30 oktober 2011

iTunes script: Muzieknummers zoeken op Youtube

Met behulp van Applescript kun je aan veel native Mac OS X applicaties extra functionaliteit toevoegen. Wanneer je van dit soort scripts gebruik wilt maken dien je allereerst het AppleScript-menu te activeren in de menubalk.

Start de AppleScript-editor en ga naar de Voorkeuren ▸ Algemeen ▸ Toon scriptmenu in de menubalk. Nadat de optie is geactiveerd verschijnt er een 'papierrol'-symbool in de menubalk die toegang geeft tot de scripts.

Een handig voorbeeld van een applicatie script is 'Search Youtube' voor iTunes. Met dit script kun je via het scriptmenu het geselecteerde muzieknummer zoeken op Youtube.

Download het script en plaats deze in de map: thuismap ▸ Bibliotheek ▸ Scripts ▸ Applications ▸ iTunes. Als de map Bibliotheek niet zichtbaar is in je thuismap, ga dan in Finder naar de menuoptie 'Ga', en druk de option⌥ toets in. Hierdoor verschijnt de optie 'Bibliotheek' in het menu en heb je direct toegang tot deze map.

Herstart nu iTunes, selecteer een muziektrack en selecteer in het scriptmenu de optie 'Search Youtube'. Automatisch wordt er nu een nieuw Safari venster geopend en naar het geselecteerde muzieknummer gezocht op youtube.

• iTunes script: Youtube Search
http://dougscripts.com/itunes/scripts/ss.php?sp=searchyoutubeReacties


 • Peter

  30 oktober 2011 om 16:04

  Het pad: thuismap ▸ Bibliotheek ▸ Scripts ▸ Applications ▸ iTunes klopt bij mij niet en moet zijn: thuismap ▸ Bibliotheek ▸ iTunes ▸ Scripts. Als er geen map Scripts is, kun je deze zelf maken in de iTunes-map. Op deze wijze staat het ook op de site aangegeven.

 • bonimacx

  30 oktober 2011 om 21:35

  Correct @Peter, het pad dat Appletips hier opgeeft zal bij niemand kloppen want het is inderdaad: HD > gebruikers > thuismap > Bibliotheek > iTunes > Scripts…

 • obi

  31 oktober 2011 om 16:54

  Via Doug’s applescript kun je verschillende handige scripts verkrijgen:

  http://dougscripts.com/itunes/

  Ik heb zelf meer dan 100 scripts, waaronder zeer geavanceerde edit/replace scripts. Maar bv ook scripts om album artwork op te zoeken.

  2cts

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!