21 maart 2010

iPhone crushed PNG’s (Converteren & QuickLook)

De grafische interface elementen van de iPhone zijn eenvoudig terug te vinden in de iPhone OS bestandsstructuur. De enige vereiste is dat je iPhone of iPod Touch is voorzien van een jailbreak. In de mappen die je tegenkomt onder het iPhone OS zal je zien dat er een groot aantal .png bestanden aanwezig zijn waarmee de complete grafische interface wordt opgebouwd.

Apple heeft echter deze .png bestanden gecrushed, dat is een compressie methode waardoor er simpelweg diskruimte wordt bespaart op je iPhone. Op zich is dat natuurlijk allemaal prima, maar je kunt de gecrushde .png bestanden niet standaard onder Mac OS X bekijken en/of bewerken.

Newfirex bekend van de RSS reader Newsfire heeft een commandline tool ontwikkeld waarmee je de gecomprimeerde bestanden redelijk eenvoudig kan omzetten naar een 'normaal' .png bestand.

Download: [download is niet meer beschikbaar] en unzip het bestand. Vanuit de commandline kan je nu met het commando ./iPhonePNG filenaam.png het bestand converteren. Het resultaat is een .png bestand met de toevoeging -Decoded die je onder Mac OS X kan bekijken en bewerken.

Wanneer je de tool in de context ./iPhonePNG folder gebruikt dan wordt er een kopie van de map gemaakt en alle aanwezige crushed .png's worden geconverteerd. Handig om bijvoorbeeld alle afbeeldingen van het Springboard in één keer te converteren.

Doordat Mac OS X de crushed .png bestanden niet standaard ondersteund is het ook niet mogelijk om deze bestanden te bekijken met Quick Look. Gelukkig is ook daar een oplossing voor. Met behulp van de Quick Look plugin PngUncrush van AtPurpose kan je de bestanden bekijken met behulp van de spatiebalk in Finder maar worden ook de bestanden in icon weergave gentoond.

Download: [download is niet meer beschikbaar] en plaats het PngUncrush.qlgenerator bestand in je home folder ▸ Bibliotheek ▸ QuickLook, hierna worden de bestanden automatisch herkent.Reacties


 • Tim

  21 maart 2010 om 21:56

  Bezitters van de iPhone SDK kunnen ze ook in hun /develooer/platforms/iphonesimulator… dir vinden ;)

 • Rick

  21 maart 2010 om 22:34

  Dit kan ook zonder Jailbreak. Via FileApp op je iPhone, en DiskAid op je Mac. Hiermee kan je alle mediamappen en de root van de iPhone uitlezen en alle bestanden op je Mac zetten, of andersom…

 • Nick

  22 maart 2010 om 7:22

  @Rick Maar je kan niet bij de system mappen komen. Zonder jailbreak kan je inderdaad op de Media partition komen. Daarmee praat iTunes met je iPhone. Maar het is niet mogelijk om zonder jailbreak in b.v de springboard map te komen.

 • Nick Bouwhuis

  13 april 2010 om 17:17

  Foutje in artikel. Er staat dat je UnCrush PNG via de home folder>biblitheek>quicklook moet zetten. Maar die map bestaat niet

  Wel als je van je home folder de root van je harddisk maakt;)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!