31 december 2016

iOS 10iOS 10: Woordenboeken beheren en gebruiken

woordenboek icoon OS X

Vanaf iOS 10 kun je eindelijk op een toegankelijkere manier het woordenboek van je iPhone of iPad beheren. De woordenboeken zelf zijn niet nieuw, maar het beheren ervan wel. Nu kun je ze eenvoudig raadplegen via de instellingen, voorheen moest je eerst de definieer-functie activeren om vervolgens 'Beheer' te selecteren (meer info).

Het woordenboek is vooral bedoeld voor de verbeterde 'Zoek-op' functie in iOS van iOS 10, hiermee kun je snel bepaalde woorden, namen of zinnen opzoeken. Hoe dit precies werkt lees je hier terug.

Woordenboeken beheren in iOS

Het woordenboek wordt niet alleen gebruikt tijdens de zoek-op functie, maar ook bij bijvoorbeeld de autocorrectie en spelling. Via onderstaande stappen kun je het woordenboek beheren.

• Open 'Instellingen'
• Navigeer naar 'Algemeen'
• Tik op 'Woordenboek'

Woordenboeken beheren in iOS 10

Direct worden alle beschikbare woordenboeken geopend. Vink de boeken aan die je wilt gebruiken op dit toestel. Het is aan te raden om het Apple en Nederlandstalig woordenboek in te schakelen. Gebruik je vaak ook nog andere talen dan kun je deze ook inschakelen.

Ondersteuning voor meerdere talen vanaf iOS 10

Vanaf iOS 10 kun je ook meerdere talen door elkaar gebruiken, alleen werkt dit in de praktijk anders. Je zou verwachten dat wanneer je een tekst typt bestaande uit meerdere talen deze ook correct worden geanalyseerd. Helaas is dit niet het geval, wanneer je met een Nederlandstalig toetsenbord ook Engelse woorden typt worden deze als fout rood onderlijnd. Wanneer je er op tikt krijg je alleen Nederlandstalige suggesties, dit omdat het Nederlands toetsenbord actief is.

De ondersteuning van meerdere worden namelijk alleen toegepast in de QuickType toetsenborden, in de suggesties poppen dan de juiste woorden in een andere taal op. Voorlopig kun je dus niet aan de hand van de autocorrectie een andere taal kiezen.

Lees ook: Interactieve meldingen gebruiken, aanpassen en uitschakelen


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on
Reacties


  • escom1993

    14 november 2016 om 16:08

    Ik heb in instellingen enkele woordenboeken aangevinkt. Maar waar open ik ze ? Op mijn iMac staat een icoontje van het programma “woordenboek” , maar op mijn iPad zie ik dat nergens staan .

  • Wesley Fabry

    14 november 2016 om 18:02

    De woordenboeken kun je alleen maar via de ‘zoek-op’-functie raadplegen: https://www.appletips.nl/ios-10-betekenis-zoek-op

Een reactie toevoegen: