15 juni 2022

iPhone laten vallen: zo zit het met je inboedelverzekering

4 min leestijd
iPhone laten vallen: zo zit het met je inboedelverzekering
Uitleg
4 min leestijd

Bij het opstaan dacht je je telefoon in je zak te hebben gedaan. Helaas was dat toch niet het geval, en viel hij op je betonnen vloer. Krak! Wat kun je nu het beste doen? En ook niet onbelangrijk: valt de schade wel altijd onder je inboedelverzekering? Je zult het je vast vaker hebben afgevraagd. Het korte antwoord: het verschilt per situatie. Laten we daarom eens naar de mogelijke scenario’s kijken.

Je hebt je telefoon laten vallen op de grond. Keihard balen, natuurlijk. Of je verzekeraar de schade aan je telefoon vergoedt, hangt af van hoe uitgebreid de dekking is. Bij een standaard inboedelverzekering keert de verzekeraar een vergoeding uit bij diefstal, inbraak, brand of beroving. Bij een hogere dekking vergoedt de verzekeraar ook schade als gevolg van het laten vallen van je telefoon. De schade aan de telefoon moet wel in de verzekerde woning zijn ontstaan.

Foto door picjumbo.com via Pexels

Wanneer is telefoonschade buitenshuis gedekt?

Heb je een aanvullende buitenshuisdekking op je inboedelverzekering? Dan zijn schades die buiten je huis zijn ontstaan, ook gedekt. Denk aan schade aan je iPad, MacBook, iPhone of camera. Maar ook je bril of sieraden. Met de buitenshuisdekking zijn al deze bezittingen standaard meeverzekerd. Let op: dit geldt alleen in Nederland.

Suzan Samson, expert woonverzekeringen van Independer, legt daarnaast uit dat deze spullen niet altijd volledig gedekt zijn: "Vaak geldt er een beperking voor mobiele elektronica, of is er een maximaal verzekerd bedrag. Het kan ook zijn dat er helemaal geen dekking voor mobiele devices is. Deze voorwaarden verschillen per verzekeraar. Check dit dus altijd goed."

Vergoeden alle verzekeraars hetzelfde bedrag?

Tussen inboedelverzekeraars kan de dekking verschillen. Zo kiest de ene verzekeraar om de nieuwwaarde uit te keren of een eigen keuze aan te bieden bij herstel van de schade. En bij andere verzekeraars betaal je een eigen risico voor schades die je zelf veroorzaakt.

Independer onderzocht bij 26 verzekeraars hoe zij omgaan met schade die door jezelf is ontstaan. Vijf daarvan bieden een volledige dekking zonder eigen risico. Tien verzekeraars bieden wel dekking, maar rekenen wél een eigen risico. Elf van de verzekeraars bieden geen dekking in een dergelijke situatie. Samson: "We zien steeds meer verzekeraars waarbij smartphones niet meer allrisk verzekerd zijn". Benieuwd hoe dit zit bij jouw verzekeraar? Check in dit overzicht de vergoeding voor mobiele telefoons per inboedelverzekeraar.

Foto door Skitterphoto van Pexels

Hoe zit het met je eigen risico?

In het geval van een eigen risico van honderd euro, betaal je de eerste honderd euro aan schade zelf. Kies je ervoor de smartphone te repareren, dan betaal je een deel dus zelf. Een eigen risico varieert meestal tussen de 50 en 250 euro. Niet alle verzekeraars hanteren een eigen risico. Kijk voor het indienen van een claim dus eerst naar de hoogte van het eigen risico. Als het bedrag hoger is dan gemiddeld, is het voordeliger om zelf de reparatiekosten betalen.

Kom meteen in actie na schade

Wanneer je schade hebt, mag je deze meteen claimen. Ook wanneer je net een verzekering hebt afgesloten. Er is geen wachttijd. Je kan dan meteen claimen na de ingangsdatum. Een tip: check of je bij het afsluiten van de verzekering een bevestiging hebt gekregen.

Heb je schade aan je telefoon? Laat dit zo snel mogelijk te laten weten aan de verzekeraar. Stuur foto’s mee van de schade. Zoek de aankoopbon en maak er foto’s van, of maak een kopie van de factuur. De verzekeraar kan dan beter de schade beoordelen en beslissen of de schade vergoed zal worden. Bewaar ook je telefoon tot je meer hebt gehoord over de schadevergoeding. In sommige gevallen schakelt de verzekeraar een expert in.

Heb je Apple Care+? Deze kun je tot tweemaal per jaar je Apple product laten repareren wanneer de schade werd veroorzaakt door een ongelukje. Je betaalt dan alleen een eigen risico van €29 voor het scherm en €99 voor overige schade.

ook interessant
Uitleg over AppleCare+ en wat de kosten zijn van een reparatie
Uitleg over AppleCare+ en wat de kosten zijn van een reparatie

In dit artikel leggen we alles uit voer AppleCare+ en wat de kosten zijn van een reparatie van je iPhone, iPad, Mac of Apple Watch.

info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt16/06/2022 13:52
Categorie iPhone, Uitleg
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store