpagina's om te zetten naar pdf. Echter is de functie nu uitgebreider.

Pdf-bestanden maken op een iPhone of iPad

Een gouden regel voor deze optie is: als je het kunt afdrukken, kun je het ook bewaren als pdf. Open een webpagina, notitie, foto, mail, etc. en volg onderstaande stappen.

• Tik op de deel-knop (vierkant met pijl omhoog)
• Open de optie 'Druk af'
• De afdrukopties worden geopend

pdf-bestanden maken in iOS 10

Onderaan het scherm krijg je nu een voorvertoning van het bestand, tekst, etc. dat je wilt afdrukken. Spreid met twee vingers over deze voorvertoning om in te zoomen of gebruik 3D Touch. Wil je een e-mail bewaren in pdf dan moet je op de pijl onderaan het scherm tikken om 'Druk af' te kunnen kiezen.

Direct wordt dit omgezet tot een pdf-bestand. Vervolgens kun je via de deel-knop onderaan het bestand exporteren. Kies voor 'Importeer met iBooks' om deze te bewaren in iBooks, of kies voor 'Voeg toe aan iCloud Drive' of kies één van de andere deelopties.

Lees ook: Alle geluiden van een bepaald persoon toestaan, ook tijdens niet storen

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 10 tips.Reacties


 • Ruud

  25 september 2016 om 10:37

  Niet bepaald intuïtief om in te zoomen met twee vingers. Dat verzin je toch niet?
  Ze hadden beter een extra knop kunnen maken die ‘bewaar als PDF’ of zo heet. Of deze optie onder ‘kies printer’ onderbrengen.

 • Marco

  27 september 2016 om 12:32

  Gaaf! Wat een goede tip en mooie nieuwe functie in IOS 10!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!