23 juli 2011

iOS 5iOS 5 Feature: ‘Over the air’ updates

iOS 5 is de eerste versie waarbij het niet meer noodzakelijk is om over een Mac of PC te beschikken. Ieder iOS 5 device kan zonder tussenkomst van iTunes worden geactiveerd en is direct klaar voor gebruik.

Wanneer je geen Mac of PC bezit dan wordt het natuurlijk lastig om software-updates te installeren. Ook daar is door Apple aangedacht, in iOS 5 is het namelijk mogelijk om een iDevice draadloos van een update te voorzien, zogenaamde 'Over the air' (OTA) updates. Bij de updates wordt gebruik gemaakt van hetzelfde update mechanisme als Mac OS X. Bij toekomstige minor updates zoals bijvoorbeeld 5.0.1 of 5.1 wordt er gebruik gemaakt van delta-updates, alleen de bestanden de zijn gewijzigd ten opzichte van de huidige geïnstalleerde versie worden gedownload en geïnstalleerd.

Een volledige update van iOS is op dit moment rond de 860MB met behulp van de delta updates kan dit worden teruggebracht naar slechts enkele (tientallen) MB's. Op deze manier kan Apple zeer snel reageren op bugs, veiligheidslekken en waarschijnlijk de Jailbreak community.

Via het menu Instellingen ▸ Algemeen ▸ Software-update kun controleren of er een software-update beschikbaar is voor je iDevice. Wanneer deze beschikbaar is krijg je deze keuze om deze te downloaden en installeren. Nadat de download op de achtergrond is voltooid kun je ervoor kiezen om direct de update uitvoeren of dit op een later tijdstip te doen.

Kies je er voor om de update te installeren dan wordt de update gecontroleerd en hierna zal je iPhone herstarten. Na de herstart wordt de update geïnstalleerd en heb je vanzelfsprekend enkele minuten geen beschikking over je iDevice. Nadat de update is voltooid start je iDevice 'normaal' op en is deze voorzien van de software-update.

De OTA software-update van iOS beta 3 naar beta 4 werkt prima en zonder problemen, er zit alleen een bug in de voortgangs indicator, 1 minuut blijkt in de praktijk meer dan 10 minuten te zijn.Reacties


 • nicketick

  23 juli 2011 om 14:02

  Is er een manier zodat je de download kan herstarten?

 • Mats

  23 juli 2011 om 14:23

  Cool.. Ik checkte net mn toestel en zag inderdaad dat er een update beschikbaar was.. Nu maar even laten updaten! Ook goed om van deze ‘bug’ te lezen, weet ik iig wat me te wachten staat..

 • Peter

  23 juli 2011 om 18:13

  Wel opletten, iPhone of Aperture photos/galleries dien je terug te synchen via iTunes na deze OTA update, want die worden blijkbaar gewist. Verder verliep alles redelijk vlot, enkel duurde die ene minuut ook hier meer dan 10 minuten.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!