7 januari 2015

iOS 8iOS 8: Wanneer gebruik maken van de EU-internet schakelaar?

roaming iOS

Eerder deze week hadden we een tip over het EU-internet gepubliceerd, deze informatie was helaas niet helemaal volledig. Wat de optie precies doet is al een lange tijd onduidelijk, maar alles heeft te maken met het toekomstige vrije gebruik van databundels in Europa en op dit moment voor de Local Break Out (LBO) functie. Vraagtekens stijgen op, maar we leggen het even in het kort uit.

Sinds 1 juli 2014 is het mogelijk om een tijdelijke databundel te kopen in het buitenland (binnen Europa). Dit houdt in dat je het mobiele internet kunt gebruiken van een bepaalde buitenlandse provider zonder dat je dure roamingkosten moet betalen bij je eigen provider.

Kortom je koopt in het buitenland een tijdelijke databundel, deze kun je tijdens je vakantie (of de duur dat de bundel loopt) gebruiken en er worden geen roaming kosten betaald bij je eigen (Nederlandse) provider. De kosten voor bellen en sms’en blijven bij je huidige (Nederlandse) provider, het gaat dus enkel om het mobiele internet.

eu-internet

Het klinkt mooi, maar in de praktijk lijkt het niet goed te werken. Het is omslachtig om zo’n bundel aan te schaffen en vaak zijn ze even duur (of duurder) als de buitenland bundels die je eigen provider aanbied. Mocht je toch gebruik maken van zo’n tijdelijke buitenlandse bundel (Local Break Out) dan moet je de APN-instellingen van je mobiele internet wijzigen naar 'EUINTERNET'.

Hier heeft Apple rekening mee gehouden met behulp van de 'EU-internet' schakelaar in de instellingen. Deze zet automatisch de APN-instellingen goed zodat je niets handmatig moet aanpassen. Wanneer je hem uitschakelt worden de originele instellingen teruggeplaatst. Je kunt EU-internet activeren via Instellingen ▸ Mobiel netwerk ▸ schakel 'Dataroaming’ in. Vervolgens kun je de optie ‘EU-internet’ inschakelen en gebruik maken van de buitenlandse databundel.

Schakel deze optie alleen in als je gebruik maakt van zo'n bundel. Anders dien je de optie uitgeschakeld te houden want deze kan problemen geven. Voor meer informatie over Local Break Out (LBO) kun je het beste je eigen provider raadplegen.

Roy, bedankt voor de tip

Meer over iOS 8 kun je hier terugvinden.Reacties


 • Roy

  7 januari 2015 om 9:32

  Graag gedaan ;-)
  En jullie bedankt voor de dagelijkse dosis tips!

  Jammer dat er nog geen alternatieve roaming providers zijn, alsof de aanbieders het unaniem boycotten.

  In ieder geval een geluk dat het einde in zicht is qua hoge (data)roaming. Ik kijk er met veel belangstelling naar uit!

 • Marianne

  7 januari 2015 om 18:06

  Ik begrijp het niet helemaal van die data bundel. Ik heb een NL abbo (vodafone) en verblijf tijdelijk in Spanje. Ik heb iPhone 6. Ik kan 1GB databundel (met sim) kopen voor een mobiel modem of zo. Kan ik die dan ook in mijn iPhone gebruiken? (In te stellen volgens uw aanwijzingen) Maar ik heb natuurlijk maar 1 sleuf om de sim in te stoppen. Dat lijkt me vragen om problemen. Sim steeds wisselen is niet handig. Onnozel? Alvast dank voor de reactie. Gr. M.

 • gijs

  9 januari 2015 om 8:27

  Komt deze schakelaar tevoorschijn als ik in europa ben?
  Heb in australie een iphone 6 gekocht (is goedkoper dan europa)
  geactiveerd met een australische provider (virgin) maar wel met mijn apple-id, waarin aangegeven is dat ik nederlandse ben, app-store factuur is ook allemaal nederlands.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!